Statele BRIC în Contextul Crizei economico-financiare Globale

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. Introducere 3
II. BRIC - instituţie 4
III. Profilurile economice ale ţărilor BRIC 4
1. Rusia 5
2. China 8
3. Brazilia 10
4. India 12
IV. BRIC → BRICS 14
V. Statele BRICS, între parteneriat şi concurenţă 15
VI. BRIC în contextul crizei economice actuale 16
BIBLIOGRAFIE 19

Extras din referat:

STATELE BRIC ÎN CONTEXTUL CRIZEI ECONOMICO-FINANCIARE GLOBALE

I. Introducere

În economie, BRIC este un acronim care se referă la patru ţări – Brazilia, Rusia, India şi China, care sunt într-un stadiu similar de dezvoltare economică emergentă, îndreptându-se dinspre stadiul de subzistenţă spre un stadiu dezvoltat tehnologic şi financiar. Vom întalni în literatura economică sau politică “ţările BRIC” sau “economiile BRIC”.

Directorul de achiziţii de la Goldman Sachs, Jim O`Neill , a inventat termenul BRIC în 2001 pentru a descrie cele patru puteri emergente pentru care estima că împreună vor egala economic Statele Unite până în anul 2020. Brazilia, Rusia, India şi China au avut primul lor summit acum patru ani şi au invitat Africa de Sud să li se alăture în 2010.

Comerţul în cadrul grupului a crescut la 282 de miliarde de dolari anul trecut, de la 27 de miliarde în 2002 şi este posibil să crească la 500 de miliarde până în 2015, potrivit informaţiilor furnizate de guvernul brazilian.

Investiţiile directe externe în cadrul naţiunilor BRICS au atins 263 de miliarde de dolari anul trecut, ceea ce reprezintă 20% din fluxul investiţiilor directe externe, acesta fiind în 2000 de doar 6% . “Dacă vor anunţa o bancă BRICS, atunci asta ar fi ceva”, a spus O`Neill în data de 15 martie, anul în curs. ”Acest lucru simbolizează cel puţin că pot realiza ceva ca şi grup politic şi înseamnă că multe alte lucruri vor urma în viitor. De asemenea, înseamnă că vor avea propriul gen de Bancă Mondială, care poate ajuta proiectele de infrastructură şi comerţ. ”

Aceste ţări emergente au fost motorul economiei mondiale în timpul recesiunii occidentale, din 2007 până în 2009. Deşi aceste state emergente au contribuit cu aproximativ 85 la sută la creşterea economică globală din 2009 până în prezent, China, India şi Brazilia şi-au încetinit ritmul, pe măsură ce au ridicat ratele dobânzilor, pentru a ţine în frâu inflaţia, în urma acordării unor stimulente financiare în valoare de peste 870 de miliarde de dolari, în timpul crizei.

II. BRIC - instituţie

Alianţa celor mai puternice economii emergente de pe planetă este privită cu circumspecţie. S-a afirmat chiar că BRIC este singura alianţă din lume care s-a prefigurat întâi „în minţile analiştilor economici”, şi doar ulterior s-a transformat în „realitate practică”. Ţările BRIC sunt participante active la reuniunile la nivel înalt pe plan mondial, inclusiv în cadrul G-20. În 2009, Brazilia, India şi Rusia au creditat Fondul Monetar Internaţional (FMI) cu câte 10 miliarde dolari, iar China cu suma de 50 miliarde. După cum menţiona recent fostul preşedinte brazilian Luiz Inácio Lula da Silva, Brazilia a devenit creditor al Fondului nu cu titlu gratuit, ci cu scopul de a-şi spori influenţa în plan decizional (Dawson 2010). Totuşi, interesele BRIC pe scena internaţională sunt adesea diferite, iar uneori chiar contradictorii.

Cu toate acestea, după două reuniuni la nivel înalt – Ekaterinburg, 16 iunie 2009 şi Brasilia, 15 aprilie 2010 – şi semnalele transmise reciproc de liderii celor mai puternice patru economii emergente, putem afirma că grupul BRIC este deja instituţionalizat. Printre priorităţile grupării se numără: întărirea rolului G-20 pe scena internaţională, reforma sistemului financiar internaţional, în tandem cu reforma Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) în sensul sporirii participării economiilor în dezvoltare la procesul decizional, realizarea Obiectivelor Mileniului pentru Dezvoltare, dezvoltarea durabilă şi cooperarea – deopotrivă între ţările BRIC şi între acestea şi restul lumii.

III. Profilurile economice ale ţărilor BRIC

Printre economiştii cei mai activi în sfera analizei ţărilor BRIC se numără cercetătorii de la Institutul Vienez pentru Studii Economice Comparate (WIIW). În opinia acestora, Brazilia este o economie a serviciilor, orientată spre piaţa internă, dezvoltarea Rusiei are la bază exportul de energie şi materii prime, India este, ca şi Brazilia, o economie a serviciilor, dar orientată spre export, în timp ce principale motoare ale economiei Chinei sunt exportul de produse prelucrate şi investiţiile străine directe.

Toate cele patru ţări BRIC se înscriu în categoria statelor lumii cu o populaţie vastă, suprafaţă întinsă şi resurse naturale bogate , iar în anii premergători crizei financiare şi economice mondiale au înregistrat ritmuri alerte de creştere economică şi au marcat progrese semnificative în sfera economiei bazate pe cunoaştere.

Brazilia cumulează 2,8% din populaţia mondială (locul 5), Rusia 2,1% (locul 9), India 17,8% (locul 2), iar China 19,9% (locul 1) ceea ce implică o pondere a grupului BRIC în populaţia mondială de 42,6%. Comparativ, UE are o pondere de numai 7,7% în populaţia mondială. În ierarhia ţărilor lumii în funcţie de suprafaţă, Rusia se situează pe locul 1, China pe locul 3 , Brazilia pe 5, iar India pe 7. Comparativ, suprafaţa UE este aproximativ jumătate din cea a Braziliei şi cu 1 milion km2 mai mare decât cea a Indiei.

Bibliografie:

CIA – Yearbook 2009

ECFR – The European Council on Foreign Relations – The Spectre of a Multipolar Europe;

PGA – Politeia Geopolitical Analyses - New Geopoltical Trends;

South Africa Country Report, updated oct 2012

raport al Consiliului Naţional de Informaţii al SUA, noiembrie 2008.

Xinhua News Agency – CEIS, Roundup: BRIC nations calls for global efforts to fight world financial crisis, 26 June 2009

Iulia Monica Oehler-Şincai, India – relansare economică, în pofida crizei globale, Tribuna Economică, Bucureşti, nr 25, 2010

Mariana Mihăilescu, China şi India – giganţii viitorului, Tribuna Economică, Bucureşti, nr. 47, 2006

Ben Judah, Articol din ediţia nr. 28 a FP România (mai/iunie 2012)

Neguţ, Geografie economică mondială, ed. Meteor Press, 2010

Teodora Bodeanu, Statele BRIC nu mai pot salva economia mondială, Ziare.com, 2011

WIIW, 2009

UNCTAD, World Investment Report, 2005

http://www.revista22.ro/bric--economiile-emergente-brazilia-rusia-india-si-china-5205.html

http://www.ziare.com/economie/criza-economica-mondiala/statele-bric-nu-mai-pot-salva-economia-mondiala-1117963

http://newsinfo1000.wordpress.com/2013/03/28/adevarul-despre-alianta-tarilor-bricsun-plan-de-goldman-sachs-al-miliardarului-rockefeller/

http://www.revista22.ro/bric--economiile-emergente-brazilia-rusia-india-si-china-5205.html

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos.html

website-ul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare

Site-ul oficial al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statele BRIC in Contextul Crizei Economico-Financiare Globale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
7 306 cuvinte
Nr caractere:
39 081 caractere
Marime:
347.97KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!