Inflația, cât de mult o merităm

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rata anuala a inflatiei in perioada ianuarie - aprilie a fost de 6, 9 la suta, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Acesta este cel mai mic nivel al inflatiei din 1990 incoace. Isarescu a mai spus ca tinta de inflatie pentru acest an ramine de 5 la suta, plus/minus un punct procentual.

Guvernatorul BNR a aratat ca rata inflatiei in perioada ianuarie-aprilie a. c. este cu circa 1, 7 puncte procentuale mai mica fata de decembrie 2005. Dezinflatia este vizibila mai ales la nivelul preturilor administrate, care au fost in aprilie de 9, 2 la suta, cu 5 puncte procentuale mai putin in comparative cu decembrie 2005. Printre factorii determinanti ai dezinflatiei, BNR mentioneaza conditiile monetare restrictive, aprecierea nominala fata de euro (4 la suta, aprilie 2006/aprilie 2005), modificarea raportului cerere-oferta pe piata unor produse cu preturi volatile ca si ajustari ale preturilor administrate inferioare celor anuntate.

Ca obstacole principale in procesul de dezinflatie, potrivit raportului BNR, pot fi amintite: redinamizarea excedentului de cerere, cauzat de mentinerea cresterii veniturilor populatiei si accesibilitatea creditelor bancare si nebancare, mentinerea presiunilor din partea produselor sezoniere cu preturi volatile si persistenta anticipatiilor inflationiste. Rata inflatiei din Romania s-ar putea reduce in urmatorii ani cu un ritm mai lent, pe fondul cresterii preturilor administrate in contextul procesului de aderare la Uniunea Europeana, a declarat guver natorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Propunerea Bancii centrale este sa consolideze nu numai dezinflatia, dar si niveluri mai reduse ale inflatiei si, implicit rate mai scazute ale dobanzii.

Curba dezinflatiei va avea o panta mai lina, atat timp cat exista intarzieri ale ajustarilor preturilor administrate, a declarat Isarescu, citat de editia din Romania a revistei BusinessWeek.

Autoritatile romane, care au ca obiectiv aderarea la Uniunea Europeana anul viitor, incearca sa limiteze cresterea preturilor, determinata in principal de majorarea consumului intern, alaturi de avansul costurilor cu energia si combustibilii. Rata inflatiei a depasit anul trecut primul obiectiv stabilit de BNR dupa trecerea la un regim de tintire directa a inflatiei, iar analistii sunt de parere ca si in acest an cresterea preturilor se va plasa peste intervalul propus, de 4-6%. In luna martie, inflatia anualizata s-a plasat la 8, 4%, cel mai scazut nivel din ultimele cinci luni, dar a ramas peste tinta bancii centrale.

Pentru anul viitor, BNR prevede un avans al preturilor de consum de 4% si de 3% la sfarsitul lui 2008. Realizam ca vom avea nu numai un an, ci poate doi ani in care tinta de inflatie va fi de peste 2% pe an.

Asadar, nu ar fi intelept sa ne propunem un obiectiv dezinflationist ambitios dupa sfarsitul acestui an, a spus Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei se pregateste pentru anuntul privind tinta de inflatie pentru anul 2008, iar, in functie de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inflatia Cat De Mult O Meritam
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
8 224 cuvinte
Nr caractere:
44 993 caractere
Marime:
33.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!