Misiunea și obiectivele organizației

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Strategia reprezinta cadrul care orienteaza alegerile ce determina natura si directia organizatiei si reprezinta viziunea asupra imaginii viitoare a organizatiei. Planificarea operationala furnizeaza o structura a deciziilor zilnice luate la nivelele inferioare ale organizatiei. Declararea misiunii este o parte esentiala în procesul de planificare strategica; eficacitatea strategiei depinde de atasamentul fata de punctele forte ce izvorasc din identitatea organizatiei. O declaratie de misiune eficace este realizabila, instructiva, specifica si reflecta valorile organizatiei. Dupa declararea misiunii, organizatia îsi îndreapta atentia spre formularea obiectivelor si analizarea industriei, a concurentilor si a resurselor sale interne. Punctele forte sunt adecvate cu oportunitatile existente si sunt luate decizii strategice. Urmeaza apoi implementarea strategiei. Performantele sunt evaluate prin procesul de control si sunt operate ajustarile necesare. Multe organizatii înfrunta schimbarile pe care le poate aduce viitorul nepregatite. Într-un mediu economic si competitional aflat în permanenta schimbare, cheia succesului o reprezinta nu atât calitatea planificarii operationale, cât claritatea gândirii strategice a unei organizatii. Este esential pentru o firma sa înteleaga tipul afacerilor pe care le desfasoara si locul pe care vrea sa îl ocupe la un anumit moment viitor (planificarea strategica), dar si modul în care poate atinge aceste scopuri, si care reprezinta responsabilitatea planificarii operationale si a luarii de decizii.

In ultima perioada internetul a intrat in viata a foarte multi oameni si o data cu el a luat fiinta o noua forma de promovare si de vanzare a unor produse sau servicii. Internetul ofera o multitudine de posibilitati de a face o afacere cu costuri deosebit de mici. Asadar, avand in vedere ca nu exista chirii si spatii comerciale reale, cheltuielile firmei sunt mai mici, iar clientii pot fi nu doar din cartierul/orasul/tara respectiva, ci de pe tot globul.

Firma la care ne vom referi se numeste S.C. eMercur si este o firma care are ca domeniu de activitate comercializarea de produse si servicii prin intermediul internetului, altfel spus este un magazin virtual.

Misiunea organizatiei este vanzarea catre clientii firmei a produselor si serviciilor pe care le comercializeaza aceasta. Aceasta misiune va putea fi indeplinita numai prin realizarea obiectivelor firmei. Obiectivele sunt tinte, scopuri, teluri, niveluri ale rezultatelor stabilite pentru activitãtile organizatiei economice. Ele reprezintã nu numai finalitatea planificatã a activitãtilor organizatiei, dar si scopul cãtre care se focalizeazã celelalte functii manageriale - organizarea, conducerea si controlul.

Misiunea organizatiei este cel mai cuprinzãtor obiectiv. Obiectivele globale sunt formulãri a ceea ce trebuie sã facã organizatia pentru a-si realiza misiunea. Ele afecteazã întreaga organizatie pentru a-si realiza misiunea; ele afecteazã întreaga organizatie. Obiectivele specifice sunt derivate din cele globale si stabilesc scopuri, niveluri ale rezultatelor pentru fiecare arie functionalã a organizatiei: cercetare - dezvoltare, financiarã, comercialã, resurse umane, logistica. Desi obiectivele se stabilesc pentru anumite perioade de timp este deosebit de important sã se aprecieze si prioritatea realizãrii lor. Stabilirea importantei relative a unor obiective fatã de altele este necesarã pentru rezultatele de ansamblu ale organizatiei economice într-o perioadã de timp, dar si pentru alocarea rationalã a resurselor.

Obiectivele sunt elementele initiale ale planurilor. Pentru a se asigura viabilitatea planului si posibilitatea aprecierii eficientei actiunilor manageriale, obiectivele trebuie sã aibã anumite caracteristici. ã fie verificabile, ceea ce prsupune exprimarea lor în termeni cantitativi ca de exemplu: cresterea cifrei de afaceri cu 2% în urmãtorii ani; reducerea cheltuielilor materiale cu 1,5% pânã la sfârsitul anului; îmbunãtãtirea pregãtirii managerilor firmei prin participarealor la un program de perfectionare de 60 de ore, în urmãtoarele 3 luni, finalizat cu examinarea acestora.

Exprimarea prin termeni cantitativi a obiectivelor permite nu numai verificarea în mod obiectiv a realizãrii lor, dar si alocarea corectã a resurselor necesare.

Obiectivele nu pot fi exprimate întotdeauna în termeni cantitativi. De exemplu, un obiectiv în domeniul personalului poate fi: ridicarea nivelului de pregãtire profesionalã a muncitorilor dintr-un compartiment de productie. În asemenea cazuri, pentru a putea verifica în mod obiectiv realizarea scopului propus este necesar sã se stabileascã criterii pe baza cãrora se face aprecierea - criterii de succes. Pentru obiectivul exemplificat criteriile de succes pot fi: reducerea numãrului de rebuturi sub 3% trimestrial, încadrarea în normele de timp pentru activitãti în proportie de 95%. Sã fie mobilizatoare, dar si realiste. Un obiectiv este mobilizator dacã nivelul rezultatelor asteptate este o provocare la actiune pentru personalul organizatiei. În acelasi timp, obiectivele trebuie sã fie însã realiste, adicã în acord cu posibilitãtile organizatiei. Aceasta explicã necesitatea potentialului intern ca o premisã a elaborãrii planului.

Obiectivele organizatiei se impart in doua categorii: obiective pe termen scurt si obiective pe termen lung. O sa dezbatem fiecare departament al organizatiei cu obiectivele sale pe termen lung si scurt.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Misiunea si Obiectivele Organizatiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 859 cuvinte
Nr caractere:
9 993 caractere
Marime:
8.18KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!