Piețe financiare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Functiile , organizarea si functionarea pietei financiare in Romania

Piata financiara este formata din doua ramuri : piata monetara si piata de capital. In Romania, reforma sistemului bancar a inceput in anul 1990, iar crearea pietei de capital a inceput abia in anul 1995.

Functia de evaluare a proiectelor de investitii. Agentii anticipeaza valoarea in functie de informatiile privind performanta economico-financiara a intreprinderii emitente(profitul, politica de dividend, riscul de exploatare, riscul financiar, etc.) si de informatiile privind performanta economiei nationale (rata dobanzii la obligatiunile de stat, rata inflatiei, etc.). Aceasta valoare anticipate se compara permanent cu pretul pietei, exprimat prin cursul bursier. Echilibrul financiar (valoarea actual=pret) este posobil numai pe piata financiara eficienta din punct de vedere operational, organizational si informational.

Functia de transfer al capitalurilor. Rolul finantelor este de a face transferul efficient, sigur si operativ al surplusurilor de capitaluri rezultate din procesele de economisire, spre acoperirea nevoilor de capitaluri aparute la antrepenori (economisiri=investitii).

Oferta si cerea de capitaluri. Pe piata financiara opereaza doua categorii de agenti. In primul rand sunt investitorii de capital (oferta de capital: menajele, intreprinderile, trezoreria publica, investitorii straini) ce au un excedent de capital.in al doilea rand sunt antrepenorii publici si privati ( cererea de capital: institutii publice, intreprinderi). Piata financiara este piata organizata a transferurilor de capital de la cei ce au surplus de capital catre cei care au nevoie de capitaluri, remunerarea trebuind sa se faca la nivelul ratei de rentabilitate minim acceptabila pe economie si la nivelul primei de risc asumat.

Functia de protectie a investitorilor. Institutiile financiar-bancare au rolul de a adecva structura economisirilor la structura nevoilor de finantare a investitiilor. Piata financiara este reglementata si controlata de BNR si CNVM( Comisia Nationala de Valori Mobiliare).

Mecanismul transferurilor de capital. Economisitorii pot intra in relatie directa cu antrepenorii, si avem atunci un transfer direct de capital. Cand plasarea titlurilor nou-emise se face printr-un intermediar financiar(societate de valori mobiliare) are loc un transfer intermediat. In cazul in care apar investitorii institutionali (banci comerciale , societati financiare , fonduri mutuale) ce folosesc fondurile colectate de la economisitorii individuali pentru a cumpara titluri emise de firme , avem un transfer indirect.

Plasamentul privat si oferta publica. Plasamentul privat are caracterul unei tranzactii personale, negocierea facandu-se direct cu investitorii potentiali si interesati. Transferul intermediate apare ca o oferta publica ce se adreseaza investitorilor individuali sau institutionali.

Componentele pietei financiare in Romania. In functie de oriyontul de timp, piata financiara cuprinde piata monetara si valutara (pe termen scurt) si piata de capital , de asigurari si cea imobiliara (pe termen lung). In Romania exista distinctia clara intre piata monetara (reglementata de BNR) si cea de capital (reglementata de CNVM). Piata financiara are un segment primar ce asigura emisiunea si vanzarea pentru prima data a titlurilor noi si un segment secundar unde se revand titlurile dupa emisiune si prima lor vanzare. Segmentul secundar al pietei de capital se compune din Bursa de Valori si piata extrabursiera.

Piata bursiera si extrabursiera. Agentii care participa pe piata de capital sunt:

- Agenti economici ce emit ordine de bursa (cererea si oferta de titluri);

- Intermediari bursieri (RASDAQ) care colecteaza ordinele de bursa, depoziteaza titlurile, centralizeaza ordinele de bursa, stabilesc cursul bursier, executa ordinele de bursa, tin evidenta titlurilor, ofera servicii de consultanta. Brokerii pot cumpara si vinde titluri numai in contul clientilor, in vreme ce dealerii pot face tranzactii si in nume si pe cont propriu.

- Organismele de supraveghere si control (CNVM, Asociatia Bursei, Asociatia Nationala a SVM-urilor).

Bursa si piata extrabursiera sunt caracteriyate de lichiditate, transparenta si siguranta investitiilor de capital.

Pentru admiterea la cota bursei, societatile trebuie sa indeplineasca anumite criterii: rentabilitatea economica, cifra de afaceri, valoarea de piata a actiunilor, proportie a actiunilor comune difuzate public in total actiuni, proportie a actionarilor semnificativi si strategici, management competent si integru.

Piata extrabursiera este o retea de tranzactii de titluri in afara bursei, operate de brokeri si dealeri-brokeri conectati intre ei. Sistemul de cotare automat se numeste RASDAQ, este in timp real, iar tranzactiile se fac direct intre SVM si client.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piete Financiare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 715 cuvinte
Nr caractere:
16 644 caractere
Marime:
29.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!