Bazele juridice ale administrației publice - Analizați din punct de vedere structural și funcțional o autoritate publică locală

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE
STUDIU DE CAZ - COMUNA MIHAI EMINESCU - JUDEȚUL BOTOȘANI
BIBLIOGRAFIE

Extras din referat:

INTRODUCERE

Studiul organizării administrației publice presupune cercetarea ansamblului de organisme care constituie formal acest sistem, raporturile dintre acestea, particularitățile fiecărei componente, precum și principiile aplicabile

În mod obișnuit, identificăm o administrație de stat și o administrație locală.

La nivelul statului distingem:

a) organisme administrative centrale, reprezentate de șeful statului, structuri guvernamentale și structuri ministeriale;

b) organisme administrative specializate);

c) organisme administrative periferice (serviciile exterioare sau deconcentrate).

La nivel local identificăm autorități locale de bază și autorități locale intermediare.

Administrația de stat și administrația locală compun administrația publică, putând fi identificat un sistem al organizării administrației publice, cu precizarea că, inclusiv la nivelul autorităților administrației locale, se exercită unele atribuții de natură statală, sub aspect material, funcțional.

Între cele două categorii, administrația publică centrală și administrația publică locală, există legături strânse, dar și delimitări determinate de faptul că la baza organizării și funcționării administrației publice locale se află principiul autonomiei locale, având, de cele mai multe ori, o consacrare constituțională.

Administrația publică locală este competentă numai în limitele unității administrativ-teritoriale în care funcționează.

În ceea ce privește administrația publică locală am ales să analizez în continuare o primărie comunală, mai exact Primăria Comunei Mihai Eminescu din județul Botoșani. Prin articole din lege voi arăta atribuțiile Primarului, viceprimarului, secretarului comunei și Consiliului Local. Voi finalize cu o hotărâre de Consiliu Local.

STUDIU DE CAZ - PRIMĂRIA COMUNEI MIHAI EMINESCU BOTOȘANI

ISTORIC: Comuna Mihai Eminescu s-a constituit în actuala întindere teritorială și componență a satelor în anul 1968 prin unificarea fostelor comune Stâncești și Cucorăni, urmare a ultimei organizări administrativ - teritoriale a țării (Legea nr.2/1968).

Potrivit organizării administrativ-teritoriale, comuna Mihai Eminescu cuprinde un număr de opt sate, respectiv:

- Ipotești - reședința comunei;

- Cucorăni;

- Cervicești;

- Cătămăresti-Deal;

- Manolești;

- Stăncești;

- Baisa;

- Cătămarești.

POPULAȚIA: Populația comunei Mihai Eminescu este de 6.914 locuitori, din care bărbați - 3.502, femei - 3.412.

Populația pe localități:

Localitate Nr. locuitori

satul Ipotesti 561

satul Cucorăni 892

satul Cervicesti 949

satul Cătămărești Deal 2.563

satul Manolesti 133

satul Baisa 81

satul Stâncesti 1.066

satul Cătămărești 669

ADMINISTRAȚIA LOCALĂ:

Primăria comunei Mihai Eminescu funcționează în baza legii 215/2001, cu modificările și completările ulteriare, având o activitate de interes public.

Primaria comunei reprezintă o structură funcțională constituită din Primar, viceprimar, secretar și aparatul propriu de specialitate al Primarului comunei Mihai Eminescu, care duc la îndeplinire Hotărârile Consiliului Local al comunei Mihai Eminescu și dispozițiile Primarului.

Conform legislației românești, prin legea 215/2001 a Administratiei Publice Locale (actualizată prin Legea 286/2006), comuna Mihai Eminescu este persoana juridică care are un patrimoniu, un buget propriu și hotărăște în ceea ce privește administrarea intereselor publice locale, exercitând în condițiile legii, autoritatea publică în Comuna Mihai Eminescu. Autoritățile publice locale sunt Primarul - ca autoritate executivă, și Consiliul Local - ca autoritate deliberativă.

În principal, veniturile primăriei sunt formate din taxele și impozitele percepute populației comunei și persoanelor juridice care au sediul și care își desfășoară activitatea pe raza comunei.

Bibliografie:

Legea 215/2001 actualizată

http://mihaieminescu.botosani.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bazele juridice ale administratiei publice - Analizati din punct de vedere structural si functional o autoritate publica locala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 655 cuvinte
Nr caractere:
16 068 caractere
Marime:
53.81KB (arhivat)
Publicat de:
Cristina S.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!