Optimismul liberal francez- J.b. Say

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Generalități

Liberalismul clasic este un curent social-politic și ideologic apărut în Europa secolelor XVII și XVIII care promovează libertatea și egalitatea în drepturi, pornește de la premiza că, fiecare om are prin naștere dreptul la viață, la libertate și la proprietate.

Concepte fundamentale ale liberalismului clasic sunt: libertatea individual; proprietatea privată; responsabilitatea individuală; egalitatea în fața legii;

Liberalismul urmărește crearea unei societăți caracterizate prin: libertatea de gândire a indivizilor, respectarea dreptului natural, o economie de piață pe baza inițiativei private și un sistem transparent de guvernare, în care drepturile minorităților sunt garantate.

Jean-Baptiste Say denumit ca „ Prințul economiei politice franceze”, s-a născut la 5 ianuarie 1767 în Lyon, Regatul Franței și a decedat la 15 noiembrie 1832 la Paris. El este cel mai bine cunoscut ca reprezentant al Școlii Clasice și pentru Legea lui Say , cunoscută și sub numele de Legea Piețelor. Mai mult, a fost unul dintre primii economiști care a studiat antreprenoriatul. A decedat la 65 de ani, la doar un an după ce fusese numit profesor la celebrul Collège de France. Acesta a fost cunoscut și identificat în întreaga lume ca un mare economist, a exercitat mai multe meserii printre care jurnalist și antreprenor. J.B Say promova piața liberă și concurența, a susținut inițiativa antreprenorială și inovația. El a răspândit ideile lui Adam Smith, autorul celebrei cărți economice: „An Inquiry into the Nature and causes of the Wealth of Nations”, publicată în 1776, și cunoscută sub numele de „Bogăția națiunilor”.

Considerând că obiectul economiei politice este “simpla expunere a manierei în care se formează, distribuie și consumă bogățiile” , J.B Say va aborda procesele de producție, schimb și repartiție, elaborând o schemă clară a distribuției bogățiilor, care lipsea atât la Smith, cât și la Ricardo.

Legea lui Say poate fi considerată cea mai importantă contribuție a lui J.B Say la teoria economică. Legea piețelor se bazează pe ideea că producția creează venituri care creează consum. Teoria lui este foarte optimistă, deoarece cu cât numărul producătorilor este mai mare, cu atât producția devine mai mare și oportunitățile de piață sunt mai numeroase. Atunci, o criză economică globală (criză de supraproducție) este imposibilă. Criza sectorială rămâne posibilă, dar nu criza globală. Mulți ani mai târziu, la începutul anilor 1980, legea Say a fost la originea renașterii gândirii economice liberale în Statele Unite și în Europa.

Cunoscut ca susținător al pieței libere și al concurenței, J.B Say a fost împotriva intervenției publice în economie. Potrivit acestuia, piața liberă este o condiție a justiției economice. Politica publică (reglementare, politică fiscală etc.), perturbă mecanismele pieței libere și dăunează intereselor individuale ale oamenilor bogați, dar și ale oamenilor săraci care plătesc un preț mare. Optimist convins, el considera resursele naturale ca fiind limitate, acestea fiind un dar al Creatorului pentru a satisface nevoile umane.

J.B Say și-a explicat teoriile economice în ,,Tratat de economie politica" (1802) și „Curs complet de economic politică", acesta din urmă in 6 volume (1828-1830). Prima carte compusă din trei compartimente producția, circulația și consumul, avea să furnizeze pentru un secol întreg structura manualelor de economie politică.

Bibliografie:

1. J.B Say, A Treatise on Political Economy, traducere de Clement C. Biddle, editura Batoche Books , Kitchener,2001

2. Popescu, Gh., Liberalismul economic (Clasicismul), Ed. Mesagerul, Cluj Napoca, 1997.

3. Whatmore, Richard (2001), Republicanism and the French Revolution: An Intellectual History of Jean-Baptiste Say's Political Economy, Oxford University Press,

4. Gheorghe Popescu, Evoluția gândirii economice, Ed. Cartimpex, Cluj, 2004

5. Mariana Lupan, Istoria Gândirii economice, Ed. Univ. “Stefan cel Mare”, Suceava, 2009

SURSE ONLINE:

1. https://says.univ-littoral.fr/en/j-b-say/

2. https://www.britannica.com/biography/J-B-Say

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Optimismul liberal francez- J.b. Say.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 007 cuvinte
Nr caractere:
10 528 caractere
Marime:
38.03KB (arhivat)
Publicat de:
Larisa F.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea din Oradea din Oradea
Specializare:
Economia Comerțului, Turismului și a Serviciilor
Materie:
Economie
An de studiu:
I
Profesorului:
Lect. Univ. dr. Afrofita Borma
Nota primită:
Nota 10
Sus!