Expertul contabil și contabilul autorizat

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Expertul contabil are competenta profesionala de a organiza si conduce contabilitatea, de a supraveghea gestiunea societatilor comerciale, de a intocmi situatiile financiare si de a efectua expertize contabile.

Contabilul autorizat este persoana care tine contabilitatea si pregateste lucrarile in vederea intocmirii situatiilor financiare.

Expertul contabil cat si contabilul autorizat trebuie sa isi desfasoare activitatea in conditiile prevazute de Ordonanta nr. 65/1994 din 19.08.1994, privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, actualizata si modificata. De asemenea, trebuie sa se respecte principiul independentei profesiei si nu trebuie niciodata ca relatia pe care o are cu clientul sau sa il puna in stuatia de a i se aduce atingere profesionala.

Dobandirea profesiei de expert contabil si contabil autorizat se realizeaza pe baza de examen de admitere si prin efectuarea unui stagiu de trei ani, urmat de sustinearea unui examen de aptitudini.

Examenul de admitere este realizat de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR). Stagiul de pregatire este efectuat de catre persoanele care au promovat examenul pentru accesul la profesia de expert contabil si contabil autorizat. La finalul stagiului de pregatire, sub autoritatea profesionala a tutorelui de stagiu, este organizat examenul de aptitudini, care consta in probe orale si scrise, cu ajutorul carora se poate face o apreciere finala completa si complexa.

Relatiile dintre expertii contabili sau contabilii autorizati cu clientii se stabilesc pe baza unui contract de prestari servicii, semnat de ambele parti. Remunerarea pentru serviciile oferite se face pe baza de facturi sau chitante, in conformitate cu contractul incheiat. Impozitele aferente salariilor expertilor contabili si contabilii autorizati sunt suportate de catre societatile comerciale care i-au contractat , acestora revenindu-le si obligatia calcularii lor.

In cazul in care beneficiarul serviciilor contabile prestate este persoana juridica, icasarea se va face direct de la acesta duce ce s-a retinut impozitul pe venit si a fost varsat la bugetul statului. In cazul in care beneficiarul este persoana fizica, expertul contabil si contabilul autorizat au obligatia de a stabilii impozitul datorat aferent onorariului incat si depunerea acestuia la organismul autorizat sa-l incaseze.

Profesia de expert contabil si contabil autorizat poate fi exercitata individual, prin cabinete sau printr-o societate comerciala de profil infiintata in conformitatea cu legea. Indiferent de modul in care isi executa profesia acestia au obligatia de a se inscrie in Tabloul CECCAR care cuprinde toti membrii, persoane fizice sau juridice, grupate in functie de criteriul teritorial. Expertii contabili si contabilii autorizati raspund disciplinar, administrativ, civil sau penal, potrivit legii.

Membrii CECCAR pot fi radiati din Tabloul CECCAR in urmatoarele situatii:

o neplata cotizatiilor profesionale pe o perioada de un an;

o nu sunt depuse la termen si la nivelul prevazut de lege, in contul bugetului statului, impozitul aferent onorariilor incasate de la clienti persoane fizice;

o au suferit o condamnare care interzice dreptul de gestiune si de administrare a societatilor comerciale;

Societatile comerciale de expertiza pot fi constituite din unul sau mai multi actionari sau asociati, acestea putand sa execute intreaga gama de lucrari prevazute de lege.

Pentru realizarea de expertize judiciare, operatiuni de audit sau mandatul de cenzor, efectuate de expertii, membrii sau colaboratorii unei societati comerciale de expertiza, beneficiarii acestor servicii au obligatia de a depune sau vira costul acesta, inclusin TVA si regia, in contul respectivei societati, aceasta la randul ei avand obligatia sa retina si sa vireze impozitul legal datorat bugetului. Societatea, impreuna cu cel care efectueaza aceste operatiuni sunt raspunzatori pentru calitatea lucrarii.

Expertiza contabila reprezinta o forma de cercetare stiintifica realizata cu scopul lamuririi modului in care sunt refelctate in evidenta tehnic-operativa si contabila, precum si in documente anumite fapte, situatii, imprejurari de natura financiar-contabila. Expertiza contabila este de asemenea, misiunea data unui expert de a controla registrele, actele justificative si conturile unui agent economic cu scopul de a furniza partilor interesate datele pentru o regularizare echitabila a situatiei.

Dupa natura sa, expertiza poate fi:

- expertiza contabila judiciara - aceasta este solicitata de anumite organe in scopul solutionarii cauzelor aflate in stare de judecata, cercetare, ancheta. Exe: parchetul, tribunalul, politia

- expertiza contabila extrajudiciara - poate fi solicitata de persoane fizice sau juridice interesate, fara a fi necesara existenta unui dosar de judecata, cercetare sau ancheta.

Lucrarile care pot fi executate de catre expertii contabili, fara a fi limitative, in cazul contractelor de prestari servicii sunt:

- tinerea sau supravegherea contabilitatii si intocmirea bilantului contabil;

- acordarea asistentei privind tinerea si organizarea contabilitatii, incluzand sistemele informatice;

- punerea in aplicare si elaborarea : planului de conturi adaptat unitatii, procedeelor contabile, tabloului de bord, contabilitatea de gestiune, controlul prin buget si controlul de gestiune, in baza si cu respectarea normelor generale;

- efectuarea de analize finaciare precum:

- analiza structurilor financiare;

- analiza rentabilitatii capitalului investit si a gestiunii financiare;

- sisteme de factoring, leasing etc;

- determinarea situatiilor financiare si de gestiune prin rapoarte procentuale;

- elaborarea de tablouri de planuri de trezorerie si finantare;

- elaborarea de tablouri de utilizari si resurse;

- asistenta in inlaturarea si prevenirea dificultatilor unitatii;

- efectuarea de audit financiar-contabil:

- diagnostic financiar - rentabilitatea, cresterea, echilibrul si riscurile financiare;

- audit intern - controlul sau organizarea sinceritatii si regularitatii sistemului;

- studii, asistenta pentru realizarea de investitii financiare;

- certificarea bilantului contabil si audit;

- efectuarea de expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice sau juridice, in conformitate cu conditiile prevazute de lege:

- expertize amiabile - la cerere;

- expertize de gestiune;

- arbitraje in cauze civile;

- expertice contabil-judiciare;

- efectuarea de evaluari patrimoniale;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Expertul contabil si contabilul autorizat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 088 cuvinte
Nr caractere:
7 321 caractere
Marime:
12.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
contabilitate, organizare, contabili, evaluari
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!