Valorificarea deseurilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Motto: ,,Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma" (Lavoisier)

Plecand de la ierarhia specifica managementului deseurilor, deseurile a caror formare nu poate fi evitata trebuie valorificate conform posibilitatilor. Masurile de valorificare a deseurilor trebuie implementate acolo unde cele de impiedicare a formarii nu sunt posibile sau unde, din motive ecologice sau economice, nu ar mai fi rationale.

Vis-a-vis de indepartarea deseurilor trebuie sa i se recunoasca valorificarii, superioritatea, atata timp cat:

- aceasta este posibila tehnic si cu niste cheltuieli modice de reprezenatare ;

- pentru materialele recuperate este disponibila o piata de desfacere, respectiv poate fi creata aceasta piata.

Masurile de valorificare a deseurilor contribuie ca produsele, ambalajele, ca si alte materiale, de care proprietarul lor nu mai are nevoie, sa nu mai ajunga in depozitul de deseuri. Aceste masuri trebuie sa faciliteze mentinerea deseurilor in circuitul economic sau aducerea lor in aceasta zona.

De asemenea, masurile care contribuie intr-un mod incurajator la cresterea capacitatii de valorificare a produselor, ambalajelor si a altor materiale sunt masuri de valorificare a deseurilor (masuri calitative de valorificare), cum ar fi de exemplu masurile de minimizare a continutului de materiale daunatoare al deseurilor,respectiv al produselor secundare, ca si substituirea produselor, ambalajelor si a altor materiale nevalorificabile cu unele valorificabile.

Valorificarea fractiunilor individuale ale deseului presupune insa o separare intre componentele sale valorificabile. Deoarece o separare a gunoiului deja amestecat, mai ales in domeniul deseurilor menajere, nu este posibila decat cu mari cheltuieli si de cele mai multe ori cu rezultate insuficiente, materialele individuale sau grupele de materiale trebuie colectate separat, cu ajutorul sistemelor de colectare si supuse unei valorificari inca inainte de amestecarea cu alte parti ale gunoiului.

Aceste masuri prealabile, (care trebuie luate de producatorul, respectiv posesorul deseurilor, astfel incat o valorificare sa fie posibila), apartin de asemenea domeniului masurilor de valorificare a deseurilor. Masurile prealabile cuprind, pe langa organizarea transportului, mai ales separarea deseurilor la locul lor de obtinere (de ex. in gospodarii, in intreprinderi, in locuri publice si in firme de prestari servicii) in resturi valorificabile si nevalorificabile, ca si strangerea lor in recipiente separate.

Acest lucru presupune colaborarea motivata a cetatenilor, extrem de importanta pentru ca este singura care mentine sau falimenteaza sistemul colectarii selective.Si pentru componente din deseuri cu continut toxic, a caror ramanere in deseuri ar insemna un pericol pentru om si mediu, ar trebui instituite sisteme de colectare selectiva. Acest lucru este de mare importanta, atat din punctul de vedere al obtinerii unor materiale secundare sarace in substante toxice, ca si al detoxificarii

gunoiului ramas, care trebuie indepartat. In principiu, trebuie avut grija ca masurile colectarii selective sa nu intre in contradictie cu cele de impiedicare a formarii deseurilor. Prin colectarea selectiva a

deseurilor valorificabile trebuie incurajat comportamentul responsabil al cetateanului fata de gunoiul sau, ca si o exploatare rationala a resurselor, insa nu trebuie distruse nici eforturile in vederea impiedicarii formarii deseurilor.

La formele de reciclare urmeaza inca o impartire in re-reutilizare si continuarea reutilizarii, respectiv in revalorificare si continuarearea valorificarii:

- Re-reutilizarea- este utilizarea din nou a unui produs folosit, pentru acelasi scop pentru care a fost conceput, fara a i se aduce modificari, respectiv cu modificari limitate ale unora dintre partile sale.

- Continuarea reutilizarii- este utilizarea din nou a unui produs folosit, pentru un scop diferit de acela pentru care a fost conceput. Ea se poate realiza cu pastrarea formei produsului sau cu efectuare de modificari limitate.

- Revalorificarea- este folosirea repetata a materialelor uzate si a deseurilor din productie, respectiv a materialelor auxiliare si a combustibililor intr-un proces de productie identic cu cel care a fost deja realizat. Prin revalorificare iau nastere, din materialele de iesire, materiale avand in mare parte aceeasi valoare.

- Continuarea valorificarii- este folosirea materialelor uzate si a deseurilor din productie, respectiv a materialelor auxiliare si a combustibililor intr-un proces de productie nou. Prin continuarea valorificarii iau nastere materiale industriale sau produse cu alte caracteristici (materiale industriale secundare) si/sau alta forma. Aici este si locul reciclarii chimice (de ex. piroliza, hidroliza) a materialelor plastice. Deasemenea, exista diferente intre valorificarea materiala si energetica a deseurilor, dupa cum urmeaza:

- Valorificarea material- presupune substituirea materiilor prime, deseul fiind utilizat din nou datorita caracteristicilor sale materiale, cu exceptia folosirii lui imediate ca material combustibil pentru obtinerea de energie.

- Valorificarea biologica (compostare, fermentatie) -este tot valorificare materiala a resturilor organice, fie ca este vorba despre tratarea realizata conform standardelor industriale ale instalatiilor cu tehnica inalta, fie ca ne situam in zona gospodariilor particulare, a administratiilor comunale sau a gradinilor particulare, unde valorificarea se face pentru nevoile proprii (gospodarii: de ex. compostare, hranirea animalelor).

- Valorificarea energetica presupune folosirea deseurilor ca material combustibil inlocuitor pentru obtinerea de energie.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 239 cuvinte
Nr caractere:
18 482 caractere
Marime:
267.32 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Data publicare:
07.10.2019
Structură de fișiere:
  • Valorificarea deseurilor.docx
Predat:
Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata , Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi (master)
Specializare:
inginerie electrica
Materie:
ecotehnologii si reciclabilitate
An de studiu:
I
Profesorului:
ciobanu
Nota primita:
Nota 9

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Deseurile reprezinta una din problemele cele mai acute legate de protectia mediului. In fiecare...
Deseurile din lemn sunt o materie complexa : coaja care poate fi arsa sau compostata, rumegusul...
Principalele directii de valorificare a produselor uzate si a deseurilor din cauciuc grupate in...
1.UNITATEA S.C FRASINUL S.R.L,strada Crangului ,nr. 16,judetul Maramures,localitatea Borsa, RO...
Vinul reprezinta o bautura alcoolica obtinuta printr-o fermentare partiala sau completa a...
Sus!