Jean Baptiste Say

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Viaţa lui Jean Baptiste Say

Jean Baptiste Say a fost un important economist francez al şcolii clasice, adept al liberalismului, creator de şcoală, practician şi teoretician. Gândirea sa a fost puternic influenţată de ideile revoluţiei franceze;

J. B. Say s-a născut la 5 ianuarie 1767 în Lyon. Preocupat de activitaţi comerciale s-a înscris în anul 1780, în „Casa engleză a comercianţilor”. Printre altele afost angajat la o companie de asigurări din Paris şi a fost redactor şef al periodicului „La décade philosophique, littéraire et politique”. A fost un participant activ al Revolutiei franceze din 1789.

Dezvoltarea rapidă a Franţei după 1789, în contextul revoluţiei industriale, îl va face pe Say să întreprindă o analiză atentă a vieţii economice şi îndeosebi a industriei. În anul 1803 a publicat “Tratat de economie politică”, inspirat de ideile liberalului englez Adam Smith.

Liberal convins Say a refuzat să sprijine politica protecţionistă a împaratului Napoleon, iar dupa inalturarea acestuia de la putere în 1815, J. B. Say va deveni profesor de Economie politică la Consevatoire des Arts şi apoi la Collège de France.

În perioada 1815–1816 a vizitat Anglia şi a scris lucrarea “De l'Angleterre et des Anglais”. Printre alte lucrări importante se remarcă şi „Catehismul economiei politice" aparută în 1817.

Între 1828–1829 a scris “Curs complet de economie politică practică”, în şase volume.

Jean Baptiste Say a murit la Paris, pe 15 noiembrie 1832, la vârsta de 65 de ani. A avut un fiu Horace Émile, iar nepotul său Jean Baptiste Léon Say a fost un cunoscut economist.

2. Jean Baptiste Say şi liberalismul clasic francez

Liberalismul clasic este un curent social-politic şi ideologic apărut în Europa secolelor XVII și XVIII care promovează libertatea și egalitatea în drepturi, porneşte de la premiza că fiecare om are prin naștere dreptul la viață, la libertate și la proprietate.

Concepte fundamentale ale libelarismului clasic sunt:

• libertatea individual;

• proprietatea privată;

• responsabilitatea individuală;

• egalitatea în fața legii;

Liberalismul urmăreşte crearea unei societăți caracterizate prin: libertatea de gândire a indivizilor, respectarea dreptului natural, o economie de piață pe baza inițiativei private și un sistem transparent de guvernare, în care drepturile minorităților sunt garantate.

În operele sale, Jean Baptiste Say reia ideile economice ale lui Adam Smith din lucrarea “Avuţia naţiunilor” , pe care le sistematizează şi le ordonează logic subliniind principiile generale în plus el este şi un economist original care a pus în faţa ştiinţei economice probleme ce constituie subiect de dispută chiar şi între economiştii din zilele noastre.

Say consideră că obiectul de studiu al economiei politice trebuie să-l constituie procesul de formare, repartiţie şi utilizare a bogăţiei în conformitate cu nevoile societăţii. El aduce noutăţi în doctrina economiei politice, în concepţia sa acesta este ştiinţa care studiază producţia, repartiţia, circulaţia şi consumul avuţiei, accentul căzând pe cei trei factori de producţie, pe veniturile lor şi pe raporturile dintre cerere şi ofertă.. pentru a funcţiona politica economic trebuie să utilizeze toate cele trei elemente ale productiei: munca, natura si capitalul. Daca fiziocraţii considerau că numai în agricultură omul lucrează cu natura, J.B. Say susţine ideea conexiunii dintre om şi natură ca fiind pretutindeni. Deasemenea el introduce în economie noţiunea de întreprinzător. Potrivit lui Say întreprinzătorul trebuie sa fie un om de afaceri îndrăznet, aflat într-o continuă mişcare, care se ţine la curent cu tehnologia

Jean Baptiste Say a formulat consideraţii teoretice şi practice ce au vizat următoarele aspecte ale economiei

a. Factorii de producţie şi producţia

b. Teoria valorii

c. Teoria repartiţiei

d. Legea pieţelor (legea debuseelor).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Jean Baptiste Say.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 973 cuvinte
Nr caractere:
10 458 caractere
Marime:
21.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!