Bursa de valori din Londra

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bursa de Valori din Londra (engleza: London Stock Exchange,prescurtat LSE) este cea mai importanta bursa din Europa in ceea ce priveste capitalizarea companiilor listate. Londra este considerata ca fiind capitala financiara a lumii, nu numai datorita faptului ca era capitala cele mai mari puteri economice si centrul celui mai mare imperiu colonial, dar si datorita faptului ca moneda sa nationala era utilizata in tranzactiile internationale.

London Stock Exchange este una din cele mai vechi burse din lume, datand inca din anul 1773. , si grupeaza in prezent diverse piete pentru listarea diferitelor titluri: cea principala, unde se tranzactioneaza cele mai importante actiuni din Marea Britanie precum si din lume. Alternative Investment Market, destinata pentru companiile tinere, aflate in faza de crestere si techMark, o noua piata pe care pot fi listate actiuni ale companiilor care activeaza in domeniul tehnologiilor de varf. Cum prima societate pe actiuni din lume a fost fondata la Londra in 1553 (Compania Muscovy), acest tip de companie a cunoscut treptat o larga dezvoltare in Anglia, ceea ce a dus la aparitia unor persoane specializate in tranzactionarea titlurilor emise de astfel de societati (actiuni), adica a brokerilor, actionand ca intermediari pentru investitori.

In anul 1760 s-a format un club din 150 de brokeri care se intalneau pentru face tranzactii cu titluri la o cafenea, de unde si denumirea de Jonathan Coffee House. Numele clubului a fost modificat in urma supunerii la vot de catre membrii acestuia in Bursa de Valori (eng. Stock Exchange) in anul 1773. Tot in acelasi an si-au gasit un loc propriu in care sa se poata desfasura in buna regula tranzactiile, loc in care si in prezent este situata bursa londoneza. Bursa din Londra si-a pastrat suprematia pana dupa primul razboi mondial, cand Bursa din New York a preluat conducerea. Cu toate acestea, bursa londoneza pastreaza si pana in prezent un loc important in tranzactiile internationale, acordand o importanta deosebita tranzactiilor cu valori straine, fapt demonstrat si din ponderea firmelor straine tranzactionate pe aceasta dar si valoarea de piata a lor.

Pina in noiembrie 1986 Bursa de Valori de la Londra era organizata sub forma de asociatie, dupa care a fost reorganizata ca companie privata, iar sistemul de tranzactionare s-a schimbat: de la tranzactionarea in ringul Bursei trecindu-se la cea prin intermediul telefonului si calculatorului din camere de tranzactionare separate. Actionari ai bursei erau membrii sai - firme de broker - dealers, fiecare dintre care avea un singur vot numarul acestora fiind de 410. Bancile nu pot fi membri ai bursei, insa prin intermediul companiilor - fiice pot deveni membri.

Dupa fenomenul ,,Big Bang,, de pe piata de capital al Marii Britanii s-au produs urmatoarele modificari:

- Eliminarea comisioanelor fixe

- S-a anulat delimitarea membrilor bursei, atit brokers cit si jobbers puteau efectua atit operatiuni pe cont propriu cit si in numele clientilor

- Trecerea la un sistem electronic de tranzactionare

- Trecerea dreptului de vot de la persoanele fizicee la cele juridice

Aceste modificari i-au permis Bursei de Valori de la Londra sa-si recapete fostele pozitii Membrii Bursei de Valori de la Londra

- Firmele de broker-dealers reprezinta cea mai numeroasa grupa. Principala lor functie consta in executarea ordinelor de vanzare-cumparare a clientilor, insa pot executa si operatiuni pe cont propriu. Unele firme apar fie in calitate de broker,fie in calitate de dealer.

- Market-markers-membrii bursei care stabilesc cursul unor anumite titluri pe parcursul zilei. Ei ocupa rolul principal.

- Inter dealer brokers sunt niste intermediari intre market-markers.

- Brokeri monetari (stock exchange money brokers)- membrii bursei, care au dreptul de a imprumuta mijloace financiare si titluri altor membri ai bursei.

In iunie 1995, Bursa de la Londra a lansat o noua piata de tranzactionare - Alternative Investment Market (AIM), accesibila si firmelor mai mici, nou infiintate sau aflate in accesiune, care nu indeplinesc conditiile de listare impuse de piata principal. De la data infiintarii si pina in present, peste 400 de companii si-au listat actiunile pe aceasta piata alternative, in timp ce peste 50 de societati, initial tranzactionate pe AIM, au trecut pe piata principal a Bursei de la Londra. In present, la Bursa de la Londra exista sisteme de tranzactionare diferite, in functie de performatele companiilor listate. Bursa de Valori din Londra (London Stock Exchange), grupeaza in present diverse piete pentru listarea diferitelor titluri:

- Piata principal, unde se tranzactioneaza cele mai importante actiuni din Marea Britanie precum si din lume;

- Alternative Investment Market, destinata pentru companiile tinere, aflate in faza de crestere;

- TechMark, o noua piata pe care pot fi listate actiuni ale companiilor care activeaza in

Bibliografie:

1.https://prezi.com/eiwwy1qubpmz/bursa-de-valori-din-londra/

2.http://en.wikipedia.org/wiki/FTSE_All-Share_Index

3.http://www.reuters.com/

4.http://www.londonstockexchange.com/statistics/

5.https://www.nyse.com/index

6.Sistemul bursier international / Victor Stoica, Ion Corbu, Ioana Murariu - Bucuresti: Editura Fundatiei Romania de Maine, 2006

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bursa de valori din Londra.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 696 cuvinte
Nr caractere:
9 129 caractere
Marime:
97.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate , Moldova
Materie:
Economie
Sus!