Circulația monetară și rolul băncii centrale în cadrul acesteia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Circulatia monetara este un proces economic extrem de complex care se bazeaza pe miscarea marfurilor si serviciilor, intre miscarea marfurilor si cea a monedei existand o stransa conexiune. In general, miscarea monedei (in timp si spatiu) este determinata de miscarea marfurilor, in acelasi timp existand, insa, si o conexiune inversa in sensul ca circulatia monetara influenteaza uneori , la randul sau, cu destula intensitate, circulatia marfurilor.

Principala acceptiune atribuita circulatiei monetare consta in aceea ca ea constituie procesul de miscare a banilor in cadrul sferei circulatiei marfurilor si serviciilor. Este, deci, necesar ca o cantitate determinata de moneda sa ramana in mod obiectiv, in permanenta, in circulatie de unde rezulta ca marfurile si serviciile care se gasesc intr-o perioada de timp determinata in circulatie, nu se pot comensura decat cu ajutorul monedei; de aceea, pentru ca procesul sa se poata desfasura apare necesitatea asigurarii a doua conditii: in primul rand, sa existe in circulatie cantitatea de marfuri si servicii care urmeaza sa se schimbe pe bani, iar in al doilea rand, sa existe o vanitate de moneda suficienta pentru a mijloci schimbul de marfuri.

Dedublarea actelor de schimb in marfuri si in moneda justifica existenta a doua faze complementare si opuse aceluiasi proces, in sensul ca moneda se gaseste alternativ cand in mana cumparatorului, cand in mana vanzatorului, in acest context intrand in actiune functia monedei ca mijloc de circulatie; moneda necesara satisfacerii miscarii marfurilor si serviciilor a patruns in circulatie pe calea emisiunii.

Ea nu poate sa ramana in totalitate in circulatie intrucat ar perturba prin capacitatea permanent sporita, circulatia normala a marfurilor, aparand deci, necesitate asigurarii unui circuit invers, justificat intre altele, prin aceea ca pe masura ce are loc schimbul de marfuri, o parte importanta din moneda respectiva, fie ca revine la banca, fie este pastrata la casele de economii sau la populatie; in circulatie va trebui sa ramana constant o cantitate de bani-numerar si moneda de cont care sa permita realizarea marfurilor si serviciilor pe o perioada de timp determinata si in conditii normale ale circuitului.

Cea mai mare parte a schimburilor care au loc imbraca forma monedei de cont, in aceste conditii intrand in actiune si functia banilor ca mijloc de plata, care amplifica intregul proces. Moneda de cont influenteaza, de regula, numerarul, in sensul scaderii relative a volumului acestuia, amplificandu-se astfel tendintele si factorii care genereaza circulatia monetara, unii dintre acestia putand conditiona sporirea monedei in circulatie, in timp ce altii contribuie la diminuarea volumului lor; de exemplu calitatea marfurilor si a serviciilor , perioadele de inflatie, preturile, raportul cerere-oferta, starile conjucturale, puterea de cumparare, concurenta pot influenta cantitatea de moneda in circulatie.

Rezulta asadar, ca circulatia monetara este dependenta relativ de procesele materiale, de factorii conjucturali, carora se adauga cei de natura subiectiva ( politica monetar-financiara).

Circulatia monetara se defineste ca fiind un mecanism social-economic complex, prin intermediul caruia se desfasoara miscarea banilor - in procesul realizarii marfurilor si serviciilor - , care este dependenta in mod relativ de procesele materiale si guvernata de un complex de legitati specifice economiei de piata.

Circulatia monetara poate avea un caracter mai mult sau mai putin stabil. In epoca contemporana, tarile lumii sunt antrenate, in virtutea diviziunii mondiale a muncii, intr-un permanent schimb de valori materiale si spirituale, circulatia monetara fiind la randul sau, pe plan mondial, puternic influentata de caracterul stabil sau instabil al economiei din cadrul fiecarei tari. Suprematia catorva tari supradezvoltate din punct de vedere economic influenteaza circulatia monetara internationala, afectand cu intensitate mai mare sau mai mica, circulatia monetara din toate tarile lumii.

Economia de piata, productia si circulatia marfurilor imprima si circulatie monetare caracteristici si trasaturi specifice. Sfera si dimensiunile circulatiei monetare sunt conditionate de insasi desfasurarea productiei si circulatiei marfurilor. Transformarea marfii in bani se desfasoara in trei directii principale si presupune, implicit, un anume "comportament" al instrumentelor de schimb: in primul rand, o parte din marfuri si servicii se vand si se cumpara cu ajutorul numerarului, situatie in care moneda functioneaza, in principal, ca masura a valorii si ca mijloc de circulatie; in al doilea rand, o cantitate importanta de marfuri si servicii sunt vandute pe credit, iar moneda incepe sa functioneze ca mijloc de plata, in legatura cu aceasta directie impunandu-se cateva precizari:

Circulatia monetara cuprinde in structura ei doua componente de baza:

a) sfera numerarului;

b) sfera banilor de cont (scripturali), aceasta din urma realizandu-se cu ajutorul viramentelor, adica al acelor operatiuni bancare prin care un beneficiar nu plateste cu numerar marfurile si serviciile pe care le-a cumparat, ci dispune virarea contravalorii lor din contul sau in contul furnizorului. Ceea ce este caracteristic, specific si esential in cadrul intregului proces este faptul ca schimbul are loc in timp si presupune scindarea actului vanzarii de cel al cumpararii; totodata, vanzatorul accepta sa i se plateasca marfa de catre cumparator dupa o perioada oarecare de timp ( luna, trimestru, an), plata, conform intelegerii sau contractului devenind exigibila la un termen convenit intre cele doua parti, termen care a intrat in literatura si in uzanta sub denumirea de scadenta. In conditiile functionarii monedei ca mijloc de plata, schimbul se desfasoara cu ajutorul creditului, instrumentele de schimb imbracand in aceste conditii forma cambiei, cecului, etc...

De asemenea, trebuie precizat faptul ca sfera monedei de cont "piseaza" asupra sferei numerarului, o ingusteaza, imprimandu-i o tendinta (relativa) de restrangere.

Analiza sferei monedei de cont are o importanta deosebita, atat pentru aprecierea dimensiunilor pe care le are in circulatia monetara, cat mai ales pentru intelegerea legitatilor care guverneaza acest mecanism.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Circulatia monetara si rolul bancii centrale in cadrul acesteia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 251 cuvinte
Nr caractere:
11 215 caractere
Marime:
12.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
banci, Economie
Predat:
la liceu
Sus!