Criptografia

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Criptografia
1.1 Terrminologie 1- 5
1.2 Istoria criptografiei si criptanalizei 5- 8
1.3 Tipuri de criptosisteme 9-11
1.3.1. Algoritmi criptografici cu cheie secreta
1.3.2. Algoritmi criptografici cu cheie publica
1.4. Utilizarea criptografiei in retele 11-12
1.5. Criptarea hardware 12-13
1.5.1. Criptarea software
1.6. Semnatura digitala 14-16
1.7. Atac criptografic 17-18
1.8. Protocol criptografic 18-19
1.9. Criptarea cuantica 19-20

Extras din referat:

Criptologia este considerata ca fiind cu adevarat o stiinta de foarte putin timp. Aceasta cuprinde atat criptografia - scrierea secretizata - cat si criptanaliza. De asemenea, criptologia reprezinta nu numai o arta veche, ci si o stiinta noua: veche pentru ca Iulius Cezar a utilizat-o deja, dar noua pentru ca a devenit o tema de cercetare academico-stiintfica abia incepand cu anii 1970. Aceasta disciplina este legata de multe altele, de exemplu de teoria numerelor, algebra, teoria complexitatii,informatica.

Criptografia reprezinta o ramura a matematicii care se ocupa cu securizarea informatiei precum si cu autentificarea si restrictionarea accesului intr-un sistem informatic. In realizarea acestora se utilizeaza atat metode matematice (profitand, de exemplu, de dificultatea factorizarii numerelor foarte mari), cat si metode de criptare cuantica.Termenul criptografie este compus din cuvintele de origine greaca ??????? kryptos (ascuns) si ??????? grafein (a scrie).

Scenariul cel mai des intalnit in criptografie, dar si in viata reala presupune ca exista doua persoane sau entitati care doresc sa comunice dar se afla la capetele unui canal nesigur, si anume o terta persoana poate intercepta si ulterior avea acces la informatii care nu ii sunt destinate. In acest scenariu partile comunicante (pentru a fi in concordanta cu toate materialele in domeniu) se numesc Alice (expeditorul mesajelor) si Bob (destinatarul) cea de-a treia entitate o vom numi Eve si singurul ei scop in acest scenariu este de a afla secretele celor doi, Alice si Bob. Pentru a transmite informatii are nevoie mai intai de un canal de comunicatie. Acesta poate fi o retea informatica, o retea telefonica sau clasicul sistem postal. Caracteristica principala care reuneste toate aceste canale de comunicatie este faptul ca ele nu sunt sigure, in sensul ca informatia poate fi interceptata sau si mai rau poate fi modificata in timp ce parcurge drumul de la Alice la Bob. Unul dintre obiectivele criptografiei este de a produce mijloace care sa previna astfel de atacuri.

Obiectivul fundamental si clasic al criptografiei este de a pune la dispozitia entitatilor precum Alice si Bob posibilitatea de a comunica in mod confidential folosind metode criptografice. Adesea mesajul care se trimite este denumit text in clar si el poate fi un text obisnuit , un sir de numere, un program executabil sau orice expresie scrisa intr-un limbaj definit. Alice inainte de a trimite mesajul lui Bob cripteaza textul in clar pt si obtine textul criptat tc. Textul criptat este cel care va fi timis lui Bob , acesta pentru a decripta si a obtine textul in clar va avea nevoie de o cheie de criptare. Eve, denumita si adversarul sau atacatorul, are in continuare posibilitatea de a intercepta mesajul insa criptarea textului ar trebui sa garanteze faptul ca Eve nu va putea avea acces la mesajul initial, adica nu va putea obtine textul in clar din textul criptat, cunoscand chiar si algoritmul folosit pentru criptare. In criptologie se spune adesea ca puterea criptosistem sta in puterea cheii si nu in pastrarea secretului asupra algoritmului folosit.

Pe langa obiectivul prezentat mai sus metodele criptografice trebuie sa prezinte solutii pentru inca trei probleme de importanta cel putin egala cu pastrarea secretului informatiilor transmise :

1. Autentificarea -destinatarul unui mesaj trebuie sa dispuna de modalitati de a verifica identitatea expeditorului si originea mesajului. Sa presupunem ca Bob primeste un mesaj, el trebuie sa se convinga de faptul ca mesajul primit vine intr-adevar de la Alice.

2. Integritatea datelor - destinatarul trebuie sa dispuna de modalitati de verificare a integritatii mesajului primit. Dupa ce a verificat ca mesajul este primit de la Alice, Bob vrea sa se asigure ca mesajul este complet si nu au fost erori de transmisie sau modificari voite din partea unui atacator, Eve.

3. Non-repudierea - dupa transmisia mesajului trebuie ca expeditorul sa nu poata nega faptul ca mesajul a fost intr-adevar trimis de el sau destinatarul sa nu poata nega faptul ca a citit intr-adevar mesajul. Alice nu poate nega faptul ca a trimis mesajul dupa primirea mesajului de catre Bob , iar acesta nu poate nega faptul ca a receptionat mesajul din moment ce a trimis o confirmare.

Definitia 1. Criptologia este stiinta care se ocupa cu studiul criptografiei si criptanalizei.

Definitia 2. Criptografia este o stiinta matematica folosita pentru a asigura confidentialitatea datelor prin inlocuirea lor (textul in clar) cu o versiune schimbata, obtinuta in urma unui proces de criptare, si dina care versiune se pot obtine datele initiale, utilizand algoritmul criptografic potrivit si cheia necesara decriptarii.

Definitia 3. Criptanaliza sau analiza criptografica este stiinta care se ocupa cu regasirea de informatii valide din informatii cifrate fara ca entitatea care doreste accesul la informatie sa aiba acest drept. In urma proceselor criptanalitice se pot expune eventuale slabiciuni ale algoritmului de criptare folosit sau ale cheii.

Criptarea informatiei este facuta prin intermediul unei functii E care transforma textul sau informatia pt, folosind o cheie k, in textul criptat te(neinteligibil pentru eventualii atacatori). Altfel spus, Alice pentru a transmite un mesaj catre Bob va aplica functia E de parametri pt si k si va obtine textul tc :

Bibliografie:

1. Retele de calculatoare- concepte fundamentale, Dr.Ion Florea si Lucian Sasu

2. Advances in Cryptology , Springer-Verlag, 1996

3. Information and communications Security, Springer-Verlag,2001

4. www.physorg.com

5. www.wikipedia.org

6. Protectia si securitatea sistemelor informationale/ support de curs,2005, prof.univ.Dumitru Oprea

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criptografia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
7 062 cuvinte
Nr caractere:
39 731 caractere
Marime:
66.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
text, criptare, informatii, securitate
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!