Reciclarea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Reciclarea este o descriere generica a diferitelor activitati care:

-transforma deseurile in materii prime, facandu-le competitive cu cele naturale, din punct de vedere al pretului si calitatii;

-valorifica, fie intern fie extern, subprodusele generate de activitatile industriale, care de regula sunt in cantitati mari in cazul producerii materialelor de baza (in cazul dat fonta, otelul, aliajele neferoase) si care nu intra in categoria deseurilor.

Reciclarea este mult mai mult decat o metoda de prelucrare a deseurilor. Ea este o etapa importanta a fluxurilor de obtinere a materialelor de baza, iar volumul materialelor reciclate (ca expresie a ratei de reciclare de exemplu) poate fi o masura subtila in aprecierea maturitatii activitatii economice. Reciclarea serveste la ierarhizarea functie de performante a pozitiilor pe care le ocupa tehnologiile specifice producerii acelorasi produse. Politicile de reciclare sunt corect concepute si aplicate daca reciclarea este eficienta din punct de vedere al tuturor aspectelor legate de mediu, economice si sociale.

Materialul reciclat (conform ISO 14021) este acel material care poate fi reprocesat din materiale recuperabile (regenerabile) prin procese de prelucrare si transformat intr-un produs finit sau intr-un component care urmeaza a fi incorporat intr-un produs finit. Reciclabilitatea este considerata o proprietate intrinseca a materialelor.

Subprodusele industriale nu sunt deseuri. Totodata, trebuie sa se faca distinctie intre materiile prime secundare (care nu sunt deseuri) care sunt obtinute din deseuri si subprodusele care niciodata nu pot fi incadrate in categoria deseurilor.

Subprodusul este o substanta sau un material care este generat continuu in paralel cu procesul principal de productie sau intr-o etapa a acestuia si ale carui caracteristici fizice si chimice pot fi intentionat modificate si controlate prin operatii si/sau tratamente special aplicate, fie inainte fie in timpul producerii lui (fie intr-o secventa de proces special introdusa) care sa-i determine proprietati speciale, astfel incat sa poata fi comercializat in totalitate spre a fi utilizat (definitie conform propunerii facute de EUROFER-European Confederation of Iron and Steel Industry):

-direct in unitatea in care au rezultat, intr-o etapa a fluxului de productie propriu;

-de un utilizator extern.

Doar daca subprodusele nu sunt valorificate/reciclate ci sunt evacuate si depozitate necontrolat in mediu, ele devin deseuri.

Dezvoltarea industriei in general, si a industriei metalurgice in particular, este conditionata de rezolvarea problemelor majore care decurg din relatia industrie-natura, strict directionate pe protejarea resurselor naturale, energetice si controlul poluarii. Preocuparile urmarite in strategiile de dezvoltare a diferitelor sectoare industriale se inscriu in doua directii:

- dezvoltarea tehnologiilor performante in care se reduc substantial emisiile;

- cresterea randamentelor de recuperare si reciclare a subproduselor pana la valori apropiate de 100%.

Preocuparea fata de respectarea cerintelor legislative privind protectia mediului si necesitatea armonizarii proceselor cu cerintele progresului economic, gestionarii rationale a resurselor materiale si energetice, trebuie sa conduca la valorificarea deseurilor prin tehnologii care sa ofere atat din punct de vedere economic cat si ecologic, solutia optima. Este necesar sa fie promovate tehnologii care sa asigure:

- gestionarea riguroasa a deseurilor;

- depozitarea controlata a tuturor categoriilor de deseuri;

- reducerea la sursa a cantitatii si nocivitatii deseurilor produse;

- reciclarea cat mai avansata a deseurilor rezultate prin reintroducerea lor in diverse etape ale fluxului tehnologic, asigurandu-se astfel protejarea resurselor naturale de materii prime;

- cresterea gradului de utilizare a deseurilor prin transformarea lor in materii prime pentru alte industrii.

Beneficiile reciclarii. Numeroase industrii, si in particular metalurgia, au dezvoltat numeroase procedee de reciclare astfel incat aplicarea acestora sa contribuie pozitiv la echilibrul financiar. Din punct de vedere al protectiei mediului, reciclarea prezinta urmatoarele avantaje:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reciclarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
804 cuvinte
Nr caractere:
4 589 caractere
Marime:
9.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
reciclare, mediu, beneficii
Predat:
la liceu
Profil:
Resurse naturale şi protecţia mediului
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!