Poluarea aerului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inca de la aparitia sa pe Terra, homo sapiens a influentat mediul natural in sensul dorit de el, pentru a-si asigura protectie, hrana, caldura, deci supravietuirea si dezvoltarea. Daca la inceput impactul a fost neglijabil, datorita numarului redus de indivizi si adaptarii cvasianimalice la mediu, treptat, efectele s-au amplificat.

Din secolul al XVIII-lea, industrializarea a intervenit din ce in ce mai puternic in mediul natural, deteriorandu-l prin exploatarea resurselor naturale si prin prelucrarea lor prin diferite tehnici, prin intensificarea traficului si cresterea demografica.

Impactul omului asupra naturii s-a materializat prin:

- modificarea radicala a peisajului geografic prin lucrari de mari proportii, ca : bazine, lacuri de acumulare, indiguiri, desecari, extractii la zi

- exploatarea puternica a resurselor materiale, ale solului si ale subsolului, precum si a resurselor energetice

- modificarea climei in sensul aridizarii ei, prin transformari negative in structura invelisului vegetal si in special prin defrisari

- schimbarea structurii ecosistemelor peste limitele de refacere ale lor

- distrugerea unor numeroase specii de plante si animale prin deteriorarea, schimbarea sau distrugerea ecosistemelor in care fusesera adaptate

- schimbarea compozitiei atmosferei, apelor, solului, prin deversari de diverse produse

- alterarea fondului genetic natural al vietuitoarelor, in sensul scaderii capacitatii de adaptare, refacere si reproducere.

Se arunca anual in atmosfera milioane de tone de agenti poluanti. Numai in anul 1980 s-au aruncat 110 milioane t SOx, 59 milioane tone particule in suspensie, 69 milioane t NOx, 194 mil t CO2, 53 mil t hidrocarburi. Efectele s-au manifestat asupra starii de sanatate a populatiei, scaderii cantitatii si calitatii produselor agricole, edificiilor, resurselor de apa.

La unii poluanti - efectele negative se resimt dupa un timp indelungat, cum ar fi : efectul de sera, distrugerea stratului de ozon si ploile acide, cauzate de acumularile de dioxid de carbon, freoni, oxizi de azot, de sulf.

Dioxidul de carbon, CH4, NOx, freonii permit radiatiei solare sa strabata atmosfera, sa ajunga pe Pamant, dar nu mai permit reintoarcerea energiei termice in spatiul cosmic.

Dintre toate gazele mentionate, CO2 se afla in cantitatea cea mai mare, fiind emis din procese de ardere in industrie, motoare, consumul casnic, vulcani. Instalatiile de ardere si gospodariile particulare genereaza cam 30% din total CO2 emis. Se apreciaza ca CO2 este implicat in proportie de aproximativ 50% in efectul de sera.

Efectul de sera a produs cresterea temperaturilor medii anuale pe glob de la 140 C in anul 1880, la 150 C in 1980, previziunile pentru anul 2050 fiind de minim 170, maximum 200 C.

In Romania, s-au emis in atmosfera numai in 1989, 72 mil tone CO2, 41 mil tone pulberi, 1,3 mil tone SO2, 0,45 mil tone NOx.

Sunt necesare masuri severe in toate domeniile (industrie, transporturi, agricultura, casnic) dublate de legislatie in concordanta cu prevederile ecologice internationale, pentru diminuarea emisiilor poluante.

2.Poluarea aerului.

Invelisul gazos reprezentat de atmosfera terestra constituie unul dintre factorii esentiali ai existentei vietii pe pamant. Dintre componentii aerului, oxigenul este indispensabil respiratiei vegetale si animale, fenomenul de oxidare reprezentand principala sursa de energie in procesele vitale. Bioxidul de carbon din aer intervine in asimilatia clorofiliana, iar azotul atmosferic reprezinta una din verigile circuitului azotului in natura.

2.1 Compozitia normala a aerului

Compozitia normala a aerului cuprinde (in vol. % atmosfera uscata): azot 78,09%, oxigen 20,95%, argon 0,92%, bioxid de carbon 0,03%. Acest amestec de gaze reprezinta peste 99,99% din compozitia aerului. Restul de circa 0,01% este alcatuit din alte gaze ca neon, heliu, metan, kripton, xenon, ozon, hidrogen, radon. La acestea se adauga proportii variabile de vapori de apa (in medie 0,2 - 3%).

Din punct de vedere sanitar prezinta importanta oscilatiile in concentratie ale oxigenului si bioxidului de carbon, substante cu rol deosebit in schimbul de gaze de la nivelul plamanului.

Oxigenul poate influenta sanatatea prin scaderea concentratiei

Bibliografie:

S.O.S.! Natura in pericol!" - Stelian Turlea; editura Politica, Bucuresti 1997;

- "Mediul inconjurator - poluare si protectie" - Sanda Visan, Steliana Cretu, Cristina Alpopi; editura Economica, Bucuresti;

- Internet: www. Google.com

www. Greenhouse.com

www. Romania.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea aerului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
7 829 cuvinte
Nr caractere:
41 292 caractere
Marime:
278.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
mediu, poluare, atmosfera, oxigen
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!