Henry Fayole

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scurt istoric

Henri Fayol (Istanbul, 29 iulie 1841 - Paris, 19 noiembrie 1925), inginer și geolog francez, a condus numeroase întreprinderi miniere, afirmându-se ca principal exponent și promotor al mișcării europene de management al întreprinderilor. Este cunoscut ca „părintele teoriei moderne a managementului”,considera că „a conduce înseamnă a prevedea, a organiza, a da dispoziții, a coordona și a controla”,această afirmație fiind și prima definiție în limba franceză a managementului, dată de Henry Fayol. Înainte de a deveni un manager de succes și un influent teoretician al administrației, francezul Fayol a fost un bun inginer, care a reușit să reducă riscurile de incendiu în minele de cărbuni.

Fayol s-a născut într-o suburbie din Istanbul. Tatăl său, un inginer, a fost in armată la momentul respectiv, iar apoi a fost numit chestorul de lucrări pentru a construi Podul Galata, podul de peste Cornul de aur. Familia a revenit în Franța în 1847, unde Fayol a absolvit Academia Minieră "École Nationale Superieure des Mines" în Saint-Étienne , în anul 1860. În 1860, la vârsta de nouăsprezece ani Fayol a început să lucreze la compania minieră numită "Compagnie de Commentry-Fourchambault-Decazeville" în Commentry ca inginer minier. În timpul în care a lucrat la mină el a studiat cauzele incendiilor subterane, cum să le prevină, cum să lupte împotriva lor și cum să recupereze zonele miniere care au fost arse. În 1888 a fost promovat director general. În perioada în care a ocupat funcția de director el a făcut unele schimbări ce au avut ca scop îmbunătațirea condițiilor de lucru în mine. Astfel, el le-a permis angajaților să lucreze în echipe și tot el a introdus diviziunea în muncă. Mai târziu, tot mai multe mine au adoptat schimbările propuse de Fayol. Bazat în mare măsură pe propria sa experiență de management, el a dezvoltat conceptul de administrare. Principala sa publicație este „Administrarea industrială și generală. Planificarea, organizarea, comanda, coordonarea și controlul”, pe care a publicat-o la Paris în anul 1916. Lucrarea a fost aproape ignorată în Statele Unite, până la traducerea sa în limba engleză, care a apărut în anul 1949. Fayol a fost una dintre cele mai influente persoane care au contribuit la concepte moderne de management şi care au propus existența a cinci funcţii de conducere: de planificare, organizare, de comandă, de coordonare şi de control. Studiile lui Fayol au fost bazate pe lucru, teste, timp alocat analizei și cercetării şi s-au dovedit a fi relevante şi adecvate pentru managementul contemporan.Multe funcții din ziua de astăzi, inclusiv cele de gestionare s-au redus de la cinci la patru funcţii: de planificare, organizare, de conducere şi de control. Fayol a crezut că managementul teoriei ar putea fi dezvoltat şi apoi învăţat. Ca Socrate, Fayol a sugerat că managementul universal al omului este o activitate de corporaţie, care se aplică la fel de bine în familie. Fayol a fost descris ca fiind tatăl modern al managementului operaţional.

Henri Fayol susținea ideea conform căreia conceptul de management era universal aplicabil oricărui tip de organizaţie. Deşi avea şase principii: tehnice, comerciale, financiare, tehnicii securităţii, de evidenţă şi de administrare, el s-a axat mai mult pe cel din urmă. Principiul de administrare se adresa variabilelor precum:divizarea muncii, autoritate sau putere, disciplină, unitate de conducere, unitate de comandă, subordonarea intereselor individuale la cele organizaţionale, remunerarea corectă şi echitabilă, principiul centralizării, lanţul scalar, principiul egalităţii, regula-fiecare la locul lui, stabilirea personalului, iniţiativa și spiritul de echipă. Meritul deosebit al lui Henri Fayol constă în faptul că a încercat să analizeze și să trateze întreprinderea în întreaga ei complexitate tehnică și social-economică. El a împărțit operațiile de management în șase grupe:

• Tehnice (producție);

• Comerciale (aprovizionare, vânzare, schimb);

• Financiare;

• De evidență (contabilitate, statistică);

• De asigurare;

• Administrative (previziune, organizare, coordonare, control, comandă).

De subliniat că Fayol considera conducerea propriu-zisă numai ultima din toate cele șase grupe de operațiia și anume cea administrativă. Cele cinci atribuții ale conducerii formulate de Henri Fayol își mențin valabilitatea și în zilele noastre, cu unele ajustări, reprezentând un tot unitar al activității de management. Sintetic, contribuția lui Henri Fayol la dezvoltarea managementului poate fi formulată astfel: pe baza unei analize temeinice a organizării managementului întreprinderii a formulat funcțiunile acesteia și diviziunea muncii la nivelul conducerii; a determinat funcțiile managementului; a definit importanța relativă a capacităților care constituie valoarea personalului întreprinderii; a pus bazele principiior generale de administrare a întreprinderilor.

Fayol este important deoarece a fost primul care a remarcat că managerii întreprinderilor din epoca sa au fost formați în marea lor majoritate în școlile franceze de ingineri, unde cursurile sunt exclusiv tehnice și unde nu există cursuri de administrație, comerț, finanțe. El consideră că pentru a se forma o capacitate administrativă nu este suficientă practica afacerilor. Fayol face repartiția activităților pentru fiecare persoană din întreprindere și trage o concluzie: activitățile administrative sunt prezente peste tot și au o pondere din ce în ce mai mare pe măsura avansării în ierarhie, astfel că pentru persoanele din nivelurile superioare ale ierarhiei devine obligatorie studierea științei administrației. Fayol se concentrază pe analiza activităților administrative, considerând că celelalte activități nu mai au nevoie de o teoretizare în timp ce în domeniul administrativ lipsește o doctrină specifică. Activitățile administrative nu se referă la activitățile despre material și mașini, ele privesc doar personalul. Fayol stabilește în urma acestei analize principii de administrare de o largă valabilitate (tabelul 1):

1. Divizarea muncii;

2. Autoritate sau putere;

3. Disciplina;

4. Unitate de conducere;

5. Unitate de comandă;

6. Subordonarea intereselor individuale la cele ale organizației;

7. Remunerarea corectă și echitabilă;

8. Principiul centralizării;

9. Lanțul scalar;

10. Principiul egalității;

11. Regula fiecare la locul lui;

12. Stabilirea personalului;

13. Inițiativa;

14. Spiritul de echipă.

Bibliografie:

http://www.qreferat.com/referate/management/EVOLUTIA-GANDIRII-MANAGERIALE-837.php

https://prezi.com/xvl_-lpdfcdp/henry-fayol/

http://www12.tuiasi.ro/users/58/Managementul%20clasei%20de%20elevi.pdf

https://ro.scribd.com/doc/208000484/Henric-Fayol

http://documents.tips/documents/henri-fayol-56182898f328d.html

http://biblioteca.regielive.ro/referate/management/henry-fayol-in-stiinta-administratiei-stiinta-administratiei-88768.html

http://biblioteca.regielive.ro/proiecte/economie/henry-fayol-in-stiinta-administratiei-100428.html

http://www.scritub.com/management/Scolile-de-management1011724516.php

http://www.slideshare.net/NiceTimeGo/1

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Henry Fayole.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 375 cuvinte
Nr caractere:
19 274 caractere
Marime:
390.45KB (arhivat)
Publicat de:
Alma Duma
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor , Universitatea Transilvania din Brasov
Specializare:
Finante Banci
Materie:
Economie
An de studiu:
I
Profesorului:
Tache Elena
Nota primită:
Nota 9
Sus!