Socialismul Utopic

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul I : Jean Charles Leonard Simon de Sismondi
Capitolul II : Socialismul utopic
Capitolul III : Sociaismul colectivist – Henri de Saint Simone
Capitolul IV : Socialismul asociationist
Capitolul V : Socialismul mutualist – Pierre Josheph

Extras din referat:

Sub impactul Scolii liberale, statele secolului XIX au practicat o politica liberala.Rezultatele acestei politici au fost , pe de o parte progresul noii industrii manufacturiere, iar pe de alta parte concentrarea productiei , decalajul remarcabil dintre veniturile salariatilor si patronilor, crizele economice de supraproductie. Datorita acestui aspect reactiile antiliberale nu s-au lasat asteptate.

O prima reactie antiliberala , fara a fi sociala, vine din partea lui Jean Charles Leonard Simon de Sismondi.Acesta va cauta o cale de indreptare a abuzurilor libertatii in folosul armoniei socile.

Jean Charles Leonard Simon de Sismondi s-a nascut in data de 9 mai anul 1773, in Geneva ~ Elvetia ~. In acea perioada tara cantoanelor era cunoscuta ca fiind “patria protestantismului liberal”.

Atitudinea fata de liberalism a lui Sismondi se manifesta cu privire la obiectul, metoda si respectiv concluziile practice ale Scolii clasice si nu fata de principiile teoretice ale acesteia.Economie politica trebuie sa devina in conceptia sa din “stiinta a bogatiei” – “stiinta a binefacerii”.Cresterea avutiei nu mai este privita ca si un scop ci ca si un mijloc pentru bunastarea oamenilor, iar ordinea economica este buna doar daca asigura bunastarea pentru toti.Prin aceste idei, exprimate in “Bogatia comerciala (1803)” si in “Noi principiii de economie politicia(1819)”, Sismondi este predecesorul economiei sociale.

Doctrina lui degaja pesimism cu privire la progresul economic, reliefand fata nevazuta si intunecata a societatii care parea pana atunci ca fiind una stralucitoare.El sustine interventia statului, in scopul limitarii consecintelor negative si a restabilirii unitatii dintre munca si proprietate, atat in industrie cat si in agricultura.

Sismondi doreste un progres lent, care sa nu lezeze pe nimeni, fara a restrange vreun venit, fara a micsora procentul dobanzii.Crede ca guvernul ar proceda mai bine moderand productia decat stimuland-o si chiar propune savantilor sa isi intrerupa inventiile.Dar principalul scop al reformei lui Sismondi este de a restabili pretutindeni unirea dintre munca si proprietate.Reformele propuse de Sismondi sunt de o foarte mare importanta , chiar daca noua astazi ni se par, sa zic asa “banale”.

- Acordarea dreptului de asociere pentru muncitori

- Interzicerea muncii copiilor

- Limitarea duratei zilei de munca

- Introducerea ajutoarelor sociale pentru muncitori

- Garantarea locului de munca si a unor venituri decente

- Introducerea repaosului saptamanal

- Protectia somerilor

- Instituirea ajutoarelor pentru boala, batranete

- Incurajarea muncii in industrii si a meseriasilor independ

Dinamica gandirii lui Jean Charles Leonard Simon de Sismondi este urmatoarea : considera ca libera concurenta duce la concentrarea productiei si deci la scaderea numarului de patroni bogati si la cresterea numarului de muncitori saraci.astfel se ajunge la o criza de supraproductie. Deci este nescesar sa se exporte astfel se favorizeaza “invazia” marii industrii in lume .Acest lucru conduce la o criza economica generalizata.Sismondi ajunge la concluzia ca economia politica “ortodoxa” este o “stiinta falsa” si propune interventia statului.Astfel se formeaza reformele lui Sismondi pe care le-am amintit mai curand.Datorita acestor reforme va creste puterea de cumparare a intregii societati si se va genera un echilibru economic si social.

In data de 25 iunie anul 1842 , la varsta de 69 de ani Jean Charles Leonard Simon de Sismondi va inceta din viata.

SOCIALISMUL UTOPIC

Cei mai importanti reprezentanti ai socialismului utopic au fost: Henri de Saint-Simon, Robert Owen, Charles Fourier, Pierre Joseph Proudhon.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Socialismul Utopic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
2 274 cuvinte
Nr caractere:
14 198 caractere
Marime:
25.94KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!