Designul și Pantofii

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cap. I Istoria pantofilor pag. 3
Cap. II Tipologia pantofilor pag. 7
Cap. III Etapele proiectarii estetice a pantofilor pag. 8
Cap. IV Evaluarea elementelor esteticii pantofilor pag. 8
Cap. IV. 1 Manolo Blahnik, Christian Louboutin, Jimmy Choo pag. 8
Cap. IV. 1. 1. Manolo Blahnik pag. 8
Cap. IV. 1. 2. Christian Louboutin pag. 12
Cap. IV. 1. 3. Jimmy Choo pag. 14
Cap. IV. 2. Selectarea caracteristicilor reprezentative pag. 16
Cap. IV. 3. Evaluarea caracteristicilor estetice pag. 18
Cap. IV. 4. Propuneri de imbunatatire pag. 22
Cap. V. Tendinte in designul pantofilor pag. 22
Bibliografie pag. 24

Extras din referat:

Capitolul I – ISTORIA PANTOFILOR

PREISTORIE

Folosite pentru drumuri lungi in cautare de hrana, incaltarile oamenilor preistorici erau confectionate din piele de animal pe care o tabaceau cu instrumente din piatra. “Design-ul” era simplu: un oval din piele de dimensiunea talpii, cu marginile ridicate, legat cu fasii de piele, iar calcaiul era acoperit de legaturi impletite din fire de iarba. Pentru iarna, talpii din piele i se atasa o bucata de blana legata de picior cu acelasi gen de impletitura.

ANTICHITATE

In Grecia antica, pantofii aveau semne distinctive, precum inaltimea talpii sau culoarea, pentru fiecare categorie sociala, si se purtau in functie de specificul activitatilor zilnice. Grecii au fost inovatori in adaptarea pantofilor pe forma piciorului. Incaltamintea femeilor era bogata in accesorii, fiind foarte eleganta si, deseori, extravaganta. In Imperiul Roman consulii purtau incaltaminte alba, senatorii aveau sandale de culoare maro, iar soldatii purtau ghete scurte cu degetele descoperite.

ASIA

Incaltamintea traditionala japoneza are diferite modele, dintre care “Geta” sunt cei mai cunoscuti in vest. Acestia dateaza din perioada Heian (794-1192). Talpa pantofilor, din lemn, este sprijinita pe doua sipci orizontale din acelasi material. Sipcile, numite “ha”, sunt de diferite inaltimi, de la 4-5 centimetri, pentru a tine kimono-ul ferit de praf, pana la 10 centimetri pentru “geta” folosite pe timp de ploaie. Snurul pantofilor este, de obicei, negru pentru barbati, si rosu pentru femei.

EUROPA

In Anglia secolului al XV-lea, barbatii au adoptat o noua forma de incaltaminte, numita “poulaines”, cu varful lung si ascutit. Acesti pantofi tindeau sa aiba varful din ce in ce mai lung, asa ca au fost impuse legi pentru a stopa acest fenomen: pentru omul de rand era permis un varf de numai 5 cm, iar pentru aristocratie 60 de cm. In Italia sfarsitului de secol XV, femeile purtau pantofi cu platforma foarte inalta, la care au renuntat dupa semnalarea mai multor pierderi de sarcina cauzate de cazaturi.

ASTAZI

Categoriile de pantofi contemporani sunt foarte diversificate. Exista pantofi pentru aproape fiecare gen de activitate pe care o poate efectua o persoana. Sireturile, “ariciul”, tocurile si accesoriile, diversificarea materialelor disponibile pentru incaltaminte fac posibila satisfacerea necesitatilor si a gusturilor fiecarei persoane. In zilele noastre culoarea sau forma nu mai sunt criterii de diferentiere a categoriilor sociale, dar o mare importanta o au brand-urile si calitatea pantofilor.

Pantofii tradeaza personalitatea

Indiferent de capriciile modei, care isi pun amprenta asupra formelor, culorii si materialelor din care este confectionata incaltamintea, avem tendinta sa alegem exact aceiasi pantofi care se potrivesc gusturilor, firii si obiceiurilor noastre.

Pantofii spun multe despre personalitatea purtatorului, cu atat mai mult cu cat, adesea, reprezinta accesoriile pe care le bagam in seama cel mai putin cand incercam sa ne aranjam tinuta.

Dupa pantofi, prin magazine

Primele indicii despre o persoana ni le poate oferi locul din care isi cumpara incaltamintea. De obicei, aceia care isi cauta incaltamintea la magazinele second hand sunt oameni zgarciti, dar, in actualele conditii de trai, o astfel de optiune ne arata ca persoana vizata este un om obisnuit, cu venituri mici, care incearca sa-si dramuiasca bine banii doar pentru ca nu poate trai altfel. Persoanele care viziteaza doar magazine de lux si arunca sume exorbitante pentru aceiasi pantofi pe care i-ar putea cumpara mai ieftin peste drum sunt bogate, convinse ca puterea sta in bani si dornice sa-si etaleze starea materiala excelenta. Cei care, desi nu par prea bogati, opteaza pentru pantofi din piele, bine lucrati si relativ costisitori, obisnuiesc sa-si planifice viitorul si stiu sa aprecieze valoarea reala a lucrului bine facut. Cei care, dimpotriva, prefera incaltamintea draguta din materiale usoare, indiferent de pret, sunt oamenii care traiesc clipa, cad prada tentatiilor de moment, iau decizii rapide fara a se gindi prea mult si sunt capabili sa renunte repede la ceva ce nu-i satisface. Cei care opteaza pentru incaltamintea la moda, indiferent daca ii avantajeaza ori nu din punct de vedere estetic, sunt dornici sa fie remarcati. De regula sunt persoane foarte sociabile si doritoare de ascensiune sociala fara efort. Barbatii neinsotiti care cumpara pantofi de dama sunt sclavii iubirii: fie ca sunt indragostiti lulea de o doamna capricioasa, fie se simt foarte vinovati in fata sotiei si incearca sa o imbuneze cu un cadou scump si practic. Femeile tinere care cumpara pantofi barbatesti au un spirit de familie dezvoltat. De obicei, sunt casatorite sau au o relatie stabila, pe care si-o doresc materializata prim mariaj, dar in unele cazuri sunt pur si simplu surori sau fiice iubitoare, dornice sa se ocupe atent de ceilalti membri ai familiei.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Designul si Pantofii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
5 629 cuvinte
Nr caractere:
32 359 caractere
Marime:
39.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Lelia Chiru
Sus!