Pepsi-Cola

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pepsi Cola este o băutura răcoritoare carbogazoasă care este produsă şi îmbuteliată de compania PepsiCo. Este vândută în magazine, restaurante şi automate. Băutura a fost produsă pentru prima data în anii 1890 de către farmacistul Caleb Bradham în New Bern, Carolina de Nord. Pepsi Cola a fost înregistrată ca marcă comercială pe 16 iunie 1903. Au fost mai multe variante de Pepsi produse de-a lungul timpului, printre care: Diet Pepsi, Crystal Pepsi, Pepsi Twist, Pepsi Max, Pepsi Samba, Pepsi Blue, Pepsi Gold, Pepsi Holidaz Spice, Pepsi Jazz, Pepsi X (vândut în Finlanda şi Brazilia), Pepsi Next (vândut în Japonia şi Coreea de Sud) şi Pepsi Ice Cucumber (vândut în Japonia începând cu data de 12 iunie 2007)

Istorie

Creştere şi popularitate

În timpul Marii Crize Economice, Pepsi a dobândit popularitate după introducerea sitclei de 10 uncii (aproximativ 283,49grame). Vândută iniţial cu 10 cenţi, vânzarile erau scazute, dar când preţul a fost redus la doar 5 cenţi, vânzarile au crescut vertiginos. Cu sticle de 12 uncii (aprox. 340,20 grame) în loc de 6 uncii (aprox. 170,10 grame) cât aveau sticlele Coca Cola, Pepsi a schimbat diferenţa de preţ, având şi un spot publicitar radiofonic încurajând compararea preţurilor. În 1936, Pepsi a vândut 500 milioane de sticle, iar în perioada 1936-1938, Pepsi şi-a dublat veniturile. Succesul Pepsi sub Guth a survenit în timp ce afacerea Loft Candy şovăia.

În 1940 brandul a făcut istorie când primul jingle de publicitate a fost difuzat la nivel naţional. Jingle-ul era “Nickel Nickel”, o reclama pentru Pepsi Cola care se referea la preţul Pepsi. Cântecul “Nickel Nickel” a devenit un hit şi a fost înregistrat în 55 de limbi.

În 1965 Donald M. Kendall, preşedintele şi directorul executiv al Pepsi-Cola a fondat PepsiCo, Inc. Produsele majore ale noii companii erau Pepsi-Cola Company – Pepsi-Cola (apărute în 1898), Pepsi Diet (1964) şi Mountain Dew (introdus de Tip Corporation în 1948). În 1985 PepsiCo a devenit cea mai mare companie din industria băuturilor răcoritoare. Produsele Pepsi-Cola sunt disponibile în aproape 150 de tari şi teritorii din întreaga lume.

De-a lungul timpului, Pepsi s-a bucurat de sprijinul unor cântăreţi ca Lionel Richie şi Tina Turner şi actori precum Michael J. Fox.

În 1986 PepsiCo a achziţionat 7UP International.

În 2002 brandul Pepsi a dorit sa dezvolte o alta imagine. Beyonce Knowles s-a alăturat familiei Pepsi şi a realizat doua reclame noi pentru Tv, radio şi reclame pe internet. În 2003, PepsiCo a creat PepsiCo International. Afacerea a unit toate unităţile producătoare de snacksuri, băuturi şi mâncare, acest efort fiind menit sa conducă spre o creştere mai accelerata şi sa îmbunătăţească profitabilitatea din întreaga lume. Mai mult decât atât, marca Pepsi-Cola a sărbătorit 100 de ani.

În România, Pepsi a fost prima dată introdusă în 1966 şi continuă să aibă o vizibilitate a brandului extrem de puternica (“Când spui Pepsi, toata lumea înţelege despre ce vorbeşti”), relevanta (“Orice ai face, bea Pepsi”) şi stimata (“Pepsi îşi merita poziţia de lider pe piaţa”).

De la naşterea Pepsi, cu mai mult de un secol înainte, compania si-a păstrat reputaţia pentru reclamele inovatoare şi creative. De la faimoasa reclama “Nickel, Nickel” din 1939 la efectele vizuale spectaculoase din seriile “Gladiatorul”, Pepsi a fost mereu sinonimul creativităţii avangardiste.

Puţini oameni ştiu ca Pepsi are o lunga istorie de promovare a brandurilor proprii cu ajutorul celebrităţilor, ceea ce compania a făcut, cu succes, chiar din 1922. După imaginile rock ale lui Pink, Beyonce şi Britney în “Gladiatorul Pepsi”, căpitanul de fotbal a naţionalei Angliei, David Beckham a intrat în arena intr-o reclama al XI-lea star. In aceasta versiune, Beckham conduce linia de artişti, gladiatori fotbalişti precum Roberto Carlos, Ronaldinho, Diego de Cuhna, Torres, Totti, Raul, Ricardo şi Van der Vaart.

În 2005 Pepsi Football s-a evidenţiat cu o noua reclama, “Surf”, avându-i în centru pe David Beckham, Thierry Henry, Roberto Carlos, Raul Gonzales, Ronaldinho, Fernando Torres şi Rafael Van Der Vaart. În 2006, Pepsi a venit cu o noua reclama TV – “Pepsifest”, cu aceeaşi echipa de fotbal ca în “Gladiatorii”, dar i-au mai adăugat pe Crespo, Huth, Lampard şi Nesta. Celebra Christina Aguilera a devenit, de asemenea, imaginea Pepsi Music în 2006. Gustul Spiritului Tânăr este comunicat prin intermediul tuturor iniţiativelor şi activităţilor Pepsi, introducând ideea de tinereţe, creativitate, modernitate, descoperire şi putere, toate fiind întâlnite în propoziţia “Dare for More” (Îndrăzneşte mai mult).

Adevărata Poveste: Pepsi vs. Coca-Cola

Coca-Cola a fost întotdeauna o companie tradiţionala, care a pus foarte mare preţ pe vechile valori familiale promovate în micile oraşe din Statele Unite ale Americii. Formula acestei băuturi are numele de cod Merchandise 7x şi a rămas aceeaşi încă din anul 1886 păzita sub cele mai înalte norme de securitate.

O cu totul alta imagine a promovat compania rivala: tinerii şi neliniştiţii de la Pepsi. Aceştia si-au propus sa devină brandul celor tineri şi la moda. Au pătruns pe piaţa la sfârşitul anilor ’60 şi cu toate ca intrarea lor s-a făcut cu mare tam-tam, la sfârşitul anilor ’70 la o sticla de Pepsi se vindeau doua de Cola.

În 1976 Pepsi a lansat o îndrăzneaţă şi foarte bine gândita campanie numită: « The Pepsi Challenge ». In print-urile acestei campanii erau aleşi nişte oamenii care erau rugati sa faca un blând test intre cele doua băuturi: Pepsi şi Cola. Reluat de mai multe ori acest test a dovedit ca oamenii care au fost testaţi au preferat gustul Pepsi pentru ca era mai dulce decât tradiţionalul Cola. Campania a avut un mare efect asupra vânzărilor companiei Pepsi astfel încât în anii ’80 se făcea din ce în ce mai mult un transfer de consumatori de la Coca-Cola la Pepsi. O problemă destul de serioasă pentru conducerea Coca-Cola, Roberto Goizueta, care în condiţiile actuale era forţat sa găsească o soluţie rapida şi eficientă. Astfel, cei de la departamentul de R&D au găsit o noua formulă care, la teste, a demonstrat că ar fi preferabilă celei existente pe piaţă.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pepsi-Cola.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
6 094 cuvinte
Nr caractere:
31 486 caractere
Marime:
28.56KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Haller Alina
Sus!