Economia țării din Arabia Saudită

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Regatul Arabiei Saudite este cea mai mare țară din Peninsula Arabă. Se învecinează cu Iordania la nord, cu Irak la nord și nord-est, cu Kuweit, Qatar, Bahrain și Emiratele Arabe Unite la est, Oman la sud și sud-est și Yemen la sud. De asemenea, are o coastă maritimă de mari dimensiuni, în partea estică aflându-se Golful Persic iar în partea vestică aflându-seMarea Roșie. Este numită "Țara celor doua moschei sfinte", adică se face o referință la Mecca și Medina care sunt cele mai sfinte locuri ale Islamului. Arabia Saudită este o monarhie absolutistă. Succesiunea la tron este ereditară, regele trebuind să fie urmașul lui Ibn Saud, dar și electivă, el fiind ales de către un consiliu al familiei regale. De obicei, este ales rege cel mai vârstnic dintre fiii lui Ibn Saudită.

Primul Stat Saudit a fost fondat în 1744, al doilea Stat Saudit a fost fondat în 1824 și al treilea Stat Saudit-8 ianuarie 1926, care a fost recunoscut abia pe 20 mai 1927. Unificarea regatului a avut loc pe data de 23 septembrie 1932.

*Capitala Arabiei Saudite este Riyadh, care este și cel mai mare oraș din țară.

*Limba oficiala vorbită in Arabia Saudită este araba;

*Suprafața totală- 2.149.690 km2 -locul 14 în lume;

*Populația Arabiei Saudite este in jur de 25.731.776 inclusiv 5.576.076 non-naționali;

*Aderări importante: O.N.U. (1945), Liga Araba, OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol).

I.Analiza generală a economiei

Arabia Saudită are o economie bazată pe petrol și Guvernul menține puternic controlul asupra principalelor activitați economice. Baza economiei este reprezentata de cele mai bogate zacaminte de titei din lume. Arabia Saudita este principala tara a lumii in productia si exportul " aurului negru ", cea mai cautata materie prima energetica. Veniturile provenite din exportul de titei si derivati ai petrolului (90% din export) sunt completate de veniturile din exportul bogatelor surse de gaze naturale.

Țara are o economie bazată pe petrol, care generează 45 % din Produsul Intern Brut. Economia se bazeaza pe exploatarea si, mai recent, prelucrarea petrolului. Arabia Saudită are oficial aproximativ 260 de miliarde de barili ( 4,1 × 1010 m3) a rezervelor de petrol , care cuprinde aproximativ o cincime din totalul rezervelor de petrol dovedite ale lumii . Este un exemplu tipic de tara care a cunoscut o dezvoltare economica substantiala ca urmare a valorificarii acestui combustibil, solicitat intens pe plan mondial. In ultimii ani ai secolului al XX-lea Arabia Saudita a devenit cel mai mare producator si exportator de petrol din lume. Mai mult de o treime din productia sa de petrol provine din exploatari submarine. Paralel si-a dezvoltat o industrie petrochimica proprie, in prezent platforma de la Dhahran fiind cea mai mare din lume.

Arabia Saudita are si o productie industriala diversificata: metalurgie feroasa si neferoasa (aluminiu), constructii de masini (inclusiv electronica si electrotehnica), ciment, textile s.a. Fiind deficitara in resurse de apa, Arabia Saudita si-a dezvoltat cea mai puternica industrie de desalinizare a apei de mare din lume. Apa astfel obtinuta asigura peste doua treimi din necesarul tarii, iar sarea rezultata este folosita ca materie prima in industria chimica. Agricultura, traditional axata pe cresterea nomada a animalelor, s-a diversificat datorita irigatiilor, cultura plantelor capatand o pondere mai mare. Un exemplu ar fi faptul că din importator Arabia Saudita a ajuns exportator de cereale. Un loc important il ocupa plantatiile de curmali. In zootehnie predomina cresterea cornutelor (ovine si caprine) si a camilelor.

Arabia Saudita este una dintre cele mai moderne retele de transport din regiune si totodata de pe continent. Se reamarca reteaua de autostrazi si aeroporturi moderne (din Riyadh, Jiddah si Mecca), precum si porturile petroliere Ras Tannurah, la Golful Persic, cel mai mare din lume, si Yanbu, la Marea Rosie. De asemenea, dispune de mari conducte care transporta petrolul spre Marea Mediterana si Marea Rosie, de unde, îmbarcat in petroliere, acesta este exportat în Europa si America.

Cu două cele mai mari rezerve de petrol din lume și a șasea cea mai mare rezerva de gaze naturale din lume, Regatul este clasificat ca o economie cu venituri ridicate , cu cel mai mare PIB, al 19-lea din lume. Fiind cel mai mare exportator de petrol din lume, acesta fiind baza pentru poziția sa ca una dintre cele 20 de țări cele mai puternice în funcție de Indicele Energetic National , de asemenea, clasat ca o putere regională și menține hegemonia regională în Peninsula Arabică . Economia sa este în mare parte susținută de industria de petrol , care reprezintă mai mult de 95% din exporturi și 70% din veniturile guvernamentale , deși ponderea economiei non- petrol a crescut recent . Aceste venituri au facilitat transformarea regatului deșert subdezvoltat într-una dintre cele mai bogate națiuni din lume , așa cum se reflectă în evoluția statului.

Figura 1.

Sursa: www.worldbank.org

Produsul Intern Brut (PIB), în Arabia Saudită crescut 4,70 la sută în al patrulea trimestru al anului 2013 fata de trimestrul precedent. Rata de creștere a PIB în Arabia Saudită în medie de 5,27 la sută față de 1969 până în 2013, ajungând la un mare tot timpul de 27.49 la suta in al patrulea trimestru din 1974 și un nivel record de -11.10 sută în al patrulea trimestru al anului 1982.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia Tarii din Arabia Saudita.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
5 967 cuvinte
Nr caractere:
31 880 caractere
Marime:
687.37KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Alina Ciubotaru
Sus!