Prezentare Bitcoin

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bitcoin - Concept

Bitcoin este o cripto-moneda, dar si un sistem de plata ce a fost „inventat” de un programator sau un grup de programatori neidentificati pana acum, ce au creat si dezvoltat Bitcoin folosind pseudonumele Satoshi Nakamoto. Deoarece nu se cunoaste cu exactitate identitatea creatorului nu se stie nici povestea care a dus la crearea proiectului Bitcoin.

A fost introdus pe 31 Octombrie 2008 ca un subiect pe un forum despre criptografie dar lansarea oficiala ca un soft open-source a venit in data de 3 Ianuarie 2009.

Bitcoin este adesea numita „prima moneda virtuala” desi au mai existat sisteme de acest tip si inainte, de aceea, o descriere mai corecta ar fi ca Bitcoin este prima moneda virtuala ce foloseste un sistem decentralizat.

Bitcoin - Cum functioneaza?

Pentru a intelege mai bine ce este Bitcoin si cum functioneaza acesta voi incerca un exercitiu de imaginatie.

Sa ne imaginam ca stam pe o banca in parc, si ca eu am un mar cu mine. Eu dau marul meu celeilalte persoane; acum ea/el are un mar iar eu am 0, pana aici totul e simplu nu?. Acum daca analizam ceea ce tocmai s-a intamplat observam ca am efectuat o tranzactie fizica deoarece eu am dat marul meu persoanei de langa mine. Tu stii ca s-a intamplat, ai fost acolo si ai atins marul cu mana ta.

Nu am avut nevoie de o a treia persoana care sa confirme ca tranzactia a avut loc. Marul este acum al tau iar eu nu pot sa-ti mai dau unul deoarece nu mai am. Tu ai control complet asupra acelui mar si poti sa-l mananci daca iti este foame, sau poti sa-l dai alte persoane si acea persoana acum poate sa-l manance sau sa-l dea mai departe. Acest tip de tranzactie este acelasi indiferent de bunul pe care eu ti-l dau.

Acum sa spunem ca eu am un mar digital si ti-l trimit tie printr-un mesaj pe Facebook. De unde stii tu ca acel mar digital care era in posesia mea este acum doar al tau? Nu poti fi sigura ca inainte sa iti dau mesajul nu l-am mai trimis si altora sau poate am facut o gramada de copii la acel mar virtual si acum am cosuri pline cu mere virtuale. Acum avem o problema, trimiterea unul lucru virtual nu este la fel cu tranzactia fizica iar cativa oameni de stiinta si programatori au dat chiar si un nume aceste probleme si anume „problema dublei cheltuiri”

Hai sa incercam sa gasim o solutie la aceasta problema.

De exemplu, ar putea fi tinuta evidenta acestor mere virtuale folosind un fel de „registre contabile” care sa inregistreze fiecare tranzactie si astfel sa impiedice posibilitatea de a copia marul virtual. O mare firma dezvoltatoare de jocuri numita Blizzard foloseste acest principiu al „registrului contabil” pentru toate itemele ce au o raritate mare din jocul World of Warcraft si astfel ei stiu ce jucatori au iteme rare si ce iteme se tranzactioneaza virtual in jocul WoW. Asta pare o solutie buna nu? Ar trebui sa contractam o firma de IT sa ne conceapa un regisru in care sa tinem evidenta tuturor merelor virtuale. Dar, desi pare o solutie buna are cateva defecte majore deoarece aici nu vorbim de un joc video ci de viata reala unde oamenii ar putea foarte usor sa convinga acea firma IT sa creeze mai multe mere virtuale si sa le dea celui care plateste mai mult nu?

Daca ne intoarcem putin la momentul cand eram doar 2 persoane pe acea banca in parc cand eu am dat marul meu celeilalte persoane nu am avut nevoie de o a treia persoana (firma IT) care sa contabilizeze tranzactia. Deci cum am putea noi oare sa aplicam acesti principiu „Persoana-la-Persoana” (P2P) tranzactiei cu mere virtuale fara sa implicam o a treia persoana?

Ei bine, solutia a fost ca acest registru sa fie distribuit tuturor in loc sa fie detinut de o singura persoana sau firma care ar putea oricand sa-l modifice in favoare sa. In schimb prin distribuirea registrului tuturor utilizatorilor si prin sincronizarea registrelor se poate tine evidenta tuturor merelor virtuale fara a fi nevoie de o a treia persoana care se supravegheze sau sa intermedieze tranzactia.

Acum, revenim la Bitcoin. Acesta are un registru decentralizat numit „blockchain” ce este accesibil de catre toti utilizatorii si care inregistreaza automat fiecare tranzactie de pe retea. Tranzactiile nu pot fi copiate sau falsificate deoarece o tranzactie apare in toata reteaua la care au acces toti utilizatorii. De asemenea sunt folosite sisteme foarte puternice de protectie impotriva atacurilor cibernetice si chiar daca un nod de retea este afectat in diferite forme (naturale, hacking, cadere de curent) celelalte pot continua fara probleme deoarece din nou reteaua este decentralizata.

Bitcoin - Cum achizitionez?

In primul rand, pentru a putea achizitiona Bitcoin este necesara un wallet („portofel virtual” ) care este de fapt o adresa criptata ce este folosita pentru tranzactionarea de moneda folosind principiul P2P. Practic spus tranzactionarea cu Bitcoin este o simpla trimitere de date de pe un wallet pe altul. Pentru o securitate sporita si pentru o mai mare siguranta, orice tranzactie trebuie recunoscuta de minim 10 participanti la retea, ceea ce mareste durata de asteptare pentru finalizarea tranzactiei dar de asemenea mareste gradul de siguranta si incredere al retelei.

Achizitionarea de Bitcoin se face in principal online si este recomandat sa cumparati doar de pe site-uri specializate numite exchage-uri deoarece acestea sunt recunoscute de toti utilizatorii si ofera o siguranta si o increde sporita. Puteti achizitiona cu cardul bancar sau folosind un cont de PayPal iar principalele site-uri de exchange sunt: Coinbase.com, Poloniex.com, Kraken.com, Cex.io, etc.

De asemenea puteti achizitiona si offline de la diverse servicii de plata, cum ar fi ZebraPay, ce au amplasate ATM-uri in diverse orase din Romania.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prezentare Bitcoin.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 519 cuvinte
Nr caractere:
7 729 caractere
Marime:
16.13KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!