Poluarea Planetei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O problema suparatoare a omenirii o reprezinta, mai acut in acest secol al tehnologiei, legile naturii, adica influenta naturii asupra fenomenului de poluare. Se stie, ca natura este caracterizata printre altele si de factorii sai climatici, factori ce pot influenta fenomenul de poluare prin caracterul lor dispersiv sau transportoriu asupra poluantilor.

Inainte de a prezenta informatii despre influenta factorilor climatici asupra dispersiei si transportului poluantilor, trebuie sa se cunoasca fenomenul ce este schimbat, marcat de actiunea acestora si anume poluarea. Fenomenul reprezinta impurificarea atmosferei cu particule de gaze sau vapori produse artificial sau a apelor naturale de suprafata sau subterane cu ape uzate menajere si industriale. Poluarea este rezultatul oricarei modificari a mediului ambiant, care determina un dezechilibru ecologic natural. Orice adaos de substanta sau forme de energie (caldura, sunet) pe care mediul nu le mai poate dispersa, descompune sau recicla, conduce la aparitia poluarii.

Desi societate umana se afla intr-o continua dezvoltare se pare ca natura, ca de obicei imprevizibila, ne poate surprinde, mai ales prin intermediul factorilor sai climatici. Acestia sunt: variatiile de temperature din atmosfera, vantul, turbulenta aerului, umiditatea, precipitatiile si norii, fenomenele macrometeorologice. Factorii climatici pot fi analizati atat la scara sinoptica (o zona orizontala de cca. 100 km lungime, de mica grosime, sub forma unei calote plate), cat si la scara aerologica (o zona de cateva zeci sau sute de metrii deasupra solului, unde curentii ascendenti termici si de turbulenta, datorita solului si a reliefului sau, au o mare influenta asupra dispersiei). Deoarece temperatura scade odata cu altitudinea, atunci cand un strat de aer rece se absoarbe sub un strat de aer cald, are loc o inversiune termica, poluantii se acumuleaza la suprafata pamantului fiind mult mai daunatori pentru sanatatea omului. Odata cu acest fenomen are loc si o distrugere a stratului de ozon aflat la aprozimativ 24 km de pamant. Acest strat are rolul de a filtra radiatiile daunatoare ale Soarelui, radiatiile ultraviolete. Cand aceste nu sunt oprite are loc efectul de sera, ce determina cresterea temperaturii medii a planetei, iar ca principal resposabil in formare acestui efect este dioxidul de carbon. Tot legat de inversiunea termica, important este ca stratul de inversiune termica actioneaza ca un capac impiedicand dispersia si transportul poluantilor.

Mai mult aceste straturi sunt propice formarii cetei, ca urmare a condensarii vaporilor de apa si a existentei poluarii sub forma de pulberi, deci uneori si a smogului. Temperature poate determina mai multe tipuri de atmosfera, in functie de gradientul adiabatic uscat si anume: atmosfera indiferenta, atmosfera instabila si atmosfera stabila. Gradientul adiabatic uscat reprezinta masura cantitativa a racirii unei particule cand se ridica, adiabatic, in atmosfera uscata. ...

Bibliografie:

1. MARIA POPESCU , MIRON POPESCU-ECOLOGIE APLICATA

2. BOTNARIUC N., VLADINEANU A.-ECOLOGIE

3. BARBEA M., URSU P.-POLUAREA SI PROTECTIA ATMOSFEREI

4. www.postuniversitar.ro

5. www.hydrop.pub.ro

6. www.google.ro

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 511 cuvinte
Nr caractere:
8 839 caractere
Marime:
15.15 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
planeta, poluare, mediu
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Poluarea Planetei - Varianta 2
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
1. MEDIUL INCONJURATOR 1.1 Omul si mediul Prin mediu inconjurator se intelege ansamblul de...
Argument Poluarea mediului ambiant este una dintre problemele cele mai actuale si cele mai...
Pe masura ce explorarea spatiului extraterestru a devenit o activitate la ordinea zilei, de la...
Invelisul gazos al Pamantului reprezentat de atmosfera terestra constituie unul dintre factorii...
Poluarea reprezinta raspandirea in apa, aer, sol, etc. De substante toxice, daunatoare vietii;...
Sus!