Optimismul liberal francez- J.b. Say

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Generalitati

Liberalismul clasic este un curent social-politic si ideologic aparut in Europa secolelor XVII si XVIII care promoveaza libertatea si egalitatea in drepturi, porneste de la premiza ca, fiecare om are prin nastere dreptul la viata, la libertate si la proprietate.

Concepte fundamentale ale liberalismului clasic sunt: libertatea individual; proprietatea privata; responsabilitatea individuala; egalitatea in fata legii;

Liberalismul urmareste crearea unei societati caracterizate prin: libertatea de gandire a indivizilor, respectarea dreptului natural, o economie de piata pe baza initiativei private si un sistem transparent de guvernare, in care drepturile minoritatilor sunt garantate.

Jean-Baptiste Say denumit ca ,, Printul economiei politice franceze", s-a nascut la 5 ianuarie 1767 in Lyon, Regatul Frantei si a decedat la 15 noiembrie 1832 la Paris. El este cel mai bine cunoscut ca reprezentant al Scolii Clasice si pentru Legea lui Say , cunoscuta si sub numele de Legea Pietelor. Mai mult, a fost unul dintre primii economisti care a studiat antreprenoriatul. A decedat la 65 de ani, la doar un an dupa ce fusese numit profesor la celebrul College de France. Acesta a fost cunoscut si identificat in intreaga lume ca un mare economist, a exercitat mai multe meserii printre care jurnalist si antreprenor. J.B Say promova piata libera si concurenta, a sustinut initiativa antreprenoriala si inovatia. El a raspandit ideile lui Adam Smith, autorul celebrei carti economice: ,,An Inquiry into the Nature and causes of the Wealth of Nations", publicata in 1776, si cunoscuta sub numele de ,,Bogatia natiunilor".

Considerand ca obiectul economiei politice este "simpla expunere a manierei in care se formeaza, distribuie si consuma bogatiile" , J.B Say va aborda procesele de productie, schimb si repartitie, elaborand o schema clara a distributiei bogatiilor, care lipsea atat la Smith, cat si la Ricardo.

Legea lui Say poate fi considerata cea mai importanta contributie a lui J.B Say la teoria economica. Legea pietelor se bazeaza pe ideea ca productia creeaza venituri care creeaza consum. Teoria lui este foarte optimista, deoarece cu cat numarul producatorilor este mai mare, cu atat productia devine mai mare si oportunitatile de piata sunt mai numeroase. Atunci, o criza economica globala (criza de supraproductie) este imposibila. Criza sectoriala ramane posibila, dar nu criza globala. Multi ani mai tarziu, la inceputul anilor 1980, legea Say a fost la originea renasterii gandirii economice liberale in Statele Unite si in Europa.

Cunoscut ca sustinator al pietei libere si al concurentei, J.B Say a fost impotriva interventiei publice in economie. Potrivit acestuia, piata libera este o conditie a justitiei economice. Politica publica (reglementare, politica fiscala etc.), perturba mecanismele pietei libere si dauneaza intereselor individuale ale oamenilor bogati, dar si ale oamenilor saraci care platesc un pret mare. Optimist convins, el considera resursele naturale ca fiind limitate, acestea fiind un dar al Creatorului pentru a satisface nevoile umane.

J.B Say si-a explicat teoriile economice in ,,Tratat de economie politica" (1802) si ,,Curs complet de economic politica", acesta din urma in 6 volume (1828-1830). Prima carte compusa din trei compartimente productia, circulatia si consumul, avea sa furnizeze pentru un secol intreg structura manualelor de economie politica.

Bibliografie:

1. J.B Say, A Treatise on Political Economy, traducere de Clement C. Biddle, editura Batoche Books , Kitchener,2001

2. Popescu, Gh., Liberalismul economic (Clasicismul), Ed. Mesagerul, Cluj Napoca, 1997.

3. Whatmore, Richard (2001), Republicanism and the French Revolution: An Intellectual History of Jean-Baptiste Say's Political Economy, Oxford University Press,

4. Gheorghe Popescu, Evolutia gandirii economice, Ed. Cartimpex, Cluj, 2004

5. Mariana Lupan, Istoria Gandirii economice, Ed. Univ. "Stefan cel Mare", Suceava, 2009

SURSE ONLINE:

1. https://says.univ-littoral.fr/en/j-b-say/

2. https://www.britannica.com/biography/J-B-Say

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 007 cuvinte
Nr caractere:
10 528 caractere
Marime:
38.03 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Data publicare:
19.03.2022
Structură de fișiere:
  • Optimismul liberal francez- J.b. Say.docx
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea din Oradea din Oradea
Specializare:
Economia Comerțului, Turismului și a Serviciilor
Materie:
Doctrine Economice Contemporane
An de studiu:
I
Profesorului:
Lect. Univ. dr. Afrofita Borma
Nota primita:
Nota 10
Te-ar putea interesa și:
1. Viata lui Jean Baptiste Say Jean Baptiste Say a fost un important economist francez al scolii...
Obiectul de studiu al disciplinei istroriei gandirii economice, il reprezinta ideile majore,...
Introducere In acest capitol sunt prezentate notiunile fundamentale care permit intelegerea...
Istoria oricarei stiinte este stiinta insasi1, fiindca ea este produsul unui proces, mai mult sau...
From the large variety of themes, I decided to choose this topic, mainly because I regarded the...
Sus!