Studiu de Fezabilitate

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. Introducere 3
II. Concept asupra studiului de fezabilitate 4
III. Iniţiatorul studiului de fezabilitate 5
IV. Primii paşi în realizarea unui proiect de investiţii 6
4.1. Primul pas: Studiul de oportunitate 6
4.2. Pasul al doilea: Studiul de prefezabilitate 6
4.3. Pasul trei: Studiul de fezabilitate 7
a) Redactarea studiului de fezabilitate 8
b) Conţinutul studiului de fezabilitate 9
c) Rezultate şi concluzii 10
d) De ce să realizaţi un studiu de fezabilitate- 10
V. Diferenţa dintre un studiu de fezabilitate şi un plan de afaceri 12

Extras din referat:

I. Introducere

Experienţa ţărilor dezvoltate ne arată că baza dezvoltării şi creşterii economice o constituie mărimea şi eficienţa investiţiilor. Numai prin intermediul investiţiei se poate realiza o economie cu structură modernă, dinamică şi eficientă care să permită creşterea substanţială a productivităţii muncii, dezvoltarea bazei materiale şi cercetării ştiinţifice.

Creşterea volumului investiţiei este posibilă numai în cadrul anumitor limite. Aceste limite sunt date de nivelul acumulării interne şi de posibilităţile de folosire a resurselor externe de finanţare a investiţiei. Nu este suficient să dispui de resurse noi de investiţii pentru a realiza de fapt progresul dezvoltării şi creşterii economice. Este necesară o preocupare deosebită şi constantă pentru ca aceste eforturi să se soldeze cu efecte sporite.

Necesitatea investiţiei trebuie apreciată pornind de la cerinţele pieţei, de la gradul de folosire a capacităţilor de producţie şi a mijloacelor fixe existente din aceeaşi categorie cu cele propuse, ţinând cont de posibilităţile de creştere a capacităţilor existente prin lucrări de automatizare, mecanizare şi robotizare sau prin modernizarea utilajelor existente, ceea ce determină în prezent retehnologizarea producţiei.

Pentru investiţia propusă în prezenta lucrare s-a pornit de la ideea că în economia de piaţă, care se cristalizează în România în această perioadă de tranziţie spre deosebire de ţările dezvoltate, se simte o lipsă acută pe piaţă a prestatorilor de servicii.

Dacă într-o economie de piaţă, cum este cea a S.U.A, firmele mici din domeniul prestărilor de servicii (ateliere de service, tapiţerii, spălătorii chimice, băcănii, saloane de cosmetică, croitorii etc.) produc aproximativ 50 % din produsul intern brut al ţării, în România, după 1989, sfera prestărilor de servicii s-a redus drastic, de aceea revigorarea acestui sector se impune ca necesitate acută, ceea ce impulsionează investitorii spre acest domeniu.

II. Concept asupra studiului de fezabilitate

“ Conceptul este interesant şi bine conturat, însă pentru a lua o notă mai mare de 7 ideea trebuie să fie fezabilă”

Studiul de fezabilitate nu este un scop în sine, ci numai un mijloc de a se ajunge la decizia de a investi. Pentru o asemenea decizie, studiul de fezabilitate este instrumentul care trebuie să ofere agentului economic baza tehnică, economică şi financiară prin care urmează a fi realizată investitia la care se referă.

Printr-un astfel de studiu se definesc şi se analizează elementele critice legate de realizarea unui produs, împreună cu variantele de abordare ale acestuia.

Un studiu de fezabilitate trebuie să se concretizeze într-un proiect privind o capacitate de producţie dată (pe baza temei de proiectare), pe un amplasament deja ales, folosind o anumită tehnologie sau tehnologii corelate cu: anumite materiale indigene sau din import, costurile de investiţie şi producţie determinate, veniturile care să asigure o anumită rentabilitate investitiei, capacitatea de finanţare, efortul financiar ulterior pentru relaţiile cu furnizorii şi beneficiarii, costurile de mediu ş.a.

Termenul de studiu de fezabilitate este adeseori înţeles greşit, deoarece furnizorii de echipament şi tehnologie în mod deliberat îl folosesc greşit. Astfel, în mod frecvent, este numit studiu de fezabilitate un proiect orientat pe furnizarea de echipamente sau pe selectarea unor anumite tehnici.

Studiul de fezabilitate implică în mod obligatoriu analize complexe din punct de vedere tehnico-economic ce trebuie reflectate în costuri şi venituri.

Prin conţinut, un studiu de fezabilitate poate fi orientat spre:

a - piata de vanzare, situaţie în care motivarea sa este dată de cererea curentă şi potenţială;

b – piata resurselor, motivaţia fiind dată de volumul ridicat şi diversificat al intrărilor de materiale (materii prime, semifabricate, energie etc.).

Un studiu de fezabilitate bine fundamentat trebuie să ajungă la concluzii definite, reale, legale şi eficiente privind rezultatele de bază ale proiectului. Pentru aceasta se recomandă iniţiatorilor luarea în considerare a mai multor variante, dintre care se va selecta cea care indeplineşte în totalitate sau majoritar cerinţele exprimate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de Fezabilitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 582 cuvinte
Nr caractere:
24 901 caractere
Marime:
557.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!