Poluarea cu sticle de plastic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Plasticul a fost inventat in 1980 de Alexander Parkes din petrol, benzina si carbune. In prezent exista 40 de tipuri de plastic, fiecare avand o compozitie chimica si proprietati diferite

Descompunerea lui poate dura sute si chiar mii de ani, aruncarea unei sticle de plastic la intamplare, pe care nimeni nu o ridica va fi gasita acolo de multe generatii dupa noi.

Recicland o sticla de plastic economisim energia suficienta pentru functionarea unui bec de 60W timp de 6 ore

Etapele colectarii corecte ale sticlelor de plastic sunt:

- spalarea obiectelor din plastic;

- strivirea lor pentru a ocupa spatiu mai putin;

- depozitarea in locuri special amenajate pentru colectarea plasticului.

Solutii pentru colectarea deseurilor menajere:

- inlocuirea conteinerelor de gunoi traditionale din jurul blocurilor;

- dotarea cu pubele de plastic a fiecarei gospodarii individuale, a unitatilor de invatamant, unitatilor publice si economice;

- colectare selectiva a deseurilor de hartie, sticla, plastic.

Un studiu de ultima ora, efectuat de specialisti din cadrul prestigioasei Harvard School of Public Health, atrage atentia intr-un mod alarmant asupra depozitarii apei sau diverselor bauturi in recipiente de plastic. Cercetatorii sustin ca bautul din sticle de plastic creste riscul ingerarii de substante chimice care modifica sexualitatea viitorilor nou nascuti.

Pentru prima data in istorie, cercetatorii au demonstrat ca atat de popularele recipiente din policarbonati, elibereaza o cantitate variabila a substantei bisfenol A in lichidul depozitat in ele, fie el apa, sucuri carbo-gazoase, ulei sau diverse alimente. Bisfenolul de tip A este o substanta chimica despre care se stie ca interfereaza cu dezvoltarea sistemului reproducator al fetusilor de mamifere si are legatura cu bolile cardiovasculare si diabetul la oameni.

Expertii avertizeaza ca in special copii mici sunt in pericol, deoarece incalzirea sticlelor si biberoanelor de plastic creste cantitatea de bisfenoli eliberata in laptele din care urmeaza sa bea copiii. "Am descoperit cu stupoare ca ingerarea de bauturi reci din sticle de plastic pe parcursul unei singure saptamani, a dus la cresterea cantitatii de bisfenoli din urina cu mai mult de doua treimi. Daca incalzim laptele pe care-l vom administra copiilor in sticle de plastic, cantitatea de toxine va fi cu atat mai mare.

Situatia este alarmanta pentru sugari deoarece organismul lor este foarte sensibil la efectul distructiv al bisfenolilor asupra dezvoltarii endocrine", declara Karin B. Michaels, profesor asociat de epidemiologie in cadrul Harvard School of Public Health.

Canada a interzis deja vanzarea de sticle si biberoane de plastic inca din anul 2008, iar unele firme producatoare de recipienti din mase plastice au eliminat deja bisfenolii din produsele lor. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara se situeaza de celalata parte a baricadei, reprezentantii sai considerand ca organismul uman prelucreaza in mod natural substanele chimice periculoase intr-unele mai putin daunatoare pentru sanatatea sa.

Sursa: The Telegraph

IDEI BINEFACATOARE SI O AFACERE ISTEATA

Un aradean s-a lansat intr-un business relativ nou pentru piata autohtona: achizitionarea de sticle de plastic in scopul reciclarii acestora. Succesul unei asemenea afaceri depinde, intr-o masura covarsitoare, de modul in care romanii se vor obisnui sa ,,scape" de deseuri. Lui Dan Dobre ideea de a pune pe picioare o afacere axata pe reciclarea PET-urilor i-a venit in urma cu cativa ani. Pe atunci, calatorea des prin Occident si a fost impresionat de sistemul de colectare selectiva a deseurilor, practicat cu succes in tarile vizitate de el.

,,Pe langa faptul ca astfel se mentine o curatenie desavarsita, colectarea selectiva contribuie la protejarea mediului, aspect deosebit de important in Uniunea Europeana, in paralel cu dezvoltarea unei adevarate industrii de reciclare", spune aradeanul. Pentru ca in Romania nu se stie mai nimic despre o asemenea afacere, Dobre si-a completat imaginea despre aceasta activitate folosind informatiile culese de pe Internet. In urma cu doar cateva luni, el a decis sa infiinteze o firma axata in special pe reciclarea sticlelor de plastic, asa numitele PET-uri.

,,Cred ca am fost atras de potentialul destul de mare al acestei

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea cu sticle de plastic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 022 cuvinte
Nr caractere:
15 902 caractere
Marime:
217.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
sticle, plastic, poluare
Predat:
Facultatea de Management Turistic si Comercial , Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti
Materie:
Ecologie
Sus!