Adam Smith - Avuția națiunilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Date biografice

Adam Smith, economist si filosof scotian a devenit cunoscut prin lucrarea sa de o deosebita anvergura, "Avutia natiunilor",care si astazi se bucura de o apreciere deosebita.Unele concluziile la care a ajuns Smith sunt de o incredibila actualitate,chiar dupa mai bine de doua secole.

Data de nastere exacta nu se stie dar a fost botezat pe 5 iunie 1723 in Kirkcaldy.Inca de la varsta de 15 ani, Smith urma cursurile de la Universitatea din Glasglow, studiind filosofia morala sub indrumarea celui pe care-l va numi “niciodata uitatul” Francis Hutcheson. In 1740 el a fost admis la colegiul Balliol a Universitatii din Oxford, dar asa cum spunea William Robertscott "Oxfordul din acea perioada dadea putin ajutor pentru ceea ce se va chema opera lui de viata".

In 1748 el a inceput sa dea lectii publice in Edinburg sub patronajul Lordului Kames. Cateva din aceste lectii au fost axate pe retorica dar mai tarziu el a preluat subiectul progresului,la 20 de ani de cand a purtat pentru prima data prelegeri despre filosofie economica (naturaletea si simplitatea libertatii naturale pe care mai tarziu el o sa o proclame intregii lumi prin opera sa de baza). In 1750 il intalneste pe David Hume care a devenit cel mai apropiat prieten iar in 1751 Smith a fost numit profesor de logica la Universitatea din Glasgow trasferandu-se in 1752 la predarea filosofiei morale. Lectiile lui cuprindeau sfera eticului si a economiei politice.

In 1759 publica "teoria sentimentelor morale" in care au fost introduse cateva din lectiile sale de la Glasgow.

Reputatia operelor sale este datorita explicarilor si apropierilor morale si a capacitatatii sale pentru argumentarile fluente si persuasive, uneori retorice.

Smith gaseste mai multe ocazii pentru a puncta si a scoate in evidenta conflictele interpersonale ale naturii umane.

La sfarsitul anului 1763 Smith obtine un post de tutor al ducelui de Buccleuch si renunta astfel la postul de profesor.

Din 1764 pana 1766 el a calatorit mult in Franta unde el a cunoscut lideri intelectuali precum Trugot, D'Alembert, Andre Morellet si in special pe Francois Quesnay, care era directorul scolii fiziocratice si ale carui lucrari le respecta.Dupa ce s-a intors in Kirkcaldy el s-a devotat in totalitate pentru urmatorii 10 ani operei principale,bazate pe doctrina liberalista.

In 1778, a fost numit pe post de comisioner in Scotia, stabilindu-se in Edinburgh.

Adam Smith a murit la 17 iulie 1790 dupa o boala incurabila dupa ce a donat o mare parte din veniturile lui numeroaselor acte de caritate secrete. Cu putin timp inainte de moartea sa Smith a distrus toate manuscrisele sale. Se spune ca el planifica 2 tratate majore:

1.Teoria si istoria dreptului.

2.Despre stiinta si arte.

“Teoria sentimentelor morale “ si “Avutia natiunilor” au fost realizate de Smith ca parte a unui plan grandiose conceput de el de a da lumii un sistem social complet care sa abordeze toate laturile societatii,plan pe care insa nu a reusit sa-l duca pana la capat.

Opera principala : Avutia natiunilor

Pentru aceasta lucrare Smith a meditat retras de lume in Kirkcaldy timp de 12 ani si a redactat-o in inca 12 ani.In 1773 cand lucrarea era terminate deja in prima forma ,Adam Smith a plecat luand cu el manuscrisul la Londra,unde putea sa cunoasca viata economica sub cele mai noi aspecte.Aici,pana in 1775 el si-a completat si definitivat lucrarea,a discutat fiecare capitol cu Benjamin Franklin,de la care a primit numeroase informatii si observatii.

Ampla lucrare a lui Smith are meritul de a fi adus o contributie substantiala la punerea in lumina a istoriei econimiei, a evolutiei gandirii economice,a vietei economice si fiscal-financiare a timpului sau.

“Adam Smith a intrat in istoria ca economistul epocii manufacturiere ; in fata luii,ca de altfel in fata intregii scoli clasice burgheze din care facea parte,statea sarcina de a demonstra “cum se dobandeste avutia in cadrul relatiilor de productie burgheze, sa formuleze aceste relatii sub forma de categorii,de legi,sa demonstreze ca,pentru producerea avutiilor,aceste legi,aceste categorii sunt mult superioare legilor si categoriilor societatii feudale”.

- Merite deosebite ale lucrarii lui Adam Smith -

Printre numeroasele merite si piloni de sprijin ale lucrarii sale se innumara si faptul ca a formulat ideea dupa care munca reprezinta izvorul si masura valorii de schimb a tuturor marfurilor, formuland pentru prima oara teza conform careia munca este creatoare de valoare in orice ramura de productie s-ar cheltui si indifferent de valoarea de intrebuintare in care s-ar exprima.A diferentiat munca productive de munca neproductiva.

A fost primul care a tratat profitul ca un scazamant din valoarea pe care muncitorii au adaugat-o prin munca materiilor prime.

Cartea I a primului volum trateaza cauzele perfectionarii fortelor productive ale muncii si despre ordinea potrivit careia produsul acesteia este in mod natural distribuit intre diferite clase sociale.

Adam Smith diseca economia si analizeaza amplu si minutios fragmentele componente ale unui tot unitar, oferind si numeroase exemple practice si concrete in acest sens.

Observații:

An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Adam Smith - Avutia Natiunilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 993 cuvinte
Nr caractere:
16 941 caractere
Marime:
15.56KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Catalin Huidumac
Sus!