Concernul Metro AG

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins 1
Despre Metro 2
Cap.1 Scurt istoric al concernului Metro AG 3
Cap.2 Misiune si obiective 6
2.1 Misiunea concernului METRO Group 6
2.2 Obiectivele concernului METRO Group 7
Cap.3 Furnizorii de marfuri 8
Cap.4 Studiu de caz 9
Bibliografie 11

Extras din referat:

Despre Metro

„ Statisticile spun ca în România formele moderne de comert detin mai putin de 15% din întreaga piata de retail, estimata la 4-5 miliarde de dolari anual. An de an însa, ponderea creste în detrimentul formelor clasice de comert. Este din ce în ce mai clar ca strainii de calibru din retailul românesc, cei care au adus pe aceasta piata concepte precum supermarket sau hypermarket, au mizat pe o carte câstigatoare, având în vedere ca anul trecut vânzarile realizate prin intermediul acestor sisteme de comert au crescut cu peste 75%, depasind 7000 de milioane de dolari.

Doua treimi înseamna METRO.

Dintre toti strainii care îsi desfasoara activitatea în România, cel mai bine sta grupul german METRO, care prin reteaua sa de magazine de tip cash & carry a realizat anul trecut vânzari care se apropie de 500 de milioane de dolari, ceea ce reprezinta peste doua treimi din totalul veniturilor realizate de grupurile internationale de comert care îsi desfasoara activitatea în România.

Pentru acest an grupul german, care are 15 magaazine deschise, estimeaza vânzari de 600 de milioane de euro, ceea ce ar corespunde unei cresteri de peste 20% fata de anul trecut ”

„Metro cash & carry este comerciantul cel mai bun dupa aprecierile principalilor furnizori de bunuri de larg consum.”

Capitolul 1

Scurt istoric al concernului

METRO AG

În istoria marelui concern METRO Group, anul 1964 reprezinta anul fondarii companiei METRO Cash&Carry de catre Otto Beisheim la Muhlheim-Ruhr în apropiere de Dusseldorf, Germania. Primul magazin bazat pe sistemul cash&carry reprezenta un nou mod de vânzare promovat de catre firma, prin care comerciantii se puteau aproviziona cu marfa platind cash. Politica dezvoltata de firma se axa în principal pe satisfacerea nevoilor clientilor, promovând produse de calitate superioara la preturi avantajoase. Autoservirea si disponibilitatea produselor în timp util sunt alte caracteristici de baza ale sistemului, oferindu-le clientilor posibilitatea compararii ofertei si alegerea personala. Pozitia de leader cucerita pe piata germana coduce firma spre o revizuire a strategiilor, o reorientare prin diversificare pe piata externa. Obiectivul strategic vizat s-a concretizat în anul 1971 prin patrunderea pe pietele vestice cu potential financiar Austria, Franta si Danemarca, unde firma a promovat sistemul cu succes.

La fel ca si în cazul Germaniei, reactiile au fost pozitive, deoarece noul mod de vânzare era adaptat pietelor locale si stimula într-un mod indirect activitatea zonala a comerciantilor. Expansiunea firmei continua în anul urmator, reusind sa se adapteze la exigentele si cerintele pietei italiene, care se deosebea de cele anglo-saxone prin reticenta si conservatorism. La început rezervate, firmele si clientii s-au adapatat la noul sistem, constientizând importanta si facilitatile sistemului cash&carry.

Perioada imediat urmatoare s-a caracterizat printr-o criza si o incertitudine economica, datorata socului petrolier ce a generat explozia preturilor materiilor prime. Firma a adoptat în aceasta conjunctura o strategie de diversificare locala a filialelor, renuntând la creearea unor noi piete.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Concernul Metro AG.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 040 cuvinte
Nr caractere:
17 079 caractere
Marime:
19.12KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Gina Butnaru
Sus!