Problema Globală a Resurselor Energetice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere.
Capitolul I: Energia în contextul dezvoltarii economice durabile.
§1.Caracteristica generala a principalelor tipuri de resurse energetice.
§2.Criza energetica – obstacol în calea progresului.
§3.Rolul OPEC în reglamentarea în vederea asigurarii echilibrului cererii si ofertei la combustibili.
Capitolul II: Politici energetice în cadrul Uniunii Europene.
§1.Legislatia Uniunii Europene în domeniul energetic.
§2.Nivelul de asigurare a tarilor Uniunii Europene cu resurse energetice
§3.Impactul energeticii asupra mediului înconjurator.
Capitolul III: Energetica Republicii Moldova.
§1.Potentialul energetic national al Republicii Moldova.
§2.Strategia dezvoltarii sectorului energetic al Moldovei pe termen mediu.
§3.Problemele securitatii energetice ale Republicii Moldova.
Concluzii si propuneri.

Extras din referat:

Introducere:

Caracterul global si actual al temei: Interdependentele economice dintre state, ca urmare a adîncirii diviziunii internationale a muncii, determina ca multe procese si fenomene aflate în stare critica într-o economie nationala sau alta sa se extinda asupra mai multor state sau chiar asupra întregii economii internationale; cu atît mai mult cînd aceleasi procese si fenomene critice se declanseaza în mai multe state, ele devenind o problema globala a întregii economii. Astfel problema energetica nu se limiteaza la o singura tara, ci cuprinde regiuni întregi sau întreaga economie internationala.

Dimensiunea globala a problemei resurselor naturale, cu deosebire energetice, este data de amploarea fara precedent a solicitarii acestor resurse, concomitent cu faptul ca a devenit tot mai evident caracterul limitat si spectrul epuizarii lor si ca s-a amplificat gradul de independenta a tarilor privind valorificarea acestor resurse, aparînd noi si complexe probleme cu privire la necesitatea asigurarii accesului tuturor tarilor la resurse, în vederea sustinerii dezvoltarii economice.

Asigurarea energetica este o problema actuala a omenirii. Problemele energeticii nu numai ca obtin statutul directiilor prioritare de cercetare stiintifice, dar devin si un subiect al unor dezbateri serioase la nivel de stat în multe tari ale lumii, mai ales în tarile occidentale.

Energia reprezinta o necesitate vitala pentru societatea contemporana. Omenirea a trecut de-a lungul timpului prin încercari de colaborare internationala în vederea asigurarii cu energie, dar si prin conflicte armate, pentru resursele energetice. Puterea economica a unei tari depinde foarte puternic de forta ei energetica.

Scopurile lucrarii sunt: studierea bazelor teoretice si metodologice ale problemei utilizarii resurselor energetice; cercetarea tipurilor si rezervelor principalelor surse de energie; analiza situatiei energetice a Uniunii Europene si a Republicii Moldova; propunerea solutiilor si strategiilor pentru depasirea acestei probleme pe viitor si pentru asigurarea securitatii energetice atît pe plan mondial cît si în Republica Moldova.

Aparitia problemelor globale a determinat si cercetarea economica sa elaboreze teorii si modele mai mult sau mai putin închegate pentru a explica geneza, continutul si solutiile posibile. În acest context au aparut numeroase lucrari deosebit de valoroase care îsi propun tocmai cercetarea problemelor globale. Printre aceste lucrari, cele care au abordat problema globala a energiei sunt: „Dinamica Mondiala” de Jaz Forrestir, Cambridge, 1791; ”Rapoartele catre Clubul de la Roma”: primul raport catre Clubul de la Roma „Limitele cresterii”, elaborat de Dennis L.Meadows, New York, 1972; un alt raport catre Clubul de la Roma s-a numit „Omenirea la raspîntie”, elaborat de Mesarovic si Pestel; al treilea raport catre Clubul de la Roma se întituleaza ”Restructurarea ordinii internationale”, 1976; al patrulea raport este „Saiesim din epoca risipei”, elaborat de catre Denis Gabor si Umberto Colombo. Deasemenea problema globala a resurselor energetice a fost si este cercetata de catre numerosi cercetatori independenti ale uor institutii internationale sau ale unor autori individuali.

Baza informationala a lucrarii au constituit-o materialele si datele organismelor economice internationale si regionale, ale Ministerului Economiei si Reformelor al Republicii Moldova, datele oferite de Departamentul Analize Statistice si Sociologie al Republicii Moldova. De asemenea, au fost utilizate datele disponibile în sistemul informational international INTERNET si publicatiile periodice.

Observații:

Am ob'inut nota 10. Lucrare de curs anul II, Facutatea REI

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Problema Globala a Resurselor Energetice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
46 pagini
Imagini extrase:
46 imagini
Nr cuvinte:
14 440 cuvinte
Nr caractere:
81 241 caractere
Marime:
118.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Petru Rosca
Sus!