Funcțiile managementului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Functia de previziune

Aceasta functie are in vedere stabilirea evolutiei viitoare a organizatiei sub incidenta a doua determinari importante:

- ce urmeaza sa se realizeze in viitor

- care sunt resursele necesare pentru a se realiza ceea ce s-a propus.

Fiind un ansamblu de activitati prin care se stabilesc obiectivele viitoare ale organizatiei si sunt apreciate resursele necesare realizarii obiectivelor, exercitarea functiei de previziune presupune o analiza atenta, atit a resurselor trecute, care s-au consumat, cit si a celor prezente care urmeaza sa fie asigurate. Prefigurarea directiei viitoare de dezvoltare a organizatiei se realizeaza de regula cu dificultate, ea fiind insa obligatorie. Exprimarea functiei de previziune se face in mai multe secvente a caror materializare si interconditionare fac posibila conceperea si apoi, aplicarea strategiei organizatiei. Aceste secvente sunt:

o diagnoza, care cuprinde acel ansamblu de operatii prin care se stabileste situatia firmei la un moment dat. Bazata pe analiza informatiilor de descriere a fenomenelor si proceselor din firma, diagnoza asigura elementele necesare de sustinere a noilor obiective ce se stabilesc.

o Prognoza, care reprezinta studierea si stabilirea tendintelor viitoare de evolutie a proceselor si fenomenelor dintr-o organizatie. Prognozele se fac pentru perioade cuprinse intre 10 si 15 ani si au in vedere, fie activitatea de ansamblu a firmei, fie componentele importante a acesteia. In functie de obiectivele stabilite se elaboreaza deciziile strategice ale organizatiei.

o Planificarea care consta in stabilirea in timp si spatiu a coordonatelor de dezvoltare a firmei. Ca principal instrument al acestei etape de exercitare a functiei de previziune, planul stabileste pe linga obiectivele precise ce urmeaza a fi atinse si directiile de actiune concreta pentru perioada de plan. Realizat pentru perioade cuprinse intre 1 an si 5 ani, planul vizeaza folosirea eficienta a rezultatelor firmei in conditiile coordonarii si corelarii diverselor activitati din organizatie.

o Programarea consta in detalierea activitatilor ce urmeaza a se desfasura in vederea realizarii planurilor. Programele au in vedere un orizont de timp restrins si contin nu numai actiunile certe ce urmeaza a se executa, ci si succesiunea si obligativitatea realizarii lor.

Activitate dificila dar extrem de importanta previziunea ofera managerului posibilitatea gasirii unor solutii realiste care sa aiba in vedere, atit dimensiunile cantitative, cit si pe cele calitative ale obiectivelor fixate.

In timp, metodologia de abordare a functiei de previziune a marcat progrese semnificative, ceea ce pentru practica de management a insemnat promovarea unor metode si tehnici prin care sa se asigure optimizarea procesului decizional, element esential a evolutiei viitoare a firmei. Cunoscute sub denumirea generica de "metode si tehnici ale managementului previzional" trebuie subliniat saltul calitativ semnificativ care a avut loc in acest domeniu. Dintre cele mai cunoscute metode folosite in managementul previzional amintim:

s Extrapolarea aplicata in general in cazul unor previziuni pe termen scurt. Extrapolarea se bazeaza pe ideea ca "legea cresterii in trecut" va determina sau mult sau mai putin semnificativ "legea cresterii in viitor"

s Tehnica ritmului mediu, bazata pe premisa ca tendinta de evolutie in viitor va respecta in general un anume ritm de dezvoltare din perioada anterioara.

s Metoda delphi, folosita pentru previziuni pe termen lung, care se bazeaza pe consultarea unui grup de specialisti referitor la o anumita problema supusa dezvoltarii.

s Branistormingul (asaltul de idei), prin care pe baza unor discutii de grup se urmareste obtinerea unor idei privind felul in care anumite probleme viitoare se pot rezolva.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Functiile managementului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 214 cuvinte
Nr caractere:
14 625 caractere
Marime:
15.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Doctorat
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
management, functii, analiza
Predat:
la doctorat
Materie:
Economie
Sus!