Compania transnațională McDonalds

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere
1. Notiunea de companie transnationala
2. Prezentarea corporatiei McDonald's
3. McDonald's in Romania
4. Argumente pro si contra McDonald's
5. McDonaldizarea societatii
6. CONCLUZII

Extras din referat:

Rolul companiilor transnationale in economia mondiala in globalizare este in crestere.

Combinarea cresterii investitiilor straine directe, schimbarilor tehnologice, pietelor financiare internationale si a unei game largi de masuri de dereglementare si privatizare au facut posibil pentru companiile transnationale sa fie printre conducatorii economiei globale.

Companiile transnationale joaca acum un rol important in economiile tuturor tarilor si in relatiile economice internationale, devenind un subiect din ce in ce mai important pentru guverne. Prin investitiile straine directe, asemenea firme pot aduce beneficii substantiale atat tarilor de origine cat si tarilor gazda prin contributii la utilizarea eficienta a capitalului, tehnologiei si resurselor umane intre tari si pot astfel sa indeplineasca un rol important in promovarea bunastarii economice si sociale.

Dar companiile transnationale, organizandu-si operatii dincolo de cadrul lor national, pot conduce la abuzuri prin concentrarea puterii economice si la conflicte cu obiectivele de politica nationala. Astfel, tinta comuna a tuturor statelor este de a incuraja contributiile pozitive prin care companiile transnationale pot realiza progresul economic si social si sa minimizeze sau sa rezolve dificultatile care pot sa apara din derularea operatiilor lor.

De cand operatiile companiilor transnationale s-au extins in intreaga lume, trebuie depuse toate eforturile de a se coopera intre toate statele, mai ales intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, avand ca obiectiv imbunatatirea standardelor de bunastare si de viata, prin incurajarea contributiilor pozitive ale companiilor transnationale si prin minimizarea sau rezolvarea problemelor ce sunt in legatura cu activitatile lor.

Companiile transnationale, prin rolul lor devin in aceste conditii cele mai puternice forte de presiune pentru adancirea globalizarii activitatii lor economice care au loc intr-un cadru dinamic, turbulent chiar in anumite perioade sau zone, in economia mondiala.

1. Notiunea de companie transnationala

Companiile transnationale reprezinta unul dintre cei mai importanti factori ai progresului economic contemporan, ele reprezentand latura ,,cea mai vizibila a globalizarii". Dezvoltarea acestor companii a fost favorizata de liberalizarea permanenta a comertului international si a fluxurilor de investitii. Aceste companii isi desfasoara activitatea atat in tarile dezvoltate, cat si in tarile in curs de dezvoltare.

In literatura economica internationala, companiile (societatile) transnationale sau multinationale sunt definite avand ca punct de plecare fie statutul juridic al acestora, fie comportamentul lor economic, financiar si managerial in relatiile internationale.

De-a lungul timpului au fost utilizate mai multe definitii privind aceste companii.

Raymond Vernon defineste ca transnationale acele societati care pot sa indeplineasca cumulativ conditiile:

- sa actioneze in cel putin 6 tari, nu numai ca simple exportari, ci avand unitati de productie si comercializare proprii pe pietele respective (in cadrul carora se realizeaza o parte importanta din cifra de afaceri, in general peste o cincime);

- cifra de afaceri sa fie peste 100 milioane de dolari;

- sa aiba un numar important de filiale in strainatate, care sunt controlate de sediul central sau de un cartier general;

- indiferent de gradul relativei independente de gestiune lasata uneia sau alteia din unitatile companiei, politica urmata de acestea este, in esenta, stabilita centralizat, strategia fiind comuna, profitul fiind urmarit pe ansamblul companiei, iar patrimoniul financiar fiind considerat unic.

Productia internationala reprezinta o activitate creatoare de valoare adaugata care se afla sub proprietatea, controlul si organizarea unei firme sau unui grup de firme dincolo de hotarele nationale.

N. Rainelli considera ca ,,o societate transnationala este o intreprindere care controleaza unitati de productie localizate in mai multe tari, indiferent de talia acestora".

In opinia economistilor, o companie multinationala este o firma care si-a extins productia si marketing-ul dincolo de hotarele unei singure tari.

Alti teoreticienii au concluzionat ca ,,orice mare societate care are filiale in mai multe tari este o societate multinationala".

Productia internationala se afla in centrul procesului de globalizare. Globalizarea ofera atat avantaje, cat si dezavantaje. Largirea pietelor si dezvoltarea tehnicii poate sa determine cresterea productivitatii si imbunatatirea nivelului de trai, dar poate sa conduca la instabilitate si schimbari nedorite, cum ar fi: teama de reducere a numarului locurilor de munca prin patrunderea importurilor din strainatate, instabilitate financiara - provocata de fluxurile inconstante ale capitalului strain si amenintarile la adresa mediului la nivel global. In secolul al XXI-lea o tara va avea succes daca va reusi sa gestioneze cele doua forte: globalizarea si localizarea.

Companiile transnationale angajate, desigur, in productia internationala, cuprind peste 80.000 de firme mama, multe dintre acestea avand relatii de cooperare cu numeroase firme locale.

Bibliografie:

1) Bremond I., A. Geledan, Dictionnaire economique et social, Editura Hatier, 1990

2) Daniels P.W., W.F. Lever, The Global Economy in Transition, Longman, London, 1996

3) Dumitrescu Sterian, Bal Ana, Economie mondiala, Editura Economica, Bucuresti, 1999

4) Fota Constantin, Comert international si politici comerciale internationale, Editura Universitaria, Craiova, 2002

5) Georgeta Ilie, Investitii internationale, Editura Dimitrie Cantemir, Bucuresti, 2002

6) Korten David C., Corporatiile conduc lumea, Ed. Samizdat, Bucuresti,1995

7) Munteanu Costea, Vaslan Calin, Politica investitiilor internationale de capital, Editura ASE, Bucuresti, 1992

8) Negritoiu Misu, Salt inainte, Ed. Pro&Expert, Bucuresti, 1996

9) Parvu Vasile, Pirvu Dan Cristian, Cunoastere economica si civilizatie, Editura universitaria, Craiova, 2000

10) Pearce D.W., Dictionary of Modern Economy , M. Press, Londra, 1994

11) Ritzer, George, Mcdonaldizarea societatii, Bucuresti, Editura Comunicare.ro, 2003

12) 2003 Turnar, Bryan, Theme Parks and McDonaldization. In: Barry Smart, Resisting McDonaldizations, London, Sage, 1999

13) Robertson, Roland, Globalization: Social Theory and Global Culture, London, Sage, 1999

14) Stutz P. Frederick, de Sonza Antony, The World Economy: Resurses, Location, Trade and Development, Prentice-Hall, New Jersey, 1998

15) Vernon R., The Multination Spread of U.S. Enterprises, Basic Books, New York, 1994

16) ro.altermedia.info

17) ro.wikipedia.org

18) www.armyacademy.ro

19) www.mcdonalds.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Compania transnationala McDonalds.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
8 703 cuvinte
Nr caractere:
46 823 caractere
Marime:
42.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
mcdonalds, companie
Predat:
la master
Materie:
Economie
An de studiu:
I
Profesorului:
Conf. dr. Tănăsescu
Sus!