Sistemul Politic Francez

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Istoria dezvoltarii politice a Frantei prezinta un deosebit interes deoarece in sistemul politic francez s-au perindat succesiv aproape toate formele de guvernamant. Dupa cum se stie, Franta a cunoscut in decursul indelungatei sale istorii atat monarhia absoluta, monarhia constitutionala,

Imperiul, dar si republica parlamentara, iar in prezent ea este o republica semi-prezidentiala.

Istoria dezvoltarii politice a Frantei demonstreaza o preocupare permanenta pentru gasirea celor mai adecvate forme juridice de exprimare a unor principii constitutionale.

1.Parlamentul

Constitutia din 1958 a pastrat regimul parlamentar, dar a intarit foarte mult puterile prezidentiale.Adunarea Nationala, prima dintre cele doua Camere ale Parlamentului francez, se compune din 277 de deputati.Ea se constituie prin sufragiu universal direct, pe durata unui mandat de 5 ani.Senatul cuprinde 321 senatori, care sunt alesi pe timp de 9 ani, de catre un colegiu electoral compus in principal din consilierii alesi in fiecare departament. Cea 'de-a treia Camera' a Parlamentului, cum este ea numita in literatura de specialitate, Consiliul Economic si Social, cuprinde 230 de reprezentanti ai unor variate grupuri, sindicate, uniuni ale muncitorilor, ale fermierilor exercitand un rol consultativ pentru programele pe termen lung, in deosebi.

Senatul are o situatie cu totul speciala, prin aceea ca nu poate fi dizolvat ; mandatul membrilor sai este de 9 ani, pe baza unei reinnoiri la fiecare 3 ani; el poate bloca, insa,o propunere de revizuire constitutionala,

ceea ce face din el unul din garantiile Constitutiei.

In ceea ce priveste cele doua Camere ale Parlamentului francez, ele prezinta o serie de reguli comune. Astfel in randul acestor reguli, o pozitie dintre cele mai importante o ocupa acelea care se refera la statutul parlamentarului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Politic Francez.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 012 cuvinte
Nr caractere:
6 052 caractere
Marime:
9.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
politice, franta
Predat:
la liceu
Sus!