Poluarea și mediul uman

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Factorii care limiteaza calitatea vietii omului

Conform definitiei date de Consiliul Comunitatii Europene in 1973, mediul uman reprezinta totalitatea elementelor care, in complexitatea relatiilor dintre ele, constituie cadrul, habitatul si conditiile de viata ale omului, existand in realitate sau fiind percepute de acesta.

Ca orice organism viu, omul are domeniul sau optim de conditii de mediu favorabile, dar datorita dezvoltarii sale culturale si cerebrale el necesita nu numai hrana, spatiu si mediu de viata, avand si exigente secundare cu caracter cultural: hrana preparata, imbracaminte sofisticata, locuinta din ce in ce mai confortabila, masini si aparate diverse. Astfel, in afara unei cantitati de energie de baza (energia necesara de hrana fiind intre 2000-3000 kcal/zi), homo sapiens al erei tehnologice prezente necesita cantitati de energie si materiale de sute de ori mai mari fata de nevoile sale fizice. In aceste conditii, cantitatea de energie disponibila reprezinta un factor de limitare a calitatii vietii umane.

Fig.1. Speranta de viata la nastere

Tabelul 1. Criterii de evaluare a calitatii vietii omului

Disponibilitati de hrana

Disponibilitati de locuinte

Disponibilitati de servicii sanitare

Disponibilitati de energie

Calitatea aerului

Calitatea apei potabile

Calitatea hranei

Calitatea locuintelor

Calitatea mediului de lucru

Calitatea serviciilor publice (transporturi, unitati sanitare, scoli, igiena urbana)

Calitatea raporturilor sociale

Calitatea mediului extern cotidian (estetica, utilitate, recreativitate)

Calitatea vietii culturale

Calitatea mediului naturalEXIGENTE MINIME

(tari sarace)

EXIGENTE RIDICATE

(tari bogate)

Cu numai 100 de ani in urma speranta de viata la nastere era aproximativ jumatate din cea prezenta (vezi fig.1). Aceasta crestere a duratei vietii a fost posibila datorita progresului stiintific, tehnologic, politic si social din acest secol.

Totusi, avand in vedere ordinea ipotetica de prioritate si a necesitatilor umane - tabelul 1 - este de presupus ca exigentele asupra calitatii mediului apar dupa ce au fost satisfacute exigentele minime (necesitatile primare). Este evident ca populatii umane cu durate medii de viata diferite sunt influentate de factori diferiti:

- pentru natiunile subdezvoltate economic, factorii limitanti ai calitatii vietii sunt lipsa resurselor de hrana, energie si carentele igienice ale depozitarii deseurilor si excrementelor umane si animale, care pot provoca epidemii;

- pentru natiunile industrializate, factorul cel mai important este calitatea vietii in aglomerarile urbane si daunele produse de poluarea aerului, apei, hranei, mediului de lucru, precum si de pericole invizibile ca zgomotul, stressul si bolile de nutritie datorate unei alimentatii dezordonate.

Se poate spune ca intre modificarea calitatii vietii, mcv, datorata activitatii umane si capacitatea de asanare a elementelor poluante, caep, exista un continuu deficit, fig.2. Acest fapt trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru gasirea unor noi cai de asanare a poluarii.

Efectele poluarii apei, aerului, solului, hranei

Efectele poluarii pot fi directe sau indirecte. Efectele directe reprezinta diminuarea resurselor pentru anumite utilitati ce necesita respectivele resurse, vezi tabelul 2. Efectele indirecte reprezinta daune aduse altor resurse (deteriorari ale cladirilor, coroziunea metalelor, deteriorarea monumentelor) sau organismelor vii, inclusiv omul.

Tabelul 2 Domenii de utilizare a apei, solului si aerului

Apa

SolAer

- alimentatie

- agricultura

- industrie

- recreere

- navigatie- asezari umane

- agricultura

- recreere

- pasuni- respiratie

- industrie

- agricultura

Dupa cum se poate vedea din tabelul 2, asa-numitele compartimente abiotice poluate apa, aerul si solul sunt in practica interconectate. De fapt, poluarea aerului se poate transmite apei si apoi solului prin ploaia poluata si invers, apa poluata poate polua solul si aerul, de exemplu apa care contine solvensi volatili. Solul poluat, la randul sau poate polua prin contact direct apele de suprafata sau de adancime.

Efectele directe ale poluarii asupra organismelor vii se impart in efecte intarziate, care apar dupa mult timp, dar cu actiune distructiva. Este cazul asa-numitelor efecte subletale care duc la incapacitatea reproductiei; efecte mutagene (variatii in informatia cromoomica) care pot duce la disparitia unei specii.

Tabelul 3. Efecte indirecte imediate ale resurselor poluate asupra organismelor vii

Aer poluat

Sol poluat

Apa poluata

Hrana poluatamoarte, incetinirea cresterii, inhibarea anumitor functii (efecte daunatoare imediate asupra reproductiei, miscarii, vederii, masticatiei) care duc la o disparitie lenta a organismelor respective

Discutie rationala asupra conceptului de poluare

Ce este poluarea

Trebuie specificat ca apa pura si aerul pur sunt concepte de uz curent, dar fara o reala semnificatie, deoarece nu exista in natura. Aceste resurse contin deja un anumit nivel de impuritati benefice si indispensabile ecosistemului natural.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea si mediul uman.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 752 cuvinte
Nr caractere:
14 516 caractere
Marime:
26.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
mediu, poluare, ecologie, factori antropici
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!