Dezvoltarea regională în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Situata in partea central - estica a Europei, Romania este o tara carpato - dunareana, cu iesire la Marea Neagra, avand un relief variat si armonios repartizat. Pe teritoriul Romaniei, a carei parte sudica este delimitata de Dunare, se afla cea mai mare parte a Deltei Dunarii, declarata din 1990 rezervatie naturala a biosferei. Romania dispune de importante resurse naturale pentru a dezvolta o economie echilibrata si durabila.

Din punct de vedere al populatiei Romania este o tara omogena; ea cuprinde 23 de minoritati nationale distincte, ceea ce reprezinta 10,6% din populatia tarii.

Pana in 1989, Romania se bazeaza pe o dezvoltare a economiei prin industrializare si prin cooperativizarea agriculturii; dupa1989, odata cu trecerea de la socialism la capitalism, economia regionala a Romaniei a evoluat de la un sistem extrem de centralizat, cu dominatia puterii de stat, la o economie bazata pe proprietatea privata.

Astfel, si-a facut simtita prezenta necesitatea promovarii unei politici de dezvoltare regionala, in concordanta cu procesul de restructurare si privatizare, precum si de existenta unor zone defavorizate, cu grave probleme economice si sociale, care se manifesta prin reducerea veniturilor si prin cresterea, intr-un ritm accelerat, a nivelului somajului.

Obiectivele politicii de dezvolare regionala

In conformitate cu prevederile legale (41) privind dezvoltarea regionala in Romania, obiectivele de baza ale dezvoltarii regionale sunt urmatoarele:

Bibliografie:

Problematice dezvoltarii regionale in Romania, Narcisa Roxana Mosteanu, Ed. Sylvi, Bucuresti 2001

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea Regionala in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 607 cuvinte
Nr caractere:
11 267 caractere
Marime:
12.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
pagube economice, dezvoltare regionala
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!