Cererea și Oferta

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Cererea si oferta ca forma de legatura si coordonare a activitatii agentilor economici 3
2. Cererea
2.1 Conceptie. Legea cererii 6
2.2 Factorii de influeta asupra cererii 8
2.3 Cererea pietii 10
2.4 Notiuni despre elasticitatea cererii
Factorii care determina elasticitatea ofertei 13
3.Oferta
3.1 Conceptie.Legea ofertei 16
3.2 Factorii de influenta asupra ofertei 19
3.3 Notiuni despre elasticitatea ofertei
Factorii care determina elasticitatea ofertei 21
4. Echilibrul pietei. Interactiunea ofertei cu cererea 25
5. Aplicarea teoriei cererii si ofertei 30
Concluzie 34
Bibliografie 35

Extras din referat:

Aparitia schimbului de bunuri si evolutia acestuia a dat nastere la piata.Ea a aparut ca urmare a dezvoltarii diviziunii sociale a muncii, prin viziunea care sa realizat între producator si consumator.Aceasta separare a determinat ca bunurile produse sa ajunga de la producator la consumator prin intermediul pietei. Piata, este asadar o categorie economica complexa, ce reflecta totalitatea relatiilor de vînzare – cumparare care au loc în societate, în interactiunea lor, în strînsa legatura cu spatiul economic în care au loc. Piata este locul întîlnirii a ofertei vînzatorilor si cererii consumatorilor, a confruntarii dintre ele. Deci, pe piata se reflecta raporturile reale dintre productie si consum, prin intermediul categoriilor relative de cerere si oferta si a categoriilor de pret.

Participantii la piata, la relatiile pe care le reflecta sunt producatorii în calitate de ofertanti de factori de productie, bunuri de consum si servicii si consumatorii productivi si individuali în calitate de cumparatori, care se opun unui altora prin urmarirea propriului interes. În acelasi timp este de remarcat` faptul ca între ofertanti si consumatori exista o puternica legatura ce pune în evidenta ‘solidaritatea functionala ’ a pietiei.

Analiza cererii pe piata reprezinta continuarea problemelor privitoare la nevoile umane si la caracteristicile lor, la interesele economice. În acelasi timp, teoria cererii constituie baza alocarii veniturilor limitate de catre consumatorii rationali.

Analiza problemelor referitoare la oferta este o continuare a analizei resurselor economice si a factorilor de productie, si respectiv o continuare a analizei bunurilor economice.

1.Cererea si oferta ca forma de legatura si coordonare activitatii a agentilor economici .

Subiectii vietii economice sunt consumatorul si producatorul. Societatea poate avea unul din urmatoarele sisteme economice: gospodaria naturala, adica traditionala si de schimb, adica economia de piata, planificata centralizat si mixta. Aceste forme generale de organizare a vietii economice se deosebesc prin modalitatile de legatura dintre producator si consumator. În economia naturala exista o legatura nemijlocita dintre producator si cosumator ; resursele sunt alocate, iar bunurile sunt distribuite în conformitate cu traditia stabilita. Economia traditionala este specificata grupurilor sociale izolate. Actualmente aria acestei economii s-a îngustat substantial , deoarece predomina sistemele economice specifice economiei de schimb.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cerea si Oferta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.2/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
7 905 cuvinte
Nr caractere:
41 912 caractere
Marime:
50.71KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!