Resursele naturale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La aparitia sa pe pamint, in epoca de piatra, omul avea nevoie de hrana pentru a-si mentine viata. Resursele alimentare le gasea in natura: fructe, pomusoare, legume. El pescuia si vina animale.

Mai tirziu a inceput sa practice agricultura si pastoritul. Aceasta i-a dat posibilitatea sa produca anumite rezerve alimentare, ceea ce l-a facut mai putin dependent de capriciile naturii.

Republica Moldova dispune de diverse resurse naturale, insa principalele sint resursele funciare si climatice, care determina specificul economiei nationale.

Petrolul

Cum ne influienteaza viata

Vati gindit vreodata cum ar fi viata pentru multi dintre noi fara petrol si derivatele sale? Uleiurile lubrifiante obtinute din petrol sint folosite pentru ungerea elementelor mobile din componenta autovehiculelor, a bicicletelor, a carucioarelor si a altor masinarii. Uleiul reduce din frecare si astfel se incetineste uzura pieselor componente ale masinelor. Dar nu aceasta este singura utiizare a petrolului.

Petrolul e folosit si la obtinerea de carburanti pentru avioane, automobile si centrale termice. Multe cosmetice, vopsele, cerneluri, medicamente, ingrasaminte si mase plastice, precum si o multime de alte produse derivate din petrol. Viata cotidiana a multor oameni ar fi foarte diferita fara el. Nu e de mirare ca intr-o lucrare de referinta s-a spus despre petrol si derivatele lui ca au o "diversitate de utilizari, probabil mai mare decit a oricarii alte substante din lume". Substantele petroliere erau folosite de babilonieni la confectionarea caramizilor arse in cuptor, de egipteni la mumificarea si de alte popoare din antichitate in scopuri terapeutice.

Cine si-ar fi imaginat ca aceasta substanta va ajunge atit de importanta in zilele noastre? Nimeni nu poate nega faptul ca societatea industrializata din prezent depinde de petrol.

Faima de azi a petrolului se datoreaza utilizarii lui pentru iluminatul artificial, aceasta fiind rampa lui de lansare. Incepind din secolul al XV-lea, petrolul care se gasea la suprafata a fost folosit la iluminant in Baku, actuala capitala Azerbaidjanului. In 1650, in Romania s-au facut unele sapaturi ajungindu-se pina la zacaminte petrolifere de suprafata, iar titeiul obtinut a fost folosit la iluminat, sub forma de petrol lampant. Pe lamijlocul secolului al XIX-lea, Romania si alte tari din Europa Rasariteana avea deja o industrie petroliera infloritoare.

In acelasi secol, in Statele Unite se cauta un produs de calitate pentru iluminat si, ca urmare, un grup de barbati si-au indreptat atentia si eforturile spre petrol. Ei au tras in mod corect concluzia ca, daca voiau sa scoata suficient petrol lampant pe piata, trebuiau sa foreze pentru a gasi petrol. Prin urmare, in 1859, in Pennsylvania s-a forat cu succes primul put petrolifier. Goana dupa petrol incepuse.

Cum se obtine

In secolul al XIX-lea, Statele Unite aveau nevoie de o noua sursa de lumina artificiala pentru a scapa de neajunsurile luminii palpaitoare produsa de diverse grasimi, de uleiul de balena sau de alte substante.

In 1859, Edwin Drake, un conductor de tren esit la pensie, a folosit un motor vechi cu aburi pentru a fora un put de 22 m adincime, descoperind astfel primul zacamint de titei in apropiere de Titusville, Pennsylvania (SUA). Asa a inceput era petrolului in multe zone ale lumii a avut consecinte uriase pe plan economic si politic. Petrolul s-a dovedit a fi cea mai buna sursa de lumina artificiala pe care lumea o astepta cu atita nerabdare.

La scurt timp, febra cumpararii de terenuri si a forarii puturilor i-a cuprin pe majoritatea locuitorilor din asa - numitele zone petrolifere din Statele Unite. In acei ani nu era deloc neobisnuit sa auzi ca unii a devenit bogati peste noapte, iar mai tirziu, o parte din ei si-au pierdut toate averile. In mod paradoxal Edwin Drake, barbatul care a forat primul put in Pennsylavania s-a numarat printre cei care au pierdut totul.

Cit petrol exista si unde se afla el?

Pe la sfirsitul secolului al XIX-lea, curentul electric a inceput sa fie folosit tot mai mult, iar aceasta ar fi putut insemna falimentul pentru companiile petroliere. Insa, o alta inventie remarcabila a schimbat radical situatia - motorul cu arderea interna, folosit in principal la automobile. Benzina, un derivat al titeiului, era acum esentiala pentru functionarea vehiculelor cu autopropulsie care, pe la sfirsitul anilor '20 ai secolului al XX-lea, aparusera deja pe strazile celor mai multe tari industrializate. Acum era nevoie de mai mult petrol pentru a tine lumea in miscare.

Cu trecerea anilor, suprematia petrolului pe piata internationala a fost sustinuta prin descoperirea in permanenta a noi zacaminte de petrol in diverse zone ale globului - aproximativ 50000 zacaminte! Totusi daca ne gindim la productie, ceea ce conteaza este marimea lor nu numarul lor.

Zacamintele care contin peste 5 miliarde de barili de petrol extractibili, numite superuriase, sunt cele mai mari, in timp ce pe locul 2 al clasificarii se afla zacamintele uriase, care au intre 500 mln si 5 miliarde de barili. Cele mai multe zacaminte super uriase se gasesc in bazinul sedimentar arabo - iranian, care cuprinde regiunea Golfului Persic si imprejurimele sale.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Resursele naturale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 951 cuvinte
Nr caractere:
9 510 caractere
Marime:
25.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
resurse, obtinere, mediu, zacaminte
Predat:
la liceu
Profil:
Resurse naturale şi protecţia mediului
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!