Județul Argeș

Previzualizare referat:

Extras din referat:

DATE GENERALE

Judetul Arges se afla in partea central-sudica a tarii.

Se afla asezat în partea central-sudica a tarii, intre 44° 22' si 45° 36' latitudine nordica si 24" 26' si 25° 19' longitudine estica.

Suprafata judetului are 6801kmp (2,9% din suprafata tarii).

Populatia: 647.437 locuitori.

Organizarea administrativa:

In judet se afla trei municipii: Pitesti, Campulung si Curtea de Arges, trei orase - Mioveni, Costesti, Topoloveni si 101 comune si 578 de sate.

Resedinta judetului este municipiul Pitesti.

1.Capitalul natural

1.1 Date geografice

A. Asezarea:

Judetul Arges se afla in partea central-sudica a tarii.

Este traversat, la jumatate, de paralela 45Š latitudine nordica si strabatut, in partea de est, de meridianul 25Š longitudine estica.

Suprafata sa este de 6801kmp (2,9% din suprafata tarii).

Rangul judetului este 1.

Se invecineaza in partea de nord cu judetele Sibiu si Brasov, in est cu judetul Dambovita, in sud cu Teleorman, cu judetul Olt in sud-vest si Valcea in vest.

!B. Cai de comunicatie:

Datorita asezarii sale, judetul Arges a fost intotdeauna o legatura activa a Tarii Romanesti cu Transilvania. Caile de acces sunt rutiere si feroviare.

Caile rutiere

C. Relieful:

Judetul Arges prezinta de la nord la sud toate cele trei forme de relief: munti, dealuri, campie. Predomina dealurile care ocupa mai mult de jumatate din suprafata. Muntii reprezinta 25% din teritoriul judetului si fac parte din Carpatii Meridionali, respectiv versantul sudic al Masivului Fagaras, care se intinde intre culoarul Rucar-Bran si defileul Oltului. Zona de campie reprezinta 20% din teritoriu si se intinde in partea sudica a judetului. Teritoriul judetului cuprinde doua bazine hidrografice: bazinul Arges (in zona montana si deluroasa) si bazinul Vedea. In nordul judetului, culoarul Rucar-Bran duce la Castelul Bran.

D. Clima:

Clima este temperat continentala; temperatura medie anuala variaza intre -2º C (in zona montana) si 10,5º C.

1.2 Repere istorice

Istoria medievala a Argesului este strans legata de constituirea si consolidarea statului feudal centralizat si independent. Tara Romaneasca (Valahia), fiind locul de unde a inceput acest proces istoric complex.

Conform Diplomei Cavalerilor Ioaniti, in anul 1247 pe teritoriul actual al judetului Arges exista un voievodat condus de Seneslau. Spre sfarsitul secolului al XIII-lea, legendarul voievod Radu Negru, refugiat de peste munti in aceste locuri datorita agresiunii ungurilor, care patrunsesera in Transilvania, preia initiativa luptei impotriva tatarilor ce stapaneau Campia Romana. Astfel, incepe unificarea micilor formatiuni politice romanesti de la sud de Carpati, si se pun bazele statului feudal Tara Romaneasca (Valahia). Despre acest episod Letopisetul cantacuzinesc ) cronica a Tarii Romanesti din a doua jumatate a secolului al XVII-lea ) scrie:

"Iar cand au fost cursul anilor de la Adam 6798 (1290-n.n.), fiind Tara Ungureasca (Transilvania-n.n.) un voievod ce l-au chemat Radu Negru Voievod, mare herteg pe Amlas si Fagaras, ridicatu-s-au de acolo cu toata casa lui si cu multime de noroade: romani, papistasi, sasi, de tot felul de oameni, pogorandu-se pe apa Dambovitei, inceput-au a face tara noua si au facut orasul ce-i zic Campul Lung. Acolo au facut si o biserica mare si frumoasa si inalta. De acolo au descalecat la Arges si iar au facut oras mare si si-au pus scaunul de domnie, facand curti de piatra si case domnesti si o biserica mare si frumoasa (...).

Dupa batalia de la Posada din 1330, Basarab I stabileste capitala Tarii Romanesti la Campulung.

In anul 1521 a fost redactata la Campulung prima scrisoare in limba romana, scrisa de Neacsu Lupu catre judele Brasovului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Judetul Arges.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
1 899 cuvinte
Nr caractere:
11 977 caractere
Marime:
1.06MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!