Poluarea cu metale grele la Sometra SA Copșa Mică

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Consideratii generale 3
2. Poluarea cu metale grele in Romania 6
3. Poluarea cu metale grele in Copsa Mica 8
3.1. Date generale privind S.C. Sometra SA 8
3.2. Tipul si caracteristicile produselor cu potential de poluare 9
3.3. Evaluarea riscului asupra populatiei si a ecosistemului 11
4. Depoluarea zonelor afectate 14
5. Blibliografie 17

Extras din referat:

Consideratii generale

Poluarea reprezinta o modificare daunatoare pentru om, pentru speciile din ecosistemele naturale sau artificiale a factorilor de mediu , ca rezultat al introducerii in mediu a poluantilor , care reprezinta deseurile activitatii umane .

Poluarea este un fenomen complex cu urmatoarele caracteristici

-poluarea creste datorita cresterii numerice a omenirii , cresterii necesitatilor umane si dezvoltarii de noi tehnologii

-cresterea poluarii este exponentiala ca si factorii care o genereaza

-limitele admisibile ale poluarii nu se cunosc , deoarece nu cunoastem capacitatea de suport a ecosferei

-exista o tendinta generala de subestimare a efectelor poluarii , cauzele fiind multiple : costul ridicat , ignoranta , intarzierea in aparitia efectelor ecologice ale patrunderii poluantilor .

Poluarea este evidenta in cazul solului . Reziduurile care nu au fost evacuate in apa si in aer acopera uscatul, terenurile sunt intens si multiplu solicitate, se degradeaza terenurile agricole tocmai acolo unde sunt mai fertile .

Solul este supus actiunii poluarilor din aer si apa, fiind locul de intalnire al poluantilor :

-pulberile din aer si gazele toxice dizolvate de ploaie in atmosfera se intorc pe sol .

-apele de infiltratie impregneaza solul cu poluanti, antrenandui spre adancime

-raurile poluate infecteaza suprafetele inundate sau irigate .

Reziduurile industriale degradeaza solurile prin:

-halele de reziduuri industriale care blocheza mari suprafete de teren ce devin inutilizabile , amplasarea nerationala producand accidente .

-raspandirea petrolului pe sol in zonele de extractie si prelucrare

-halele de cenusi provenite din industria metalelor neferoase ce contin urne de metale grele toxice (Cu , Zn , Cd , Pb ) , bioxid de sulf si arsen .

Solul contaminat prezinta un risc deosebit atat asupra populatiei cat si asupra ecosistemului. Contaminarea solului cu pesticide, metale grele, hidrocarburi, substante chimice duce la aparitia unor boli la populatia care vine in contact prin solul. Contactul populatie cu solul contaminat poate avea loc prin:

-cultivarea planatelor pentru consum pe sol poluat

-locuirea in apropierea sau pe un sol contaminat

-contaminarea apei potabile

-inhalarea de particule ce sol contaminat

Pot exista diferite consecinte legate de sanatatea poulatiei, acestea depind de: tipul poluantului, traseul acestuia, vulnerabilitatea populatiei afectate. Cromul si multe din pesticide si ierbicide sunt cancerigene pentru populatie. Plumbul este in special periculos pentru copii, in acest caz exista un mare risc ca plumbul sa provoace boli ale creierului si sistemului nervos, in timp ce la intreaga populatie pot aparea boli ale rinichilor.

Nu in mod neasteptat, contaminarea solului poate avea consecinte vatamatoare pentru ecosistem. Schimbari radicale ale chimiei solului pot surveni ca urmare a prezentei unor substante chimice, chiar si in cantitati foarte mici. Aceste schimbari pot aparea in alerarea metabolismului unor microorganisme endemice sau a unpr artropode cu habitatul in solul poluat. Rezultatul poate fi disparitia unor lanturi trofice primare care apoi are consecinte asupra consumatorilor si pradatorilor din nivelele trofice superioare. Acest lucru duce la o mortalitate ridicata a indiviziilor unei specii sau chiar la extinctia unei specii de plante sau animale.

Efecte pot aparea si pe terenurile agricole care au un anume tip de contaminare. Contaminare duce in mod obijnuit la modificarea metabolismului plantelor fapt ce poate provoca reducerea recoltelor. Ca efect secundar eroziunea solului se intensifica.

Plantele absorb poluanti din sol care apoi pot ajunge in organismul oamenilor prin consumul alimentelor contaminate, fapt ce duce la imbolnavirea populatiei.

Metalele grele care polueaza in mod fecvent solul sunt: mercurul, cadmiul, plumbul, zincul, arseniul.

Mercurul

Unii compusi ai mercurului precum sublimatul corziv (HgCl2) este cunoscut de mult timp ca fiind toxic.

O toxicitate mare o au compusii organomercurici, ca metilmercurul si dimetilmercurul (CH 3Hg si (CH 3) 2Hg. Mercurul este singrul metal care se gasete in toate cel trei medii majore - apa, sol, atmosfera.

Mercurul este folsit mai ales in industria chimica la fabricarea vopselelor, a hirtiei, a unor pesticide si fugnicide, a produselor farmaceutice, a dezinfectantilor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea cu Metale Grele la Sometra SA Copsa Mica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.2/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 303 cuvinte
Nr caractere:
24 794 caractere
Marime:
23.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
David I
Sus!