Politica Externă și de Securitate Comună a Uniunii Europene

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. Competentele Uniunii Europene in materie de securitate si aparare
I.1. Uniunea Europeana, actor economic si politic major pe scena internationala
I.2. Politica Externa si de Securitate Comuna a Uniunii Europene
II. Politica Europeana de Securitate si Aparare (PESA)
II.1. Semnificatia PESA
II.2. Procesul constituirii PESA
II.3. Misiunile si obiectivele PESA
II.4. Instrumentele gestionarii civile si militare ale crizelor
II.5. Perspectivele PESA
III. Raportul dintre PESA si interesele de securitate nationala
III.1. Interesul national - finalitatea esentiala a actiunii actorilor statali
III.2. Politica Romaniei in materie de securitate nationala

Extras din referat:

Uniunea Europeana, cu cele 27 de state membre ale sale, acopera o parte insemnata a Europei si are o populatie de 500 milioane de locuitori, adica mai mult decat SUA si Rusia la un loc. Din acest punct de vedere, ea constituie o forta demna de luat in seama. In acelasi timp, ca organizatie interguvernamentala internationala, Uniunea Europeana vizeaza sa edifice o societate echitabila, in interiorul sau, si sa joace un rol activ si responsabil pe scena mondiala. Aceste aspiratii au un temei real in progresele sale din domeniul economic, care i-au permis sa atinga, incepand cu anii 1990, un anumit nivel de integrare si sa dezvolte puternice relatii comerciale cu numeroase tari si regiuni, in termeni de cooperare in dezvoltare, de asistenta umanitara si de ajutor la reconstructie. Intr-adevar, comunitatea europeana si statele membre furnizeaza astazi mai mult de jumatate din fondurile pentru asistenta internationala in dezvoltare si mai mult de 50% din ajutorul umanitar mondial. Ele finanteaza o treime din ajutorul mondial din Orientul Mijlociu (50% pentru teritoriile palestiniene, aproape 60% in Rusia, in republicile aparute dupa destramarea URSS, 40% din efortul de reconstructie in Bosnia-Hertegovina.

Reprezentand o forta economica, dar si demografica, Uniunea Europeana tinde sa-si dezvolte si o componenta militara, care sa-i permita sa-si sporeasca rolul activ pe arena internationala, indeosebi in ceea ce priveste prevenirea crizelor si conflictelor, a asigurarii pacii si stabilitatii, pe propriul continent, dar si in lume. Uniunea Europeana nu este un pitic politic si capacitatea sa de actiune externa nu este neglijabila. Totusi, ramane ca aceasta organizatie sa-si largeasca numeroase paliere. Printre acestea se afla: adoptarea proiectului Constitutiei; clarificarea relatiei cu SUA; intarirea dimensiunii strategice a Politicii Externe si de Securitate Comune (PESC); ameliorarea sistemului institutional; abandonarea definitiva a neutralitatii pentru anumite state membre; intarirea capacitatii militare si intarirea vointei politice fara care nu este nimic posibil.

De fapt, Uniunea Europeana se afla in plin proces de punere la punct a PESC, care cuprinde o dimensiune militara - Politica Europeana de Securitate si Aparare (PESA). In acest context, dificultatile si neajunsurile nu lipsesc.

Astazi, cand conditiile interne, dar mai ales externe, s-au modificat substantial, Uniunea Europeana isi constituie propriul instrument eficace si adecvat cat mai bine scopului propus, acela de a juca un rol crescut ca importanta pe scena lumii prezente si viitoare. Acest instrument pare a fi Politica Europeana de Securitate si Aparare.

Necesitatea unui instrument adecvat al Uniunii Europene pentru a-si activa statutul inalt pe care il detine pe arena mondiala rezida in: modificarea peisajului geopolitic european si mondial ce a condus la modificarea intereselor strategice; pericolul unui atac armat masiv in Europa a scazut simtitor odata cu dezintegrarea URSS si cu desfiintarea

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica Externa si de Securitate Comuna a Uniunii Europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
7 941 cuvinte
Nr caractere:
44 699 caractere
Marime:
36.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, europa, state, instrument politic
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!