Piața financiară din România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Autoritatea pietei de capital

Autoritatea pietei este un organism care este fie guvernamental, fie definit prin lege, fie este un organism rezultat din autoreglementare. Rolul primordial al organismului de autoritate al pietei este de a asigura protectia investitorilor (publicului larg care participa la piata). Aceasta se realizeaza:

- prin impunerea unor norme de informare;

- reglementari de transparenta perfecta;

- stabilirea normelor pentru activitatea profesionala ale participantilor la piata.

De asemenea rolul autoritatii pietei de capital se refera la reglementarea si autorizarea activitatii institutiilor ce activeaza pe piata, cu referire la criterii legate de dimensiunea capitalului, profesionalismul personalului, etc. Autorizarea institutiilor ce activeaza pe piata, a instrumentelor ce se tranzactioneaza pe piata, precum si relatia cu institutiile de pe alte piete, cat si cu organele guvernamentale, parlamentare, revine in egala masura organismului de autoritate pe piata de capital.

Corespunzator, autoritatea celeilalte componente a pietei financiare, piata monetara este banca centrala de emisiune, respectiv banca nationala. Astfel, cele doua autoritati coordoneaza activitatea pietei financiare in ansamblul ei. Pe piata instrumentelor de asigurare, componenta a pietei financiare este instituita o autoritate distincta.

Deci o importanta caracteristica a pietei de capital, a pietei financiare in ansamblu o reprezinta faptul ca activitatea ei, institutiile ce activeaza pe aceasta piata precum si instrumentele ce se tranzactioneaza, sunt autorizate, reglementate, urmarite, monitorizate si controlate permanent in scopul protectiei investitorilor impotriva unor practici neloiale. De asemenea trebuie mentionat ca actiunea autoritatii pietei de capital se limiteaza la masuri ce asigura conditiile pentru manifestarea cererii si ofertei pe piata si nu pentru a influenta pretul sau volumul tranzactiilor.

Institutii specifice pietei de capital în România

Piata de capital, ca un mecanism complex, necesita pentru functionarea corecta si eficienta existenta anumitor institutii, fiecare având un rol distinct si bine determinat. În cadrul desfasurarii activitatii sale, bursa trebuie sa raspunda unor trebuinte la nivel macroeconomic (la nivel de economie nationala), la nivel microeconomica (la nivelul firmelor ce-si desfasoara activitatea în tara respectiva), precum si la nivel individual (pentru posesorii de titluri sau pentru detinatorii de economii disponibile pentru investitii)8.

Pe piata de capital din România functioneaza urmatoarele institutii:

. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM);

. Organisme de autoreglementare (OAR);

. Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM);

. Intermediarii de valori mobiliare (societatile de valori mobiliare);

. Bursa de Valori Bucuresti;

. Piata extrabursiera

. Societatea RASDAQ;

. Societati de compensare, decontare si depozitare;

. Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare (SNCDD);

. Societati de registru independent

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a luat fiinta în baza Legii nr. 52 privind valorile mobiliare si bursele de valori adoptata în anul 1994 de catre Parlamentul României.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata financiara din Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 410 cuvinte
Nr caractere:
22 880 caractere
Marime:
34.49KB (arhivat)
Publicat de:
Roxelana Lioara Florescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea Valahia din Targoviste
Specializare:
Finante Banci
Materie:
Economie
An de studiu:
III
Sus!