Politica comercială a Uniunii Europene

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere
2. Scurt istoric
3. Criterii de aderare
4. Tari aflate pe drumul aderarii la UE
5. Procesul de extindere
6. Situatia economica in Uniunea Europeana
6.1. Previziunile economice
6.2. Zona EURO
6.3. Convergenta
6.4. Finantele publice si dezvoltarea macroeconomica
6.4.1. Acumularea factorilor de productie
6.4.2. Acordarea stimulentilor adecvate prin sisteme fiscale si de prestatii sociale
6.4.3. Promovarea unui climat macroeconomic stabil
6.5. Integrarea pietelor financiareale Uniunii Europene
6.5.1. Conditiile macrofinanciare
6.5.2. Integrarea pietelor financiare
6.6. Globalizarea
7. Analiza reformelor structurale si a politicilor europene
7.1. Politicile privind imbatranirea si statul bunastarii
7.2. Pietele muncii
7.3. Pietele produselor
7.4. Politicile sectoriale ale Uniunii Europene
7.5. Strategia Uniunii Europene pentru cresterea economica si locurile de munca
7.6. Evaluarea impactului economic
8. Afaceri economice internationale
8.1. Reactii economice externe ale Uniunii Europene
8.2. Evaluarea economica a gradului de pregatire a tarilor candidate
8.3. Politica europeana de vecinatate
8.3.1. Beneficiile politicii europene de vecinatate
8.3.2. Planurile de actiune ale politicii europene de vecinatate
8.3.3. DG ECFIN contribuie la politica europeana de vecinatate
8.4. Aspecte economice ale politicii de dezvoltare a Uniunii Europene
8.4.1. Asistenta oficiala pentru dezvoltare
8.4.2. Reducerea datoriei
8.4.3. Globalizare si dezvoltare
8.4.4. In sprijinul comertului eficient
8.5. Economii din afara teritoriului Uniunii Europene
9. Operatiuni si instrumente financiare pentru sprijinirea politicilor Uniunii Europene
9.1. Operatiuni pe piata financiara
9.2. Finantarea investitiei
9.3. Coordonarea cu grupul BEI si BERD
10. Baze de date si indicatori economici
10.1. Filtrarea si adaptarea datelor corespunzatoare sarciniilor DG ECFIN
10.2. Prezentarea produselor
10.3. Actualizarea
11. Politica comerciala a Uniunii Europene
12. Politica de dezvoltare si ajutor umanitar
13. Potentialul impactului regional cu care se poate confrunta Uniunea Europeana
13.1. Variatii semnificative cauzate de globalizare
13.2. Diversitate in cadrul modelelor demografice
13.3. Repercursiuni profunde ale schimbariilor climatice
13.4. Problema volatilitatii generale a pietelor energiei
13.5. Alertarea regiunilor cu privire la amploarea riscurilor
14. Mandatul si cadrul de negociere
15. Examinare si monitorizare
16. Incheierea negocierilor si tratatul de aderare
17. Cum functioneaza?
18. Strategia de preaderare
19. Asistenta de preaderare (financiara)
19.1. Instrumentul de asistenta pentru preaderare (IPA)
19.1.1. Planificarea IPA
19.1.2. Programarea IPA
19.2. Proiecte: trecerea la actiune
19.3. Asistenta anterioara
19.4. Societatea civila
20. Efectele extinderii Uniunii Europene
20.1. Variatii semnificative cauzate de globalizare
20.2. Diversitate in cadrul modelelor demografice
20.3. Repercusiuni profunde ale schimbarilor climatice
20.4. Problema volatilitatii generale a pietelor energiei
20.5. Alertarea regiunilor cu privire la amploarea riscurilor
21. Bibliografie.

Extras din referat:

Uniunea Europeana este o organizatie a tarilor europene dedicata cresterii integrarii economice si intarirea cooperarii inre state. In epoca moderna Europa a reprezentat centrul lumii. De aici s-au lansat principalele curente, de aici au plecat marii exploratori, aici s-a inventat parlamentarismul. Timp de jumatate de secol, Uniunea Europeana a urmarit sa realizeze o integrare din ce in ce mai aprofundata, in timp ce a continuat sa primeasca noi membri. De cele mai multe ori, cele doua procese s-au desfasurat in paralel. Inca de la inceput, cresterea numarului de state membre a constituit unul dintre elementele care au contribuit la evolutia procesului de integrare europeana. Uniunea Europeana de astazi, cu 27 de state membre si o populatie de aproximativ 500 de milioane de locuitori, este mai sigura, mai prospera, mai puternica si exercita o mai mare influenta decat Comunitatea Economica Europeana de acum 50 de ani, cu 6 state membre si o populatie de mai putin de 200 de milioane de locuitori.

In epoca moderna Europa a reprezentat centrul lumii. De aici s-au lansat principalele curente, de aici au plecat marii exploratori, aici s-a inventat parlamentarismul. Razboaiele mondiale au slabit forta continentului, facand posibila ascensiunea Statelor Unite ale Americii (care chiar daca s-au implicat in razboi, nu au suferit distrugeri teritoriale si nici nu le-a fost afectata economia intr-o foarte mare masura. Pentru urmatoarea perioada puterea lumii a fost impartita intre SUA si URSS in asa numitul razboi rece, Europa ramanand pe un plan secund.

In conditiile in care, dupa caderea comunismului Rusia si-a pierdut statutul de putere mondiala (si ii va fi tot mai greu sa-l recupereze, datorita situatiei economice precare in care se afla si datorita pierderii anumitor republici importante), statele asiatice (China, Japonia) se dezvolta tot mai mult, SUA isi consolideaza puterea mondiala jucand un rol din ce in ce mai important in conducerea lumii, era necesar ca Europa sa inceapa un proces de autodefinire si de autoafirmare.

Cursa economica este cea in care sunt implicate azi majoritatea statelor lumii, SUA, Europa si Japonia fiind cele trei superputeri economice. Cine va detine suprematia economica este clar ca va conduce lumea. Este bine de precizat faptul ca nici un stat nu mai poate face fata singur problemelor dezvoltarii contemporane, este si motivul pentru care vorbim de regiuni economice. Exista trei astfel de regiuni, care au fiecare cate o locomotiva: Uniunea Europeana cu Germania, NAFTA cu SUA si Asia - Pacific cu Japonia. Capacitatea acestei locomotive este cea care asigura puterea de inaintare a intregii regiuni. Este si motivul pentru care Z. Brzezinski afirma ca fara Germania si Franta, Uniunea Europeana nu mai poate exista.

Prin decizia de extindere a Uniunii Europene luata la Helsinki, Europa a inaugurat un nou model de dezvoltare bazat nu pe potentialul unei tari, ci pe cel al unei intregi regiuni geografice. A trecut de la un proces preponderent economic, la unul preponderent geopolitic, dictat de realitatile actuale.

Integrarea fostelor tari socialiste insemnand luarea acestora din sfera de influenta a Rusiei, dar si o incercare de supradimensionare a spatiului detinut, de crestere a puterii (daca judecam lucrurile pe termen lung). Toate acestea se justifica prin prisma presiunii pe care o cunoaste Uniunea Europeana in competitia economica cu celelalte centre de putere. Aderarea Romaniei, Bulgariei si a Turciei la Uniunea Europeana este de natura sa izoleze de tot Rusia, prin intreruperea accesului acesteia la Marea Neagra (Ucraina nefacand parte din CSI). In aceste conditii ea nu va mai putea sa joace un rol important in aceasta zona. Este motivul pentru care politicienii rusi nu agreaza Occidentul, orientandu-si realizarea de aliante spre Asia. Acest lucru este de o potriva periculos daca tinem cont de faptul ca Rusia detine un teritoriu important in Eurasia si ca o alianta a acesteia cu China sau Japonia este de natura sa ingrijoreze Europa. Masuri in acest sens s-au luat, Uniunea Europeana incercand in permanenta realizarea de contacte cu Rusia pentru a preintampina constituirea unei noi puteri. Din pacate Rusia nu s-a impacat inca cu gandul ca nu mai este un imperiu, nostalgia dupa acesta fiind inca prezenta. Iata de ce decizia de aderare la Uniunea Europeana a tarilor foste socialiste este foarte importanta, chiar daca acestea inca nu sunt pregatite din punct de vedere economic.

Turcia este unul dintre statele pivot ale lumii, de origine islamica. Importanta lui strategica este foarte mare. Este situat la o rascruce de civilizatii, religii si rute comerciale. Ea este cea care vegheaza stramtorile Bosfor si Dardanele, asigurand echilibru si stabilitate in S-E Europei. Aflarea Turciei in sfera de influenta a Uniunii Europene da posibilitatea acesteia de a exercita si o oarecare influenta in lumea islamica, dar acest lucru ramane de vazut (cum se va impaca Europa cu fundamentalismul islamic). Poate va reusi o temperare a acestuia prin oferirea alternativei unei economii prospere. Prin Turcia, Uniunea Europeana obtine o importanta punte de legatura cu Asia si cu Orientul Mijlociu.

In prezent, Uniunea Europeana, o comunitate de valori avand la baza pacea si libertatea, democratia si statul de drept, precum si toleranta si solidaritatea, este cea mai mare zona economica din lume. Piata interna extinsa si noile oportunitati economice au dus la cresterea prosperitatii si competitivitatii europenilor.

Reunite in cadrul Consiliului European, guvernele statelor membre ale Uniunii Europene au convenit ca perspectiva aderarii la UE sa existe si pentru tarile din Europa de sud-est - Croatia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Albania, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Serbia, Kosovo (in virtutea rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite) si Turcia. Aderarea va fi posibila numai daca sunt satisfacute toate criteriile necesare. Dintr-un proces de extindere progresiv si bine gestionat vor avea de castigat toate tarile implicate.

2. Scurt istoric

De la 6 la 27 de state membre... pana in acest moment

La 18 Aprilie 1951, sase tari - Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Olanda - au intemeiat Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO).

Tratatul CECO a intrat in vigoare la 23 iulie 1952 (nota: Tratatul CECO a expirat in 2002). La 25 martie 1957, cele sase state membre ale CECO semneaza, la Roma, Tratatele de instituire a Comunitatii Economice Europene (CEE) si a Comunitatii Europene a Energiei Atomice (Euratom), denumite generic "Tratatele de la Roma".

Au urmat cinci valuri de extindere succesive:

1973 - Danemarca, Irlanda si Regatul Unit

1981 - Grecia

1986 - Spania si Portugalia

1995 - Austria, Finlanda si Suedia

2004 - Republica Ceha, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia si Slovacia. A fost o extindere istorica, o reunificare a Europei dupa zeci de ani de separare.

La 1 ianuarie 2007, aderarea Romaniei si Bulgariei la UE a incheiat acest proces istoric.

Uniunea Europeana are sediul central la Bruxelles in Belgia.

3. Criterii de aderare

Uniunea este intemeiata pe principiile libertatii, democratiei, respectarii drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, precum si a statului de drept. Orice stat european care respecta aceste principii poate solicita sa devina stat membru al Uniunii. Conditiile sunt prevazute in Tratatul privind Uniunea Europeana (Articolul 6, Articolul 49).

Depunerea cererii de aderare la UE este doar inceputul unui proces lung si riguros. Startul oficial este dat in momentul in care o tara isi depune cererea de aderare - desi, de cele mai multe ori, acest lucru este rezultatul unei relatii bilaterale, deja solide, cu UE. O cerere valabila atrage dupa sine o serie de proceduri de evaluare care pot - sau nu - conduce la invitarea statului sa adere la UE. Ritmul in care avanseaza fiecare tara depinde numai de progresele pe care le face aceasta catre realizarea obiectivelor noastre comune.

Bibliografie:

1. Comertul international si globalizarea intre teorie si practica - Ionel I. Cobzaru. Iasi: Editura Performantica, 2007;

2. Centrul de Comert International UNCDAT/OMC; Centrul Roman de Comert Exterior. Ghid pentru intreprinderi: Sistemul comercial mondial. Bucuresti: Centrul de Comert;

3. Fundamentarea si coordonarea politicilor economice in Uniunea Europeana - Marin Dinu. Bucuresti: Editura Economica, 2006;

4. Fundamentele comertului international - Gabriela Dragan. Bucuresti: Editura ASE, 2004;

5. Relatii economice internationale: politici comerciale si tranzactii

internationale - Gabriela Dragan. Bucuresti: Editura ASE, 2000;

6. Uniunea Europeana intre federalism si interguvernamentalism: politici

comune ale UE - Gabriela Dragan. Bucuresti: Editura ASE, 2005;

7. Intrebari si raspunsuri privind Uniunea Europeana - Constantin Furtuna;

Politica Uniunii Europene privind concurenta - Ovidiu Maican. Bucuresti: ASE, 2004;

8. Istoria comertului mondial si a politicii comerciale: sinteze - Nicolae Suta. Bucuresti: Editura Economica;

9. Comert international si politici comerciale contemporane: vol. 1 Comert

international si politici comerciale - Nicolae Suta. Bucuresti: Editura Economica, 2003;

10. Comert international si politici comerciale contemporane: vol. 2: Teorii si

doctrine privind comertul international - Nicolae Suta. Bucuresti: Editura Economica, 2003;

11. http://ec.europa.eu;

12. http:// www.eu4journalists.eu;

13. Suportul de curs - Tehnici de comert exterior in Uniunea Europeana.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica comerciala a Uniunii Europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
42 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
19 334 cuvinte
Nr caractere:
107 776 caractere
Marime:
109.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
ue, politica comerciala, Economie
Predat:
Facultatea de Economie , Universitatea "Petre Andrei" din Iasi
Materie:
Economie
Profesorului:
Prof. univ. Ionel I. Cobzaru
Sus!