Despre criză și șomaj în revista presei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Daca autoritatile estimeaza doar 45.000 de someri pana in octombrie 2009, reprezentantii unor domenii-cheie din economie spun ca sute de mii de romani vor ramane fara loc de munca.

Criza economica isi face tot mai simtita prezenta in Romania. De la gigantii industriei pana la intreprinderile mici si mijlocii, salariatii isi pun tot mai des intrebarea: cat de sigur e locul meu de munca? Numai in perioada 1 octombrie 2008 - 31 ianuarie 2009, aproximativ 100.000 de persoane s-au trezit fara servicii.

Conform datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), in perioada mentionata, 92.000 de romani au ramas someri, iar anunturile primite de agentie in ceea ce priveste perioada urmatoare arata un viitor sumbru.

Numai in Cluj, directorul Agentiei, Daniel Don, avanseaza o cifra de trei ori mai mare decat cea de la ANOFM. ,,Pana la 1 aprilie, vor fi peste 10.000 de clujeni care vor intra in somaj. Clujul a fost judetul cu cea mai mare crestere economica, iar acum este cel mai afectat", spune Daniel Don. Sectoarele care ,,nasc" cei mai multi someri sunt constructiile, auto, textile, agricultura si chimia-petrochimia.

IMPACT

200.000 de viitori someri in constructii

Sute de mii de oameni ar putea ramane fara locuri de munca pana la sfarsitul anului, daca activitatea din constructii nu se va intensifica, afirma reprezentanti din domeniu. Initiativa statului de a concentra mai multe fonduri pentru infrastructura rutiera nu va rezolva problema daca nu vor exista si bani pentru reconversie profesionala.

,,O treime dintre cei 600.000 de angajati din domeniu ar putea fi disponibilizati daca nu se vor lua masuri rapide si concrete pentru a iesi din impas", afirma Adrian Izvoranu, directorul Aliantei Confederatiei Patronale din Romania. Potrivit acestuia, cele mai afectate vor fi marile centre urbane, cum sunt Bucurestiul, Constanta sau Timisoara. Si agentiile imobiliare sunt pe marginea prapastiei - aproape 20.000 de persoane vor ramane fara un venit, in cazul in care cumparatorii de case vor fi la fel de putini.

PIATA BLOCATA

Industria auto si a textilelor in pericol

Circa 70.000-80.000 de angajati in domeniul textilelor isi vor pierde locurile de munca pana in vara, iar pana la sfarsitul anului numarul acestora va depasi 120.000, a declarat Mihai Pasculescu, prim-vicepresedintele patronatului FEPAIUS. El spune ca firmele autohtone producatoare de textile sunt lovite de criza frontal, deoarece 80% dintre ele isi vindeau marfa in Comunitatea Europeana. Cei mai multi someri din acest domeniu vor fi in zona Moldovei si in sudul tarii.

Iar daca nici piata auto locala nu se redreseaza, alte 100.000 de locuri de munca, adica aproape jumatate din numarul total din industrie , sunt in pericol de a fi desfiintate, conform reprezentantilor sectorului auto. In Romania se produc 350.000 de masini pe an. Oamenii din domeniu spun insa ca anul acesta piata locala va trece cu greu de pragul de 150.000 de unitati.

AGRICULTURA&PETROCHIMIE

Primavara aduce disponibilizari

Printre cele mai afectate industrii din economia autohtona par a fi, la ora actuala, cea de chimie si petrochimie si cea agroalimetara. ,,Pana in vara, din industria de chimie si petrochimie ar putea fi disponibilizati aproximativ 30.000-40.000 de angajati daca nu se vor lua masuri imediate de redresare a acestui sector", a declarat Ioan Niculae, presedintele Interagro.

Totodata, reprezentantii producatorilor din industria agroalimentara spun ca o cifra asemanatoare de disponibilizari se intrevede si la ei. ,,Concedieri in agricultura sunt in jurul a 400 de salariati pana in prezent, care, teoretic, ar trebui sa reinceapa la 1 martie 2009. In cazul in care nu se vor acorda subventiile in agricultura, probabil numarul va ajunge la peste 30.000 de salariati", a spus Stefan Nicolae, presedintele Agrostar.

IN TARA

Locurile de munca, un lux

CLUJ. Statisticile din teritoriu sunt cu mult mai ingrijoratoare decat cifrele centralizate la nivelul ANOFM. Economia Clujului, oras clasat anul trecut printre primele cinci cu boom economic pe plan mondial, se prabuseste vizibil, iar numarul somerilor se dubleaza de la o luna la alta.

Cifrele AJOFM Cluj arata ca exista 12.300 de persoane care nu au loc de munca

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Despre criza si somaj in revista presei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 731 cuvinte
Nr caractere:
13 833 caractere
Marime:
256.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
criza, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!