Capitolul I
1. Istoric
Curtea de conturi reprezinta organul suprem de control financiar in Romania, aceasta fiind infiintata pentru prima oara in 1864 purtand denumirea de "Inalta Curte de Compturi", legea fiind promulgata de Alexandru Ioan Cuza.
Potrivit Legii nr. 149 din 31 iulie 1929 "Curtea de Conturi executa controlul asupra modului de formare, de administrare si de intrebuintare a resurselor financiare ale statului [ ] Controlul preventiv si cel de gestiune a tuturor veniturilor si cheltuielilor statului se va exercita de Curtea de Conturi, care supune in fiecare an Adunarii deputatilor raportul general rezumand conturile de gestiune al bugetului trecut, semnaland totodata neregulile savarsite de ministrii in aplicarea bugetului".
A ramas in functiune pana in 1948, insa odata cu instaurarea regimului comunist a fost desfiintata. Structurile statului comunist au preluat majoritatea atributiilor Curtii, iar restul si-au pierdut din importanta si semnificatie. Prin Legea nr. 2 din 28 martie 1973 a fost infiintata Curtea Superioara de Control Financiar care functiona pe langa Consiliul de Stat. Aceasta lege includea si o serie de prevederi specifice unui stat totalitar precum : "Curtea Superioara de Control Financiar urmareste repesctarea hotararilor de partid si de stat in domeniul financiar si apararea proprietatii socialiste".
Odata cu revolutia din decembrie 1989 si caderea regimului comunist, Curtea de Conturi a Romaniei a fost reinfiintata in 1992 prin dispozitiile art. 139 din cadrul Constitutiei din 1991 : "Curtea de Conturi exercita controlul asupra modului de formare, de administrare si de intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public. In conditiile legii, Curtea exercita si atributii jurisdictionale." Ca urmare a revizuirii Constitutiei in anul 2003, Curtea devine un organ suprem de control financiar, autonom, nefiind in subordinea a nici unei alte autoritati a statului, dar isi pierde atributia jurisdictionala. Astfel, Curtea de Conturi ca si autoritate de control reprezinta un organ al Parlamentului pentru exercitarea controlului asupra gestiunii bugetului de stat, a bugetului asigurarilor sociale de stat si a bugetului local.
Limitele autonomiei Curtii sunt stabilitie prin lege si se refera la :
- Optiunea Parlamentului de a opri controalele initiate de catre Curtea de Conturi in cazul depasirii competentelor stabilite prin lege.
- Posibilitatea Senatului sau Camerei Deputatilor de a cere Curtii, prin hotarare, sa efectueze unele controale asupra modului de gestiune a resurselor publice si de a raporta constatarile. Aceste hotarari sunt obligatorii, nici o alta autoritate publica nu mai poate obliga Curtea de Conturi.
Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont