Economia Întreprinderii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Economia intreprinderii reprezinta o disciplina cu caracter economic, pentru filiera tehnologica a invatamantului liceal, profilul servicii. Aceasta disciplina isi propune introducerea elementelor de baza privind studierea proceselor economice si financiare ale unei intreprinderi.

Curriculum-ul este astfel conceput incat sa permita profesorilor libertatea de a alege ordinea si modul de organizare a activitatii didactice in raport cu experienta, tactul pedagogic si mijloacele de invatamant de care dispun.

Conceptia curriculara a acestei discipline fundamenteaza un tip de proiectare interdisciplinara si integrata, pe cinci unitati tematice, semi-autonome. Fiecarei unitati ii corespund competente specifice si continuturi tematice.

Alegerea tehnicilor de instruire revine profesorului, care are sarcina de a individualiza si de a particulariza procesul didactic la particularitatile elevilor.

Finalitatea invatarii acestei discipline este aceea de a permite elevilor prespecializarea in domeniile de pregatire profesional-tehnologica oferite de curriculum-ul scolar si de a-i initia in ramurile de cunoastere socio-economica. Disciplina se studiaza pe parcursul mai multor ani de studiu.

Structura de competente dezvolta obiectivele cadru ale disciplinei "Elemente de tehnologie generala", clasa a IX-a, la care se adauga competente care marcheaza inceputul ciclului de aprofundare, de constientizare a traseului formarii profesionale.

Continuturile acestei discipline sunt elaborate pe baza unor competente generale si specifice de observare, analiza si interpretare a fenomenelor socio-economice si a proceselor tehnologice.

Competentele, ansambluri structurate de cunostinte si deprinderi dobandite prin invatare, din punct de vedere profesional permit practicarea cu succes a unei meserii, in contextul formarii profesionale a elevilor. Competentele generale sunt exprimate in termeni de cerinte care descriu ce trebuie sa demonstreze elevii la finalul unei secvente de instruire pentru a putea accede la urmatoarea.

Pentru fiecare competenta se propune un set de unitati de continut in masura sa conduca la formarea competentei specifice respective.

Din punctul de vedere al evaluarii, pot fi stabilite niveluri de atingere a competentei, cu criterii de performanta specifice.

Ulterior, in clasele a XI a si a XII-a, elevii vor adanci caracteristicile profilului servicii si vor adopta finalmente una dintre specializarile domeniului.

Trecerea de la clasa a X a - clasa de prespecializare - la nivel de specializare, este facilitata de pachetele de disciplinele optionale.

Alegerea disciplinelor optionale apartine elevilor, sub indrumarea parintilor si a profesorilor, si reprezinta inscrierea acestora intr-una dintre finalitatile liceului tehnologic, profilul servicii.

Baza informationala a disciplinei "Economia intreprinderii" este reprezentata diferit in cele cinci unitati.

In prima unitate tematica, continuturile vizeaza locul si rolul intreprinderii in raport cu evolutia economiei. Cea de-a doua unitate, vizeaza intelegerea raporturilor economice de baza si implicatiile acestora asupra societatii. A treia unitate trateaza cunoasterea functiilor intreprinderii si luarea deciziilor legate de organizarea si functionarea acesteia.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia Intreprinderii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 126 cuvinte
Nr caractere:
13 532 caractere
Marime:
16.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economia Intreprinderii
Tag-uri:
unitate, societate, functie, Economie
Predat:
la liceu
Profesorului:
Uifaleanu Stefan
Sus!