Adam Smith

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Adam Smith s-a nascut in orasul Kirkcaldy la nord de Edinburgh in anul 1723. A fost cel ce va deveni primul economist politic al lumii cunoscut vreodata. El a luat locul lui la conducere de la prima scoala de economie, cunoscuta sub numele de "scoala clasica". In 1740, la varsta de saptesprezece, Smith a fost trimis la Oxford pe bursa. Aici a invatat greaca si a inceput un "sunet de acumulare de greco-learning." Aici, de asemenea, el a citit un tratat al naturii umane, o lucrare scrisa in anii 1734-1735. (David Hume, de la Edinburgh, nascut la doisprezece ani, inainte de Smith, a fost un alt Scottish al "luminii"; a fost atat de proeminent la aceasta varsta.) Hume in interes de lucru l-a adus in conflict cu autoritatile de la Oxford.Intors acasa, Adam Smith a aderat la "cercul genial"din Edinburgh care a inclus pe David Hume, John Home, Hugh Blair, Lord Robertson si principalul Hailes.

In 1751, la varsta de douazeci si opt, Adam Smith a devenit profesor de logica, la Glasgow, si apoi, in anul urmator, la Catedra de morala. In 1759, el a publicat "Teoria sentimente morale",un lucru care s-a raspandit atat in Franta cat si in Germania, un lucru pe care el a tinut o revizuire pana la moartea sa in 1790.

Nu familiarizati cu viata sa, am putea considera ca este surprinzator faptul ca Adam Smith a scris "economia lui", parte a operei sale,ca un filozof.Trebuie sa apreciem ca o mare parte a studiului efectuat in cadrul universitatilor a fost de Istorie si Filosofie; un curs de filosofie ar include un studiu al jurisprudentei. Un studiu de Justitie conduce la un studiu de diferite sisteme juridice, care, desigur, la randul sau, duce la studiul de guvern, si, in final, la un studiu de economie politica. Smith a fost un om curios. El pretuia biblioteca lui si a fost absorbit continuu in abstractiuni; in mod notoriu, el a fost absent de minte. Smith a dus o viata linistita si adapostit.A locuit cu mama lui si a ramas un burlac toata viata.

Desi silentios si incomod in situatii sociale, Adam Smith posedat de perfectiune,in conversatii prefera sa expuna idei intr-un mod admirabil.Ca profesor cu toate ca la inceputul unui curs el a ezitat de multe ori, se spune, parea ca "nu este suficient de pregatit pt a poseda aceasta tema," insa intr-un minut sau doua el a devenit fluent si expunea o serie de argumente interesante.Adam Smith era o persoana tacuta si a achizitionat o mare reputatie ca sef de lucrari. Smith discuta probleme cu prietenul sau David Hume, si a plecat la Londra pentru a discuta ideile cu literatii de zi, dintre care unul a fost Samuel Johnson. El s-a intalnit cu un inteligent american, Benjamin Franklin (1706-1790).

In 1760 Smith a calatorit in Franta si s-a intalnit acolo cu o parte din "physocrats". Aici a cunoscut pe Voltaire.De asemenea, Adam Smith a inceput sa scrie capodopera "O ancheta la natura si cauzele de lux ale Natiunilor", lucrare publicata in 1776. Timp de zece ani, dupa ce se intorc din Franta, Smith "a ramas in liniste cu mama sa la orasul sau natal Kirkcaldy "

In 1776, dupa moartea ilustrului sau prieten, David Hume, Smith s-a mutat la Londra in jurul lui Burke, Sir Joshua Reynolds (1723-92), Dr. Johnson (cu care el nu a fost in termeni buni), Boswell si Garrick. El a citit cu Benjamin Francklin un proiect de piese din "Bunastarea Natiunilor".

Dupa ce a fost numit in 1778 comisar de vama pentru Edinburgh, Smith s-a mutat inapoi in Scotia. La 17 iulie 1790, Adam Smith a murit la Edinburgh.A fost ingropat in Canongate.

Avutia Natiunilor

Adam Smith, primul mare economist al lumii, revine mereu in actualitate. Din pacate,in Romania, din intreaga sa opera, publicata in timpul vietii si postum, nu s-a tradus decat volumul care il propulseaza in pozitia de analist al fenomenului economic, si anume AvutiaNatiunilor. Cercetatorii straini ai operei lui A. Smith pun foarte mult accent pe interdependenta dintre formatia sa de filozof moral, metafizician (asa cum este ea reflectata inprimele scrieri) si cea de economist, mereu preocupat de relatia dintre aspectele politice,juridice si cele economice. Cercetatorii din Romania, axandu-se doar pe Avutia Natiunilor, il privesc in special ca economist. Nu trebuie uitat insa ca in vremea lui stiintele economice se dezvolta pe terenul filozofiei morale, al jurisprudentei.

Bibliografie:

Dictionar de economie - Coordonator Nita Dobrota - Editura Economica - Bucuresti (1999)

Avutia natiunilor - Adam Smith -Editura Universitas - Chisinau (1992)

www.underclick.ro

http://www.econlib.org/library/Enc/bios/Smith.html

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Adam Smith.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 053 cuvinte
Nr caractere:
20 508 caractere
Marime:
31.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, concepte
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!