Industria constructoare de mașini

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Productia de masini.Generalitati - 2
- Productia in masa - 2
- Surse internationale - 3
- Inainte de productie - 3
- Designul - 4
- Tehnologia asamblarii in constructia de masini - 5
- Metode de elaborare a autoturismelor - 7
- Structura operatiilor tehnologice in procesul de asamblare - 7
- Modernizarea si automatizarea montajului - 8
- Factorii de influenta asupra structurii montajului
tehnologii noi - 10
- Sanatate si siguranta - 13

Extras din referat:

-Productia De Masini

Una dintre cele mai importante industrii ale lumii, productia de masini, asigura milioane de locuri de munca, genereaza venituri enorme si este baza unei game intregi de industrii si servicii inrudite.

Productia de autoturisme face parte din industria cea mai larga, a constructiei de vehicule pe benzina si motorina precum autobuzele, autocamioanele si motocicletele. Industria producatoare de autoturisme este responsabila pentru planificarea, proiectarea, productia si comercializarea modelelor de autoturisme. Astazi exista peste 456 de milioane de autoturisme si 39 de milioane de autocamioane si autobuze in functiune in lume. Acestea alcatuiesc o retea de transport indispensabila peste tot in jurul lumii. Dezvoltarea autoturismului a fost produsul multor minti din multe tari, de-a lungul mai multor secole. Primele autoturisme moderne au fost construite de Gottlieb Daimler si Karl Benz din Germania din 1885. Intre 1886 si 1898 in intreaga lume au fost construite aproximativ 300 de autoturisme. Cu un secol mai tirziu, fabricarea de autoturisme, extinzindu-se global, devenise cea mai mare activitate de productie din lume, cu aproximativ 54 de milioane de vehicule construite anual.

PRODUCTIA IN MASA

Desi productia de autoturisme a inceput in Europa, SUA a inceput sa domine productia in prima jumatate a secolului XX. Acest curent s-a accelerat in 1914 cind Henry Ford a inceput productia in masa a autoturismelor pe linii de asamblare. Cele doua elemente de baza ale acestui proces au fost sistemul de transmisie si limitarea muncitorilor la o anumita sarcina. Piesele erau standardizate si productia in fabrica a fost reorganizata pentru cresterea eficientei. Ford si-a dat seama ca productia in masa eficienta ar scdea preturile. Autoturismele au devenit accesibile pentru omul mediu, ceea ce a creat o piata uriasa pentru aceste vehicule.

In 1916 productia anuala de autoturisme in SUA atinsese un milion de unitati. In anii 1920 firma SUA General Motors a pus accentul pe designul masinii si a introdus anual noi modele. Firma a comercializat linii de autoturisme pentru grupuri de venituri diferite-- Cadillac-uri pentru bogati si Chevrolet-uri pentru mase. In cel de-al doilea razboi mondial (1939-1945) productia de autoturisme a fost pusa in serviciul militar. Dupa 1945, vinzarile de autoturisme au exploadat in SUA, a carei industrie de automobile a ajuns sa domine piata globala. Insa pe masura ce Europa si Japonia si-au reconstruit economia, cota parte din piata a SUA a scazut.

Astazi productia de autoturisme este dominata de Europa, SUA si Japonia. In lume exista aproximativ 40 de producataori activi. Principalii producatori de autoturisme - General Motors, Ford, Volkswagen, Daimler, Chryler si Toyota-- sunt printre cele mai mari companii din lume. Multi producatori de autoturisme sunt companii comerciale multinationale cere produc vehicule in tara „mama” dar au vinzari pe plan international. Alti producatori au devenit corporatii multinationale care detin sau controleaza facilitati de productie in diferite tari. General Motors, cea mai mare companie de autoturisme din lume, este o firma cu baza in SUA care produce peste opt milioane de autoturisme si autocamioane anual. Ea a dezvoltat diferite marci in intrega lume, Cadillac-uri in SUA, Holden in Australia, si Opel in Europa si in America Lataina.

SURSE INTERNATIONALE

Globalizarea, procesul prin care firmele functioneaza pe plan international, a facut din ce in ce mai dificila identificarea unui autoturism ca fiind produsul unei anumite firme sau tari. Acum multi producatori de autoturisme produc sau achizitioneaza componenete in diferite tari si apoi asambleaza vehiculele pe teritoriul tarii „mama”.

Aceasta ”utilizare de surse internationale” s-a dovedit adesea cea mai ieftina metoda de achizitionare de componente si producatori precum Ford au dezvoltat acelasi model de autoturisme „mondiale” produse in mai multe state din piese facute in alte parti. Anual se intraduc noi modele de autoturisme, producatorii implementind tehnologii si designuri noi pentru a-i convinge pe conducatorii auto sa cumpere vehicule noi. Adesea aceste progrese apar din nevoia de crestere a sigurantei, de imbunatatire a eficientei energiei sau de scadere a emisiilor de gaze de esapament care polueaza aerul. Consumatorul poate alege dintr-o gama larga de vehicule.

Exista sute de modele numite sau numerotate cu mii de variatiuni bazate pe tipul caroseriei, capacitatea motorului si categoria de pret. Proiectarea unui autoturism nou este in mod normal initiata cu 3-5 ani inainte de a intra in productie. Principalele decizii privind proiectarea de autoturisme noi sunt luate de un grup de directori principali dintr-o corporatie. Acest grup adesea cuprinde presedintele si membrii comitetului director, directorul de marketing, directorul de vinzari, directorul comercial si seful departamentului de dezvoltare a produselor. Acestia stabilesc bugetul, administreaza forta de munca si hotarasc termenele. Deciziile de management se iau intotdeauna dupa consultari strinse cu departamentele specializate ale organizatiei.

Observații:

Sistemul tehnologic de fabricare a automobilelor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Industria Constructoare de Masini.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 848 cuvinte
Nr caractere:
30 073 caractere
Marime:
52.51KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Ileana Ponoran, Anca Cruceru
Sus!