Economia de piață

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Definitie : Economia de piata este sistemul social al diviziunii muncii bazat pe proprietatea privata asupra mijloacelor de productie.

Este un sistem cooperativ in care fiecare individ se integreaza din si in vederea propriului interes. Statul nu intervine in actiunile ce fac obiectul pietei. In viziunea lui Ludwig von Mises, virtutile economiei de piata sunt:

- se sprijina pe proprietatea privata,

- suveranitatea consumatorului (esenta capitalismului este data de punerea productiei economice la dispozitia consumatorului),

- capitalismul, prin sistemul concurentei sociale isi asigura proprii stimului (concurenta catalactica),

- asaza libertatea la baza edificiului economic si social (individul este in masura sa aleaga felul in care doreste sa se integreze in ansamblul societatii, libertatea economica include si libertatea de a gresi),

- face din profit si urmarirea acestuia de catre intreprinzator o forta motrice perpetua,

- isi asigura dinamica si vitalitatea printr-un permanent proces de selectie.

Piata nu inseamna un loc, ci "un proces, modul in care, prin vanzare si cumparare, prin productie si consum, indivizii contribuie la mersul de ansamblu al societatii" (Ludwig von Mises, "Capitalismul si dusmanii sai"). O viziune opusa lui Mises este cea a lui Karl Marx.

Economia de piata este o economie de schimbmonetar. Institutional-formal, economia de piata se bazeazapeinstitutiijuridice (dreptul de proprietateindividuala) si economice (firmaprivata, piata ca relatieintrecerere si oferta, statul ca agent economicautonom). Dinpunct de vederetehnico-institutional, economia de piata se intemeiazapepromovareaconcurentiala a unortehnici si tehnologii moderne ce asigurapeaceastabaza,crestereaprofitului. Economia de piata este caracterizataprintr-un mecanismadecvat de functionare, ale caruicomponentesunt: piata, cererea, oferta, concurenta, costul, pretul, profitul, mediul ambiant.

Conditiile de baza care permit aparitia, dezvoltarea si mentinereaeconomiei de piatasunt:

-specializarea: se refera la separareaagentiloreconomicipeactivitati, produse, etc;

-schimbul: este corolarullogic si practic al specializarii, presupunandschimbul de activitatiintreagentiieconomici, intr-un anumitraport de schimbastfelnevoileeconomiceincatsapoata fi satisfacuteincat mai buneconditiipentrutoti;

- moneda: este mijlocul (instrumentul) cel mai bun de intermediere a schimbuluieconomic, datoritafaptuluica are cea mai mare lichiditate,

-proprietateaprivata: constainexercitarealibera a ansambluluiatributelorproprietatii (posesie, folosinta, dispozitie, uzufruct). Este asociatadeseoriculibertateaeconomica. Celepatruconditiitrebuieindeplinitesimultan.

1.2 Caracterizarea economiei de piata

Economia de piata este caracterizata printr-un mecanism adecvat de functionare, ale carui componente sunt: piata, cererea, oferta, concurenta, costul, pretul, profitul, mediul ambiant. Conditiile de baza care permit aparitia, dezvoltarea si mentinerea economiei de piata sunt: specializarea: se refera la separarea agentilor economici pe activitati, produse, etc; schimbul: este corolarul logic si practic al specializarii, presupunand schimbul de activitati intre agentii economici, intr-un anumit raport de schimb astfel nevoile economice incat sa poata fi satisfacute in cat mai bune conditii pentru toti; moneda: este mijlocul (instrumentul) cel mai bun de intermediere a schimbului economic, datorita faptului ca are cea mai mare lichiditate, proprietatea privata: consta in exercitarea libera a ansamblului atributelor proprietatii (posesie, folosinta, dispozitie, uzufruct).

1.3 Elemente specifice economiei de piata

a) pluralismul formelor de proprietate, in cadrul careia predomina proprietatea

privata;

b) piata indeplineste un rol important in reglarea activitatii economice;

c) motivatia activitatii agentilor economici o constituie maximizarea profitului;

d) concurenta stimuleaza agentii economici in promovarea progresului;

e) pentru majoritatea bunurilor si serviciilor, preturile se formeaza liber;

f) existentaunei structuri tehnico-economice moderne care asigura o eficienta economica inalta;

g) statul democratic se manifesta, pe de o parte, ca agent economic, iar pe de alta

parte, actioneaza in directia corectarii imperfectiunilor pietei prin folosirea cadrului

legislativ, a parghiilor economico-financiare etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia de piata.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 849 cuvinte
Nr caractere:
12 287 caractere
Marime:
21.99KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Specializare:
Finante Banci
Materie:
Economie
An de studiu:
I
Profesorului:
Scutariu Liviu
Sus!