Energia nucleară

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Energia nucleara este mai curata decat credeti
2.O centrala nucleara bine proiectata are un impact minim asupra mediului
3.Gospodarirea deseurilor nucleare
4.Avantajele economice si strategice ale energiei nucleare
5.Stiati ca...
6.Concluzii
7.Bibliografie

Extras din referat:

1.Energia nucleara este mai curata decat credeti.

Teama de energia nucleara este de inteles datorita asocierii cu ororile razboiului nuclear,dar e nejustificata.

Centralele nuclearo-electrice nu sunt bombe atomice. Ceea ce a fost initial o preocupare justificata pentru securitate a devenit o anxietate aproape patologica, iar majoritatea criticilor vin din partea presei,a industriei de film si televiziune si a scriitorilor de fictiune.Toti acestia au folosit teama de chestiunile nucleare ca un aliat pentru a-si vinde produsele. Impreuna cu factorii politici de dezinformare, ei au incercat sa discrediteze industria nucleara prezentand-o ca pe un potential inamic. Ei au reusit perfect sa inspaimante publicul astfel incat in multe tari este imposibil sa mai vorbesti azi de energetica nucleara. Suntem ingrijorati de deseurile nucleare si de depozitarea lor in siguranta. Ca orice alta industrie , energetica nucleara isi are riscurile ei. Folosirea materialelor nucleare trebuie controlata si reglementata strict , nu numai pentru a proteja sanatatea publicului si a persoanelor care lucreaza in domeniu, dar si pentru a asigura viitorul planetei. Dupa descoperirea radioactivitatii la inceputul secolului 20 de catre Marie si Pierre Curie, acesteia i-au fost atribuite multe virtuti (vindecarea reumatismului,a caderilor nervoase,a insomniei,a durerilor,etc).Oamenii nu se temeau de ea. In reclamele lor , firmele de ape minerale se intreceau in a revendica apa cea mai radioactiva,in timp ce statiunile incercau sa atraga turistii dornici sa-si ingrijeasca sanatatea, laudandu-se ca ele au cea mai ridicata radioactivitate naturala.

Au venit apoi cele doua explozii tragice ale bombelor atomice de la Hirosima si Nagasaki, doua dezastre umane care au pus capat celui de-al doilea razboi mondial si au traumatizat intreaga opinie publica internationala. Lumea a devenit in mod brusc si violent constienta de potentialul distructiv al energiei atomice. De atunci atomul a devenit in mintea publicului sinonim cu pericolul si distrugerea. Centralele nuclearo-electrice producatoare de energie electrica folositoare nu existau inca, iar aplicatiile nucleare, relativ putin cunoscute anterior, s-au cristalizat brutal in jurul imaginii razboiului,suferintei,violentei si barbariei. Chiar si astazi, publicul nu face bine distinctia dintre o bomba atomica si o centrala nucleara ce produce energie electrica, care nu au nimic in comun din punct de vedere tehnologic. Industria nucleara este unul din domeniile industriale in care regulile de securitate si de protectie a mediului sunt cele mai stricte si mai bine respectate. Desigur, energia nucleara trebuie sa fie perfect stapanita si cat mai bine controlata.Riscul erorilor ce se pot face si al accidentelor ce au loc in industria nucleara pot si trebuie reduse cat mai mult posibil.Tarile din Vest trebuie sa ajute tarile din Europa de Est sa imbunatateasca securitatea unitatilor nucleare energetice si sa inchida cat mai repede posibil pe cele vechi,care nu mai pot fi imbunatatite. Ideal ar fi sa se inlocuiasca electricitatea produsa de centralele nuclearo-electrice invechite din tarile Estice cu programe de economisire a energiei si sa se inlocuiasca acele unitati invechite cu reactori de tip Vestic, care sunt mai bine proiectati si mai siguri, sau cu o combinatie a celor doua. Riscul unui posibil accident nuclear nu trebuie uitat, dar nici nu trebuie sa mascheze faptul ca o utilizare rezonabila si inteligenta a energiei nucleare are avantaje incontestabile pentru sanatatea publicului si protectiei mediului.

Bibliografie:

Bruno Comby-Energia nucleara si mediul.Editura TNR Bucuresti,2001

www.world-nuclear.org

www.cne.ro

www.radwaste.org

www.iaea.org

Ion I.Popescu,Contributii la studiul radioactivitatii mediului inconjurator pe baza datelor obtinute din programele de monitorizare a unor obiective nucleare din Romania,Institutul de Fizica Atomica Bucuresti,2001

I.Ursu-Fizica si Tehnologia Materialelor Nucleare,Editura Bucuresti,2001

Durr,Michael-Ciclul combustibilului nuclear de la mina la uzina de reprocesare,E.D.F.-Directia de Echipament,1980

Ducrocq,Albert-Nuclearul va reveni din nou la moda in secolul 21,Revenu Francais,1992

Bourdelle,J.-Cum scapam de deseurile nucleare?,Ecologia,1993

Barnier,M-Dezvoltarea eco-cetateniei,La Jaune et la Rouge,1997

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energia nucleara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 819 cuvinte
Nr caractere:
31 913 caractere
Marime:
528.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Energia nucleara, Fizica
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!