Poluarea aerului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Efectele directe sunt reprezentate de modificarile care apar in starea de sanatate a populatiei ca urmare a expunerii la agenti poluanti. Aceste modificari se pot traduce in ordinea gravitatii prin:

- cresterea mortalitatii

- cresterea morbiditatii

- aparitia unor simptome sau modificarii fizio-patologice

- aparitia unor modificari fiziologice directe si/sau incarcarea organismului cu agentul sau agentii poluanti.

EFECTE DE LUNGA DURATA ALE POLUARII

Efectele de lunga durata sunt caracterizate prin aparitia unor fenomene patologice in urma expunerii prelungite la poluantii atmosferici. Aceste efecte pot fi rezultatul acumularii poluantilor in organism, in situatia poluantilor cumulativi (Pb, F etc.), pana cand incarcarea atinge pragul toxic.

De asemenea modificarile patologice pot fi determinate de impactul repetat al agentului nociv asupra anumitor organe sau sisteme. Efectele de lunga durata apar dupa intervale lungi de timp de expunere care pot fi de ani sau chiar de zeci de ani.

Manifestarile patologice pot imbraca aspecte specifice poluantilor (intoxicatii cronice, fenomene alergice, efecte carcinogene, mutagene si teratogene) sau pot fi caracterizate prin aparitia unor imbolnaviri cu etimologie multipla, in care poluantii sa reprezinte unul dintre agentii etimologici determinanti sau agravanti (boli respiratorii acute si cronice, anemii etc.).

Poluantii iritanti realizeaza efecte iritative asupra mucoasei oculare si indeosebi asupra aparatului respirator. In aceasta grupa intra pulberile netoxice, precum si o suma de gaze si vapori ca:

- Bioxidul de sulf

- Bioxidul de azot

- Ozonul

- Substantele oxidante

- Clorul

- Amoniacul etc.

Poluarea iritanta constitue cea mai raspandita dintre tipurile de poluare, rezultand in primul rand din procesele de ardere a combustibilului, dar si de celelalte surse de poluari.

Poluantii fibrozanti produc modificari fibroase la nivelul aparatului respirator.

Printre cei mai raspanditi sunt:

- Bioxidul de siliciu

- Azbestul

- Oxizii de fier

- Compusii de cobalt

- Bariu etc.

Sunt mult mai agresivi in mediul industrial unde determina imbolnaviri specifice care sunt exceptionale in conditii de poluare a aerului. Totusi poluarea intensa cu pulberi poate duce la modificari fibroase pulmonare.

Poluantii alergenici din atmosfera sunt cunoscuti de multa vreme.

Indeosebi este cazul poluantilor naturali, responsabili de un numar foarte mare de alergii respiratorii sau cutanate:

- Polen

- Insecte

- Praful din casa, etc

Pe langa acestea se adauga poluantii proveniti din surse artificiale - in special industriale - care pot emite in atmosfera o suma de alergeni completi sau incompleti.

Pe primul loc din acest punct de vedere, se gaseste industria chimica (industria maselor plastice, industria farmaceutica, fabricile de insecticide etc.). Sunt semnalate si situatii cu aparitia unor fenomene alergice in masa, ca cel de la New Orleans din 1958 in care alergenul a fost identificat in praful provenit de la deseuri industriale depuse in holde.

POLUANTI CANCERIGENI

- Organici

- Anorganici

Exista dificultati in estimarea rolului poluantilor atmosferici ca factori etiologici ai cancerului. Totusi cresterea frecventei cancerului indeosebi in mediul urban, a impus luarea in considerare si a poluantilor atmosferici ca agenti cauzali posibili, cu atat mai mult cu cat in zonele poluate au fost identificate in aer substante cert carcinogene.

Poluanti cancerigeni organici

Cei mai raspanditi dintre poluantii organici cancerigeni din aer sunt hidrocarburile policiclice aromatice ca:

- Enzopiren

- Benzontracen

- Benzofluoranten etc.

Cel mai raspandit este benzoopirenul , provenind din procese de combustie atat fixe cat si mobile. I-a nastere in timpul arderii, se volatilizeaza la temperatura ridicata si condenseaza rapid pe elementele in suspensie. Substanta cancerigena este cunoscuta de multa vreme, iar prezenta in aer indica un risc crescut de cancer pulmonar.

Efecte cancerigene se atribuie si insecticidelor organoclorurate precum si unor monomeri folositi la fabricarea maselor practice.

Mai sunt incriminati ca agenti cancerigeni:

- Dibenzacridina

- Epoxizii

- Nitrosaminele - in aer putand fi prezenti precursorii acestora (nitritii si aminele secundare)

Poluanti cancerigeni anorganici

- Azbestul

- Arsenul

- Cromul

- Cobaltul

- Beriliul

- Nichelul

Mai frecvent intalnita in mediul industrial, prezenta lor in aer a fost semnalata si in zonele din apropierea industriilor.

Un aspect deosebit il prezinta azbestul, mai periculos decat se presupunea cu cativa ani in urma si a carui prezenta a fost demonstrata atat in atmosfera urbana cit si in plamanii (corpi azbestizici pulmonari) unui procent apreciabil din populatia urbana neexpusa profesional.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea aerului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
466 cuvinte
Nr caractere:
3 045 caractere
Marime:
705.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
mediu, aer, poluare
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!