Analiza planul național de dezvoltare 2007-2013 - Implicații asupra activităților inginerești

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. INTRODUCERE 4
2. PLANUL NATIONAL DE DEZVOLTARE 6
2.1. Analiza situatiei curente 7
2.2. Analiza SWOT 7
2.3. Strategia de dezvoltare 8
2.4. Programarea financiara 14
2.5. Implementarea 15
2.6. Parteneriatul 16
3. PREZENTARE GENERALA A PLANULUI NATIONAL DE DEZVOLTARE 16
4. CONCLUZII 18

Extras din referat:

Dezvoltarea durabila a devenit un obiectiv politic al Uniunii Europene incepand cu anul 1997, prin includerea sa in Tratatul de la Maastricht. In anul 2001, Consiliul European de la Goteborg a adoptat Strategia de Dezvoltare Durabila a Uniunii Europene, careia i-a fost adaugata o dimensiune externa la Barcelona, in anul 2002.

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a impus armonizarea politicilor sale cu cele europene in toate domeniile, inclusiv in directia dezvoltarii durabile, atat la nivel national cat si la nivel regional.

Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila reprezinta, astazi, un moment important in procesul de creare a unei Romanii moderne, integrata efectiv in Uniunea Europeana. Strategia valorifica efortul depus de-a lungul a multor luni de munca sustinuta in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, a Centrului National pentru Dezvoltare Durabila si a dezbaterilor nationale, sectoriale si regionale. Acest efort considerabil a permis armonizarea si concentrarea intr-un singur document a strategiilor sectoriale si regionale ale Romaniei cu scopul de a da o sansa dezvoltarii durabile a tarii pentru generatiile viitoare.

Elaborarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei este rezultatul unui efort colectiv de documentare, analiza si gandire. Strategii Nationale este racordarea deplina a Romaniei la o noua filosofie a dezvoltarii, proprie Uniunii Europene si larg impartasita pe plan mondial - cea a dezvoltarii durabile.

In istoria recenta, prima semnalare a faptului ca evolutiile economice si sociale ale statelor lumii si ale omenirii in ansamblu nu mai pot fi separate de consecintele activitatii umane asupra cadrului natural s-a facut in raportul din 1972 al Clubului de la Roma intitulat Limitele cresterii (Raportul Meadows).

Problematica raporturilor dintre om si mediul natural a intrat in preocuparile comunitatii internationale incepand cu prima Conferinta a ONU asupra Mediului (Stockholm, 1972) si s-a concretizat in lucrarile Comisiei Mondiale pentru Mediu si Dezvoltare, instituite in 1985.

Terra are o capacitate limitata de a satisface cererea crescanda de resurse naturale din partea sistemului socio-economic si de a absorbi efectele distructive ale folosirii lor. Schimbarile climatice, fenomenele de eroziune si desertificare, poluarea solului, apei si aerului, reducerea suprafetei sistemelor forestiere tropicale si a zonelor umede, disparitia sau periclitarea existentei unui numar mare de specii de plante si animale terestre sau acvatice, epuizarea accelerata a resurselor naturale neregenerabile au inceput sa aiba efecte negative, masurabile, asupra dezvoltarii socio-economice si calitatii vietii oamenilor in zone vaste ale planetei.

Pentru Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, dezvoltarea durabila nu este una dintre optiunile posibile, ci singura perspectiva rationala a devenirii nationale, avand ca rezultat statornicirea unei noi paradigme de dezvoltare prin confluenta factorilor economici, sociali si de mediu.

Tratatul de Aderare Romania - Uniunea Europeana, semnat la 25 aprilie 2005, si protocoalele anexate cuprind angajamentele concrete ale Romaniei de transpunere in practica a intregului acquis comunitar si prevad unele decalari ale termenelor de implementare ale unor obligatii de mediu (pana in 2015 pentru instalatiile industrial cu grad ridicat si complex de poluare, pana la 16 iulie 2017 pentru depozitele municipale de deseuri, 2018 pentru extinderea sistemelor urbane de alimentare cu apa potabila si tratare a apelor uzate).

Planul National de Dezvoltare 2007-2013 (PND) reprezinta documentul de planificare strategica si programare financiara multianuala care orienteaza si stimuleaza dezvoltarea economica si sociala a tarii in concordanta cu principiile Politicii de Coeziune a Uniunii Europene. Planul stabileste drept obiectiv global reducerea cat mai rapida a disparitatilor de dezvoltare socio-economica dintre Romania si celelalte state membre ale Uniunii Europene

si detaliaza obiectivele specifice ale procesului pe 6 directii prioritare care integreaza direct si/sau indirect cerintele dezvoltarii durabile pe termen scurt si mediu.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza planul national de dezvoltare 2007-2013 - Implicatii asupra activitatilor ingineresti.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
4 913 cuvinte
Nr caractere:
29 019 caractere
Marime:
47.01KB (arhivat)
Publicat de:
Vlad Oros
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
plan, dezvoltare, resurse financiare, fonduri
Predat:
la master
Materie:
Economie
Sus!