Funcțiunea de cercetare dezvoltare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Continutul functiunii de cercetare-dezvoltare

A) Formele cercetarii dezvoltarii

Progresul tehnico stiintific a constituit dintotdeauna un factor important al dinamicii societatii umane, in general si al economiei, in special. Evolutiile din cadrul tehnologiilor, sistemelor tehnici si activitatii de cercetare stiintifica au generat complexe modificari in raportul de forte dintre concurenti cat si o amplificare a exigentelor consumatorilor obligand intreprinderile sa conceapa si sa lanseze pe piata, intr-un ritm din ce in ce mai alert, produse cu parametrii tehnici, estetici si calitativi adecvate cerintelor prezentului. Pentru a face fata actualelor imperative, agentii economici au fost obligati sa perfectioneze in permanenta modul in care sunt organizate, derulate, finantate si conduse activitatile din sfera cercetarii-dezvoltarii. Activitatile desfasurate in cadrul cercetarii dezvoltarii se diferentiaza prin sfera de cuprindere, obiectivele urmarite si continutul lor in :cercetarea stiintifica fundamental sau cercetare de baza,cercetarea aplicativa si dezvoltarea experimentala.

B) Inovarea

In anul 1942, in lucrarea Capitalism, socialism si democratie, economistul american Joseph Schumpeter propune o definitie a inovarii in domeniul tehnico-economic, prima din punct de vedere istoric, definitie care are un caracter de mare generalitate: ,,Inovarea inseamna a produce altceva sau a produce altfel’’. In cadrul inovarii, asa cum a fost definite de Schumpeter, intra cinci tipuri de activitati: crearea unui nou produs, introducerea unei noi metode de fabricatie, intrarea pe o piata noua, apelarea la o noua materie prima, noua organizare a intreprinderii.

Dupa obiectul activitatii inovante, vom intalni: inovarea de produs si inovarea de proces.

Inovarea de produs este forma de inovare cea mai frecventa. Aceasta se poate manifesta la diferite nivele de complexitate, dintre care cele mai semnificative sunt: schimbarea de conceptie functional sau tehnologica si realizarea unui produs cu caracteristici mai bune decat cel precedent.

Inovarea de produs consta intotdeauna in a raspunde nevoilor, asteptarilor si dorintelor clientilor, prin produse si servicii cu caracter creativ, care sa inglobeze cele mai noi si mai bune cunostinte existente in domeniu. O analiza mai atenta arata ca inovarea de produs se materializeaza printr-o miscare de transfer vertical: cunoastere→cercetare→produs nou, tehnologie noua si o miscare de transfer orizontal:elemente de noutate→noi aplicatii.

Inovarea de proces vizeaza aspect interne ale intreprinderii, careia ii imbunatateste astfel performantele. Este vorba de modificari ale proceselor de fabricatie, determinate de o noua investitie, de perfectionarea metodelor existente, de valorificarea experientei dobandite pe parcurs.

2.Asimilarea in fabricatie a produselor noi

A)Caile asimilarii

Asimilarea în producţie a noilor produse se face prin trei căi: după o concepţie proprie, pe baza unei licenţe de fabricaţie, după un model de referinţă.

Asimilarea în producţie a noilor produse după o concepţie proprie reprezintă un mijloc de diversificare şi modernizare a nomenclatorului de produse. Constă în valorificarea inteligenţei proprii în ceea ce priveşte cercetarea, proiectarea şi punerea în fabricaţie a unor noi produse.

Asimilarea de noi produse pe baza unei licenţe de fabricaţie constă în achiziţionarea documentaţiei tehnice de fabricaţie de la diferite întreprinderi contra cost şi fabricarea produselor pe baza acesteia. Ca şi avantaje ale acestei forme pot fi enumerate:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Functiunea de cercetare dezvoltare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 236 cuvinte
Nr caractere:
7 561 caractere
Marime:
17.07KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!