Planul de Afaceri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Planul de afaceri – o noţiune relativ nouă apărută în vocabularul economic. Ca orice element nou, acesta trebuie înţeles corect înainte de al folosi.

Voi încerca să ofer câteva informaţii care sper să fie utile celor care vor apela în activitatea lor la un plan de afaceri: întreprinzătorilor particulari sau celor ce doresc să-şi întocmească propria afacere.

Planul de afaceri este prezentarea scrisă a ceea ce doriţi să realizaţi cu afacerea dumneavoastră, precum şi modul în care intenţionaţi să vă folosiţi resursele ca să vă atingeţi scopurile. Un plan de afaceri bun este o schemă de acţiune construită logic.

În principal, scopurile pentru care se elaborează un plan de afaceri se referă la obţinerea de bani prin diverse mijloace. Astfel destinatarii unui plan de afaceri sunt investitorii de capital sau creditorii firmei respective pentru care planul de afaceri reprezintă elementul pe baza căruia decid efectuarea unei investiţii în forma respectivă sau acordarea unui credit.

Acesta este principalul motiv pentru care firmele mici, care nu au disponibilităţi suficiente pentru a apela la finanţări externe, nu văd necesitatea construirii unui plan de afaceri. Alte motive care conduc managerii din firmele mici la concluzia că se pot dispensa de elaborarea unui plan de afaceri constau în următoarele:

- O lipsă de înţelegere a procesului planificării afacerii şi a avantajelor pe care acest proces le induce pe termen lung pentru firmă;

- Acordarea unei importanţe extreme timpului prezent şi acţiunii imediate în detrimentul timpului viitor şi strângeri de informaţii în scopul planificării afacerii din timp;

- Credinţa că planificarea strategică se prestează doar firmelor mari care dispun de resurse corespunzătoare.

Totuşi un plan de afaceri poate şi trebuie să fie utilizat şi în alte momente şi cu alţi destinatari decât doar creditorii. Iată doar câteva dintre argumente care sprijină această idee:

1. efortul de gândire necesar pentru elaborarea acestui document vă ajută să dobândiţi o imagine de ansamblu asupra întregii afaceri şi nu vă concentraţi numai asupra unor aspecte individuale. Dacă un pilot decolează fără să controleze în prealabil dacă are combustibil, acesta poate însemna un dezastru. Astfel, orice afacere are anumiţi factori critici care nu trebuie să fie pierduţi din vedere.

2. planul de afaceri vă ajută să evaluaţi o nouă idee de afaceri sau şansele de succes ale afacerii în curs.

3. planul de afacerii este un instrument care vă ajută să vă conduceţi mai bine afacerea.

4. planul de afacerii vă permite să vă comunicaţi ideile de afaceri persoanelor din afara firmei şi, dacă este necesar, să obţineţi finanţare ori să înfiinţaţi societăţi mixte.

Pentru a înţelege mai bine posibilitatea utilizării unui plan de afaceri, trebuie să se răspundă la trei întrebări esenţiale pentru elaborarea unui plan de afaceri eficient. CÂND se impune întocmirea unui plan de afaceri, CINE are nevoie de un plan de afaceri şi DE CE ar fi util un astfel de plan.

Ca să întocmeşti un plan de afaceri viabil, trebuie de ştiut cât mai multe lucruri despre activitatea pe care vă pregătiţi să o începeţi, despre condiţiile în care aceasta se va desfăşura.

În prima etapă a creării unei noi firme foarte utilă ar fi planificarea detaliată a activităţii viitoarei firme.

Într-un plan de afaceri care se pregăteşte pentru utilizatori externi, ar trebui de inclus un scurt istoric al firmei (forma de organizare, de ce şi când a fost stabilită şi de către cine, ce pieţe s-a decis să servească, unde este localizată, etc.).

Afacerea

Nu trebuie de detaliat prea mult această secţiune. Acest capitol ar trebui să conţină părerea dumneavoastră referitor la:

- natura, situaţia actuală şi perspectivele viitoare ale sectorului în care operează compania;

- care sunt principalii participanţi în industria respectivă;

- creşterea în vânzări şi profituri, precum şi alte previziuni pentru anul în curs;

- firme care au intrat/ieşit de curând din/în din afaceri şi de ce;

Este important de definit clar domeniul de activitate şi cunoaşterea caracteristicile pentru determinarea şanselor de activitate. De exemplu producţia şi comercializarea calculatoarelor personale este un domeniu cu perspectivă pentru piaţa din Moldova, pe când producerea produselor alimentare s-ar putea să fie un domeniu care a ajuns la saturare.

Piaţa

În această secţiune trebuie de prezentat suficiente fapte pentru a putea convinge un potenţial investitor că piaţa permite atingerea planului de vânzări, în ciuda competiţiei.

Piaţa trebuie definită foarte clar, aceasta este partea cea mai importantă a planului de afaceri, întrucât toate deciziile importante derivă din planul de vânzări.

Capitolul conţine informaţii referitor la:

- cine sunt clienţii ?(vârsta, venit, stil de viaţă);

- de ce cumpără produsul Dvs.?

- Cât de des cumpără?

- Identificarea produsului/serviciului Dvs;

- Parametrii economici ai produsului;

- Care sunt principalii concurenţi;

- Ce calitate au produselor lor; etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Planul de Afaceri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 874 cuvinte
Nr caractere:
14 397 caractere
Marime:
18.56KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Daniela Dascaliuc
Sus!