Bulgaria - Avantaje și dezavantaje ale integrării în UE

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

- 1 Geografie
- 2 Istorie
o2.1 Preistorie
o2.2 Antichitate
o2.3 Vechea Bulgarie Mare
o2.4 Primul Imperiu Bulgar
o2.5 Bulgaria bizantina
o2.6 Al doilea Imperiu Bulgar/Imperiul Romano-Bulgar
o2.7 Stapanirea otomana
o2.8 Regatul Bulgariei
o2.9 Republica Populara Bulgaria
o2.10 Republica Bulgaria
- 3 Politica
- 4 Impartire administrativa
- 5 Economie
o5.1 Industria de armament
o5.2 Relatii economice cu alte tari
- 6 Demografie
- 7 Patrimoniu mondial
- Avantaje si dezavantaje ale integrarii in Uniunea Europeana

Extras din referat:

Bulgaria,oficial Republica Bulgaria,este o tara europeana situata in Peninsula Balcanica. Se invecineaza cu Romania la nord (in cea mai mare parte de-a lungul Dunarii), Serbia si Republica Macedonia la vest si Grecia si Turcia la sud. La est, teritoriul tarii este delimitat de Marea Neagra. Primele regate bulgare pe pamant european s-au format in Evul Mediu timpuriu, in secolul VII. Toate entitatile politice bulgare care au aparut mai tarziu, au continuat traditiile Primului Imperiu Bulgar (632/681--1018), care in cursul existentei sale a acoperit cea mai mare parte a Balcanilor furnizand alfabetul, literatura si cultura sa intre popoarele Europei de Est. Cateva secole mai tarziu, in urma declinului celui de-Al Doilea Imperiu Bulgar/Imperiul Romano-Bulgar (1185--1396/1422), tara bulgarilor a intrat sub controlul otoman pentru o perioada de aproape cinci sute de ani. Razboiul ruso-otoman (1877-1878) a permis Bulgariei sa se restabileasca ca o monarhie constitutionala. Semnarea tratatului de la San Stefano marcheaza renasterea statului bulgar. Bulgaria si-a declarat independenta fata de Turcia Otomana in 1908, imediat dupa Revolutia Turcilor Tineri. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, Bulgaria a devenit un stat comunist intr-o zona de influenta a Uniunii Sovietice. Todor Jivkov a dominat statul din punct de vedere politic pentru 33 ani (perioada intre 1956 si 1989). In 1990, dupa Toamna Popoarelor, Bulgaria a devenit o republica democrata capitalistaAcum, Bulgaria este o democratie parlamentara organizata ca republica constitutionala unitara. S-a integrat in Uniunea Europeana in 2007, iar in NATO in 2004. Are o populatie de aproximativ 7,6 milioane de locuitori.

Geografie

Din punct de vedere geografic si al climei, Bulgaria prezinta o diversitate notabila, cu peisaje variind de la varfurile alpine acoperite cu zapada, in Rila, Pirin si Muntii Balcani, la vremea temperata si insorita de pe coasta Marii Negre, la Campia Danubiana tipic continentala (antica Moesie), in nord, pana la puternica influenta mediteraneana pe vaile macedoniene si zonele joase din sudul Traciei.

Bulgaria este formata din regiuni ale provinciilor antice Tracia, Moesia si Macedonia. Sudvestul muntos al tarii prezinta doua lanturi alpine - Rila si Pirin - iar mai la est sunt muntii Rodopului, mai scunzi, dar mai extinsi. Muntele Rila include si cel mai inalt varf din Peninsula Balcanica, Musala, cu 2.925 m; intinsul lant al Muntilor Balcani este orientat pe directia vest-est de-a lungul tarii, la nord de faimoasa Vale a Rozelor. Dealuri si coline se pot gasi in sudest, de-a lungul coastei Marii Negre in est, si de-a lungul principalului rau al Bulgariei, Dunarea, in nord. Alte rauri importante sunt Struma si Marita, in sud. Exista aproximativ 260 de lacuri glaciare in Rila si Pirin, mai multe lacuri mari pe coasta Marii Negre, si mai mult de 2.200 de lacuri amenajate. Izvoarele minerale sunt abundente, localizate in special in sudvestul si centrul tarii, la dintre munti.

Bulgaria are o clima temperata, cu ierni reci (cu multe precipitatii) si veri calde si uscate, precum si cu o influenta mediteraneana de-a lungul coastei Marii Negre. Efectul de bariera a Muntilor Balcani influenteaza clima de-a lungul tarii : nordul Bulgariei este ceva mai racoros si ploios decat regiunile sudice. Precipitatiile medii din Bulgaria sunt de aproximativ 630 mm pe an.

Cele mai aride regiuni sunt Dobrogea si partea nordica de coasta, in timp ce partile cele mai inalte ale muntilor Rila si Stara Planina prezinta cele mai mari cantitati de precipitatii. In timpul verii, temperaturile din sudul Bulgariei depasesc de obicei 40 de grade, dar raman mai scazute pe coasta. Cea mai mare temperatura de pana acum a fost 46,7 grade Celsius, inregistrata langa Plovdiv.

Parcul National Pirin

Tara detine zacaminte de minerale relativ importante, incluzand rezerve vaste de lignit si antracita, sau minerale neferoase precum cuprul, plumbul, zincul si aurul. Exista depozite mari de mangan in nord-est. Depozite mai mici de fier, argint, cromit si nichel sunt de asemenea prezente. Bulgaria este bogata in sare, gips, caolin si marmura.

Peninsula Balcanica isi are numele de la lantul muntos Balkan sau Stara Planina, care se intinde de-a lungul centrului Bulgariei, ajungand pana in Serbia de est.

Cele mai mari orase ale Bulgariei

NumePopulatie

Sofia

1.380.406

Plovdiv

376.918

Varna

346.944

Burgas

209.985

Ruse

176.118

Stara Zagora

163.193

Plevna

121.700

Bazargic

115.861

Sliven

106.434

Sumen

103.016

Bulgaria mentine o baza stiintifica pe Insula Livingston, in Insulele South Shetland ale Antarcticii.

Istorie

Preistorie

Culturile preistorice de pe teritoriul actualei Bulgarii includ culturile Hamangia si Vinca din neolitic (mileniile 6-3 i.Hr.), cultura eneolitica Varna (mileniul 5 i.Hr.), si cultura Ezero din Epoca Bronzului. Cronologia Karanovo serveste drept orientare pentru preistoria regiunii.

Antichitate

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bulgaria- Avantaje si dezavantaje ale integrarii in UE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 269 cuvinte
Nr caractere:
23 259 caractere
Marime:
108.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
europa, bulgaria
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!